fbpx Skip to content

Manapság már rengetegen használjuk az okostelefonunkat tömegközlekedési információkhoz. Bizony, ez a legegyszerűbb, ha tudni szeretnénk, hogy mikor indul az adott busz, villamos, vagy akár egy vonat.

Magyarország és Budapest tömegközlekedés iPhone-ra

Az alábbi cikkben összeszedtem azokat az alkalmazásokat, amikkel Magyarországon, de legfőképpen Budapesten lehet kényelmesebben közlekedni. Sajnos vidéken nagyon kevés helyen van alkalmazás, jóformán nincs is. Budapesten már könnyebb a helyzet, mert a BKK-nak is van hivatalos appja. Nézzük meg, mely alkalmazásokat érdemes letölteni.

BKK, BKV avagy budapesti iPhone alkalmazás tömegközlekedéshez

Budapesten a legkönnyebben a BKK Futár alkalmazásával tudunk tömegközlekedési információkhoz jutni, pontosabban ez adja a legtöbb információt, ha utazásról van szó. Nemrég a Margitszigetről szerettem volna elmenni BKK hajóval a Római partra, így előkerült a probléma, hogy mikor jön a hajó? Ezek azért nem szoktak olyan pontosak lenni, mint a buszok, vagy villamosok, így elővettem a BKK alkalmazását. Az appon belül GPS segítségével nyomon követtem a közeledő hajót, így kényelmesen indulhattam el a szigetről.

BKK Busz

Az alkalmazásban nyomom követhetjük az összes járatot, illetve térképen is megnézhetjük, hogy melyik hol jár éppen, vagy hova tart. Az app figyelmeztet arra is, ha éppen nem úgy jár egy adott járat, például terelt útvonalon megy, vagy egyáltalán nem jár. Összességében a BKK Futár alkalmazás egy azon appok közül, amik szükségesek lehetnek, ha tömegközlekedünk Budapesten.

[appstore id=”916193835″]

[appstore id=”805583018″]

A Google térkép segítségével is megtehetjük ugyanezt. A fővárosban a Google térképe kínál nekünk egyedül tömegközlekedési információkat, amikre nekem még nem nagyon volt panaszom. A legtöbbször ezt szoktam elsőnek előhúzni, ha éppen nem tudom, mi jár Budapest egy adott részén.

[appstore id=”585027354″]

Holabusz

A Holabusz az egyik kedvenc Apple Watch appom. Ez egy teljesen letisztult alkalmazás, mely rendelkezik Apple Watch támogatással is. Megmondja, hogy a közeledben lévő megállóhoz mikor jön a legközelebbi járat! Ez lényegében a fő funkció, de számos egyéb kényelmi megoldások is vannak benne. Én legtöbbször ezt használom, ha gyorsan szeretném megtudni, hogy mikor jön az adott busz, vagy villamos.

Holabusz watchOS alkalmazás

A Holabusz nem csak budapesti, hanem vidéki városok menetrendjét is képes kezelni, például Pécsett is csak ezzel tudtam kényelmesen közlekedni, mivel saját alkalmazása nincs a városnak iOS-re.

[appstore id=”996189196″]

Vidéki városok magyar alkalmazásai

Vidéki városok közül például Debrecennek van iOS alkalmazása, bár az 1 csillagos értékelés alapján nem lehet valami fényes, illetve ahogy néztem, 1 éve nem is frissült. Úgy látszik, a legtöbb nagyobb magyar városban androidos alkalmazás elérhető, de iOS nem. Ha Volánnal utazunk vidéken, akkor az alábbi alkalmazás lehet hasznos nekünk:

[appstore id=”797449676″]

[appstore id=”1060577546″]

Vidéki olvasóink: írjátok meg hozzászólásban, hogy Ti milyen appokat használtok, hogy ezzel kiegészíthessem a cikket!

MOL Bubi – közbringarendszer

Hori bubi

Budapestieknek még érdemes letölteniük a Bubi alkalmazást is. Ez mutatja a legközelebbi Bubi állomásokat, illetve kerékpár bérlést is elindíthatunk vele. A MOL Bubi alkalmazáson belül regisztrálhatunk is, illetve saját adatainkat is ellenőrizhetjük.

