fbpx Skip to content

A WWDC már rég véget ért, de az új szoftvereken és hardvereken túl egy nagyon fontos dologról még nem számoltunk be. Az Apple nemcsak év végén emeli ki az adott év legjobb alkalmazását, hanem az éves fejlesztői konferenciáján is, az Apple Design Awards kereteiben.

Apple Design Awards 2017 díjazottai borítókép

Az Apple idén is tizenkét alkalmazást/játékot ajándékozott meg a kocka lakú díjával. Lesznek a gyűjtésben idei, tavalyi, de akár korábban készült alkotások is. Játék, fényképszerkesztő, szövegszerkesztő és e-mail kliens is megtalálható az idei díjazottak közt.

Blackbox

Egy igazán különleges játékkal van dolgok, amiről én eddig valahogy nem hallottam, pedig méltán megérdemli a díjat és a letöltéseket. A Blackboxban különböző feladványokat kell teljesítenünk, de nem a megszokott módon, ugyanis a kijelzőt nyomkodva nem történik semmi se. A telefont kell zárni, ütlegelni és rimánkodni neki – vagyis egészen addig, amíg rá nem jövünk, pontosan mi is a nyitja az adott rejtvénynek. Megéri letölteni!

Blackbox képernyőfotó

[appstore id=”962969578″]

Splitter Critters

Jogosan kapta idén a díjat ez a játék, hiszen egy remek arcade-puzzle játékról van szó, ami kicsiknek és nagyoknak is egyaránt élvezetes. A Splitter Critters különlegességét az adja, hogy úgy lehet benne előre haladni, kikerülni az ellenségeket és akadályokat, hogy el kell “tépnünk” a pályát, ezzel más helyre pozicionálva a pálya bizonyos részeit. Zseniális!

Splitter Critters képernyőfotó

[appstore id=”1107320261″]

Mushroom 11

Ez a játék remek módon ötvözi a platformer, puzzle, stratégiai és akció játákok legjobb elemeit. A Mushroom 11-ben egy idegen életformával egy elég kopár, kézzel festett világban kell túlélnünk és tovább jutnunk. Érdekes koncepció, remek megvalósítás.

Mushroom 11 képernyőfotó

[appstore id=”1193911528″]

Old Man’s Journey

Ebben a puzzle kalandjátékban egy öreg úrral kell gyönyörű, kézzel készített, ám de szeszélyes tájakon végigjutnunk, miközben persze a rejtvényeket megoldva a történet szépen elgondolkoztat bennünket az életről, veszteségről és reményről. Ezzel a játékkal már hónapok óta szeretnék játszani, mert csupa jót hallottam csak róla, de még sajnos nem volt rá módon, most viszont hogy az Apple is díjazta, még inkább megjött hozzá a kedvem.

Old Man's Journey képernyőfotó

[appstore id=”1204902987″]

Severed

A Severed már az év játéka lett 2016-ban, most viszont még egy Apple Design díjat is sikerült neki bezsebelnie. Egy vérbeli kalandjátékkal van dolgunk, amiben egy félkarú hőssel, Sashával kell végigküzdenünk magunkat és megkeresnünk a családját egy igazán élénk színekkel és vizuális effektekkel teletűzdelt világban. Az irányítás teljesen suhintás és tapintás vezérelt, de mindent úgy sikerült kitalálniuk, hogy nem érezzük a gombok hiányát.

Severed képernyőfotó

[appstore id=”972657175″]

Lake

Egy öt fős szlovén csapat gyerekeknek szánt kifestő alklamazásáról van szó, ami teljesen támogatja az Apple Pencilt és számos virtuális rajzeszközével igazán élvezetes benne színezgetni a helyes kis figurákat. Felnőttek számára is ajánlják a fejlesztők stressz csökkentőként.

