fbpx Skip to content

Viszonylag sok egér megfordult már a kezem alatt, de az utóbbi 1 évben a Logitech prémium kategóriás MX Master egerét használtam, amiből most megérkezett az újabb változat, az MX Master 2S.

Logitech MX Master 2S

Alapjában véve az előző MX Master és a fejlettebb 2S között nem sok különbség van, így az eltelt idő alatt szerzett tapasztalataimat fogom megírni, kiegészítve a 2S újdonságaival.

MX Master 2S külső, ergonómia, felületet

A Logitech-é volt az első olyan egerem, amit nem csak az “egerezés” funkció miatt vettem meg, hanem mert funkcióban és kialakításban is érdekelt. A külseje egyáltalán nem a szokványos. Egyedileg megmunkált, a kéztenyér formájához hasonló kialakítást kapott, amikor ráhelyezzük a kezünket, mondhatni tökéletesen illeszkedik a tenyerünkhöz.

MX Master 2S ergonómia

A 3 ujjunk összesen 9 funkciót képes kezelni, ami egy átlag egérről nem mondható el. Az MX Master 2S-en 7 gomb található meg és két görgő, ebből ugye a középső görgő gombként is funkcionál. A felső felülete érdes, a hüvelykujjunknál pedig picit másabb, barázdásabb felülettel találkozhatunk. Az átlagosnál picit nagyobb az egér, így a legtöbb ember számára sokkal pozitívabb lesz a használata, a csuklót is remekül tartja és ezáltal precízebben, kényelmesebben lehet használni hosszú órákon keresztül is.

Specifikáció, csatlakozás

Az MX Master 2S egy vezeték nélküli egér, ami elsősorban Bluetooth-ra épül. Logitech Unifying vevőegységgel vagy Bluetooth® Low Energy technológiával csatlakoztathatjuk a számítógépünkhöz. Összesen hárommal tud kommunikálni külön-külön az alján lévő gomb megnyomásával. Azonban a Flow technológiának köszönhetően akár több számítógépet is használhatunk vele egyszerre. Sőt! Nézzétek meg a videót:

A Flow technológia nem újdonság, mivel a Synergy alkalmazással ezt már régóta megtehettük, de mostantól egyes Logitech egerek (például az MX Master 2S) önmagukban támogatják ezt, nem kell külön megvásárolni hozzájuk.

Az MX Master és a 2S alján lévő gomb segítségével gyorsan váltogathatunk a számítógépek között, bár erre a 2S-nél a FLOW után nem sok szükség van, kivéve ha nincs Wi-Fi. Ez a régebbi változatnál rendkívül hasznos volt, hogy ha több számítógéppel is dolgoztunk és nem akartuk folyton párosítgatni az egerünket, vagy több egeret használni.

Az MX Master 2S 4000 DPI pontosságú érzékelőt kapott, amivel bármilyen felületen dolgozhatunk – még üvegasztalon is!

MX Master 2s USB csatlakozás

A második generációs egér is mikro-USB-kábellel tölthető, és ellenben az Apple egerével, itt sikerült az elejére rakni a csatlakozót. A 2S egyetlen feltöltéssel akár 70 napig, tehát több mint 2 hónapig képes minket kiszolgálni, ha pedig lemerülne, 3 percnyi töltéssel 8 órányit tudjuk újra használni. Az előző generáció “csak” másfél hónapig bírta, azzal sem volt komoly problémám, ez körülbelül sosem fog lemerülni, mert én nem napi 8 órát használom egyfolytában. 🙂

Gombok és funkciók

A funkciók és a gombok miatt a lehetőségek tárháza szinte kifogyhatatlan. Globális, illetve alkalmazás-specifikus beállításokat is létrehozhatunk, például 1-1 adott gomb 1-1 adott alkalmazásban máshogy viselkedjen, más funkciója legyen.

Logitech MX Master 2S - Logitech szoftver macOS-re

A gombjainkat a Logitech alkalmazásával tudjuk testre szabni, ahogy fent látható, minden gombot külön-külön állíthatunk személyre szabottan. A kis karikákra rányomva alkalmazás-specifikus, illetve operációs rendszer-specifikus funkciókat is beállíthatunk. A macOS-en például a középső gomb nekem az asztalt hozza elő, a bal oldalnál lévő pedig a Launchpadet.

Logitech MX Master 2S - Logitech szoftver macOS-re

Ha tovább megyünk a beállítások alatt, akkor az egér sebességét, a görgetés sebességét, illetve SmartShift-et is beállíthatjuk. A Logitech görgetője kétféle funkcióra képes. Gyorsabban és egyszerűbben görgethetünk végig hosszú dokumentumokat és weboldalakat. Az intelligensen sebességet választó görgetőkerék automatikusan vált fokozatosról nagy sebességű görgetésre. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha egy cikket olvasunk, akkor ugye “kattanva” görgetünk, mint egy átlagos egérnél, de ha erősebben görgetünk, akkor az egér átvált nagy sebességűre, és ezáltal gyorsan le tudunk görgetni egy adott oldal, vagy dokumentum aljára.

(Ezt a videót érdemes végignézni.)

Konklúzió

Az MX Master 2S egy brutálisan jó egér, ami munkára hibátlan. A Flow, és a több számítógépes csatlakozás miatt otthon és a munkahelyünkön is használhatjuk a megszokott egerünket, ami tulajdonképpen bármilyen felületen helytáll. Az első generációs modellbe az elmúlt 1 év használat alatt nem nagyon tudtam belekötni. Néhányszor a Logitech nem volt a szoftveres helyzet magaslatán, ezáltal az egér instabilnak volt mondható, de ezeket mindig kijavították és frissítették. Mióta pedig a 2S-t használom, semmilyen problémám nem volt.

Logitech MX Master 2S

Az MX Master 2S nem nagy ugrás az előző generációhoz képest, így a cserét nem ajánlom. Azonban ha éppen egér vásárlás előtt állunk, mindenképp az újabb változatot a Flow támogatottság miatt, ez a jövőben még több funkciót eredményezhet. Illetve, ha az átlagosnál kisebb kézzel rendelkezünk, érdemes kipróbálni az egeret a vásárlás előtt!

Az ára 34.900Ft és megvásárolható a Logitech oldalán.

[wp-review id=”91917″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Nekem az első generáció van és imádom! Viszont a görgő nagyon üt és zavaró, ha mozgatom az egeret. Én egy kis darab vastag papírt csúsztattam a helyére, ami esztétikailag zavaró lehet ugyan, de így már nem üt meg kattog a görgőtől. A második generációban ezt orvosolták?

  2. Lehet, hogy jó egyébként, meg ízlések, pofonok, de számomra vállalhatatlanul randa.

  3. Én sokgenerációs tulajként (MX500, 700, 1000, Revolution, Master) azért sok olyan dolgot fel tudok sorolni, amik nem tetszettek a Masteren. A gombok kattintási hangja pl a korábbi egerekhez képest jóval hangosabb, ami a párezer forintos kategóriában még megfelelő lenne, de ez egy prémiumáras egér. A görgő a másik. Szabadonfutásban, amiben egyébként a Revolutiont használom, ez néha begörget magától, játszani úgy pl képtelenség, így át kellett állítanom az alapértelmezésre (gyors mozgásnál vált szabadonfutóra). És a szoftver. Mikor a régi, meg a párezer forintos egerek is teljesen testreszabhatóak voltak, ez az új szoftver miatt az egyik legbutább egér volt, semmit nem lehetett állítani, gyakorlatilag kb egy hónapja van hozzá normális program.
    És akkor PRO: az egyik legjobb fogású egér, amit eddig használtam, az ergonómiája sokkal kényelmesebb a tenyeremnek, mint a korábbiak voltak, pedig azokkal is meg voltam elégedve (eleinte egyébként fura volt a hasmagassága)
    És a kinézete nekem marhára bejön, el kell fogadni, ez nem gémeregér, hanem egy kvázi lakberendezési tárgy az ember asztalán (én melóhoz vettem). Persze, ízlések és pofonok, de nálunk még senki nem merte “lecsúnyázni” 🙂

    Ugyan nem tudom, hogy mennyiért fogják hosszabb távon árulni az újat, de az első generációt be lehet szerezni 20-25 között, szerencse kérdése, mennyire az előbbi. Ehhez képest pl 35 brutál drága az újért, még akkor is, ha javították az összes, általam kifogásolt hibáját. (amit nem hiszek)

  4. @Ffx: Köszi az infókat, én csak ugye az előző generációt használtam, nekem nem volt vele semmi gondom. 🙂

  5. M705 utan vettem egy ilyet, gondoltam ha mar tervezo vagyok akkor 2 d hez megerdemlem. 🙂 kb 1 ora hasznalat utan felre is raktam, egy ora utan a reces, eroteljes nyomaspontu gorgot lenyomni olyan erzes volt mint ha egy tuparnat tapogatnek…. Vissza vittem, visszaadtak a penzt. Max irodai munkara. Ennyiert letehettek volna valami rendes iparos munkat is az asztalra. Szerintem. 🙂

  6. Nekem is évek óta ilyen egerem van (első generáció értelemszerűen), nagyon jó, nagyon kényelmes. A programozható funkciók nem érdekelnek, egyedül a böngészőnél használom az előre-hátra gombokat. Az előzőknél (kb, mint Ffx-nek) még fent volt a szoftver, de az utolsó MX1000-nél nem használtam, ehhez meg már nem is telepítettem. Nem értem, mi a baj a görgővel, vagy annak kattintásával, én kizárólag szabadonfutó módban használom, kattintgatni meg most hirtelen a kommentek hatására többet kattintgattam vele, mint eddig összesen.
    Ami jogos kritika, az a gombok hangja, bár nekem igazán halk egér nem volt még a kezemben, ez sokszor zavaróan hangos. Szintén zavar, hogy sokszor lassan ébred fel, az azonnali működéshez szokott embert a töredékmásodperces kihagyások is zavarják, ez meg néha annál is jóval lassabb. Ami még szintén zavar, hogy az akkumulátor töltöttségéről elég nehéz információhoz jutni. Az MX1000-nél állandóan látszott és elég feltűnő volt, amikor pirosra váltott. Ennél nem egyszer jártam úgy, hogy munka közben egyszerűen csak leállt. Az egyébként jó, hogy nem világít folyton, de valami megoldás kéne erre. Persze azt a havi egy alkalmat kibírja az ember, nameg legtöbbször azért észre is veszem.
    Nagyon-nagyon jó egér, abszolút ajánlom!

  7. Lassan már szívesen vennék egy profi balkezes egeret is…

  8. “Azonban ha éppen egér vásárlás előtt állunk, mindenképp az újabb változatot vegyük meg a Wi-Fi-s csatlakozás miatt, ez a jövőben még több funkciót eredményezhet.” Milyen Wi-Fi-s csatlakozás? 😀

  9. @Szempi: Jogos, javítottam.


Add a Comment