[appstore id=”895782276″]

MÁV – Vonattal való közlekedés

A Magyar Állami Vasutakhoz két alkalmazás érhető el. Mindkettő elég jól használható és kényelmes. Az első a hivatalos Vonatinfó néven található meg az App Store-ban, a második pedig iMenetrend néven. Sajnos mindkettő csak tervezésre használható, illetve a késéseket, esetleges hibákat látjuk benne, jegyet vásárolni nem tudunk a vonatokra, pedig az lenne az igazán kényelmes.

[appstore id=”969467518″]

[appstore id=”423649086″]

BUD – Repülőtér

Érdemes még a budapesti repülőtér alkalmazását letölteni, ha szeretnénk tudni, mi a helyzet a reptérrel, parkolással, illetve az esetleges járatokkal. Általában csak az adott repülőtársaság appját töltjük le a Passbook miatt, de a BUD alkalmazása egyéb információt is adhat a reptérrel kapcsolatban.

[appstore id=”852966997″]

Térképek, túrázás

Ezek az alkalmazások már nem teljesen a tömegközlekedéshez tartoznak, de olykor hasznosak lehetnek. Én sosem használtam offline térkép alkalmazást Budapesthez. Így ezek közül nem tudok ajánlani, de a Google Maps már képes lementeni a térkép egy részét a világon bárhol, tehát Magyarországon is. Ettől függetlenül egyik ismerősöm a Maps.me szolgáltatást ajánlotta:

[appstore id=”510623322″]

Túrázóknak pedig az alábbi alkalmazásokat:

[appstore id=”287909017″]

[appstore id=”913277014″]

[appstore id=”321745474″]

[appstore id=”934850257″]

Magyarország továbbra is igen Budapest-központú, sajnos iOS-re szinte csak a fővárosban találunk tömegközlekedést segítő alkalmazásokat. Vidéken ez már jóval nehezebb, még a Google Maps sem támogat minket sajnos.

Amennyiben tudtok még olyan alkalmazásokat, amik hasznosak lehetnek, írjátok meg hozzászólásként, hogy frissíthessem a cikket!

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. A Holabusz nekem is kedvenc alkalmazásom volt Debrecenben. Egészen addig, amíg a DKV (debreceni BKV) úgy nem döntött, hogy akik az adataikat használják, visszaélést követnek el, és beperelte az egyik fejlesztőt. Azóta nem érhetőek el az online járatinformációk Debrecenben. 🙁 A hivatalos app pedig használhatatlan, ahogy az egy csillagos értékelések mutatják.

  2. Szerintem a legjobb és leguniverzálisabb ilyen alkalmazás a Moovit. Tud (többek között) magyarul is. Ingyenes. Vidék nem tudom, h benbe van-e, de utóbbi időben Budapesten, Isztambulban, Prágában és Brüsszelben is nagyon kisegített már. Szerintem a felépítése és a logikája zseniális. Tud mindent, ami kell (nekem):
    Moovit: Transport App. Bus Tube & Rail Timetables by Moovit App Global LTD
    https://appsto.re/sk/5TITD.i

  3. Én is a Moovit használom. Az teljesen jól működik Angliában is. Nagyon jól mutatja hogy hogyan tudsz eljutni A ból B-be

  4. Olyan alkalmazás nincs ami mutatja a Busz aktuális helyzetet? (Angliára értem) Hogy hol van épp, mert itt szinte mindig késnek a buszok! Jó lenne látni azt, hogy merre van a busz epp! Vagy itt angliában az nem publikus?

  5. A pécsi tömegközlekedés is elérhető google maps-ban.

  6. @rgbx: Nahát! A hozzászólásom megjelenése utáni napon – több havi szünet után – ismét működni kezdett a Holabusz Debrecenben. Köszönöm, bárki is szólt érte. 🙂

  7. Én is a Moovit appot használom. Mindent meg lehet kapni ebben az alkalmazásban. Azt szeretem benne hogy a tömegközlekedési eszközöket (busz, metró, villamos, hajó, séta ????) kombinálja a cél mielőbbi elérése érdekében.


Add a Comment