Lake képernyőfotó

[appstore id=”1183717726″]

Bear

Amennyiben egy letisztult kinézetű, de nagy tudású szövegszerkesztő, jegyzetelő alkalmazást keresünk, ami szövegíráson túl számos más dologra is képes, akkor a Bear személyében lehet, hogy megtaláljuk a tökéletes választást. A jegyzeteket egymáshoz tudjuk linkelni, aki markdownban szereti a szöveget formázni, az nyugodtan megteheti és ez még csak az alkalmazás tudásának tört része. Az iCloud szinkronizációnak köszönhetően pedig ott folytathatjuk az egyik készüléken, ahol a másikon abbahagytuk. 2016-ban az év alkalmazása is lett.

Bear képernyőfotó

[appstore id=”1016366447″]

[appstore id=”1091189122″]

Kitchen Stories

Főzni manapság már nem könyvekből tanulunk, hanem vagy a nagyinktól, anyukántól vagy pedig videókból, alkalmazásokból. Két háziasszony gondolt egyet és készítettek egy olyan recept/főzős alkalmazást, ami mára már 12 nyelven érhető el és nemcsak iPhone-on és iPaden használható, hanem akár Apple Watch-on és Apple TV-n is. Látványos képek és videók mellé hasznos tippek is társulnak, na meg hát persze a receptek széles választéka. Érdemes főzni vele egyet.

Kitchen Stories

[appstore id=”771068291″]

Things 3

Az Apple szerint ez az alkalmazás a kvintesszenciája a feladatkezelő alkalmazásoknak, így aki komolyan bajban van, hogy mikor mit kellene csinálni és szeretne mindent egy helyen látni, annak érdemes beruháznia a teljes csomagra. Nem olcsó minden eszközre megvenni az appokat, de olyan hatalmas tudással rendelkezik, hogy nem fogunk benne csalódni, ha tényleg fontos számunkra a feladatkezelés.

Things 3 képernyőfotó

[appstore id=”904237743″]

[appstore id=”904280696″]

Elk

Azt hihetnénk, hogy a valutaátváltó alkalmazásoknak már lejárt az ideje, hiszen az iOS-ben a Spotlight segítségével iszonyat könnyen tudunk bármiről bármire átváltani, persze ehhez tudnunk kell, hogy az adott valutának mi a három karakteres betűkódja. Így az Elk, egy végletekig letisztult, Apple Watch rámogatással is rendelkező valutaváltó alkalmazás is hazavihetett idén egy alumínium kocka díjat.

Elk képernyőfotó

[appstore id=”1189748820″]

Enlight

Az Enlight nem egy mai alkalmazás, sőt, már valójában két éves, de mind a mai napig az egyik, ha nem a legnagyobb tudású fényképszerkesztő alkalmazás iOS-re. Sok hasonló appnál kompromisszumot kell kötnünk, hogy vagy csak alap képszerkesztési funkciókkal rendelkezik vagy csak filterezni tud. Szerencsére az Enlight ezeket mind tudja és még annál is sokkal többet. Anno azt írtam róla, hogy nyugodtan lecserélheted erre az összes eddigi fényképszerkesztő alkalmazásod és az állításom a mai napig megállja a helyét.

Enlight képernyőfotó

[appstore id=”930026670″]

AirMail 3

Az e-mailek kezelése egy érdekes téma. Sok kollégám még mindig (vagy ahogy ők mondják: megint) böngészőben használják a levelező szolgáltatásokat. Én ennek nem vagyok híve, a magán levelezésemet iOS-en és macOS a gyári kliensben használom, de a céges leveleket nem szeretném keverni egy appon belül, ezért amúgy is kerestem egy másik klienst és ekkor találtam rá az AirMailre (még a 2-es verzióra). A gyönyörű, letisztult kezelőfelületen túl olyan nagy tudással rendelkezik, annyi külső szolgáltatás köthető bele, hogy egyszerűen nem is lenne mód rá, hogy mindent leírjak róla. Lényeg a lényeg, ha többre vágysz, mint egy egyszerű, “gyári” kliens, akkor nyugodtan válaszd az AirMailt.

AirMail 3 képernyőfotó

[appstore id=”993160329″]

[appstore id=”918858936″]

Te melyik alkalmazásnak adtad volna a díjat?

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment