fbpx Skip to content

Az Apple a WWDC-n alig ejtett szót a tvOS 11-ről, így külön cikket akkor nem is igazán volt értelme írni belőle. A béta telepítése után viszont több újdonságra is fény derült.

Ezek egyike az automatikus, az adott napszaktól függő megjelenés, amit beállítva az Apple TV megjelenése intelligensen, magától vált a világosról sötétre és vissza. A másik újdonság a főképernyő szinkronizálása, ami pedig elsősorban a több Apple TV-vel rendelkező háztartásokban lehet hasznos.

Automatikus megjelenés-váltás a tvOS 11-ben

Ezzel a funkcióval megadhatjuk, hogy a tvOS megjelenése nappal automatikusan a világos, éjjel pedig a sötét módú legyen. Az Apple TV ilyenkor a földrajzi helyzete alapján lekéri az adott helyszínre vonatkozóan a napfelkelte és napnyugta időpontjait, és ennek megfelelően változtatja a megjelenést.

Ez az opció bármikor be- vagy kikapcsolható a Beállításokban az Általános, Megjelenés menüpontban.

Főképernyő-szinkronizálás a tvOS 11-ben

A tvOS 11-re való frissítés után már lehetőségünk lesz a a főképernyőn található alkalmazások és elrendezés szinkronizálására az egyes Apple TV-k között, ha azokon ugyanazzal az Apple ID-val léptünk be az iCloudba.

Ez azok számára lehet majd hasznos, akiknél több Apple TV is van használatban, és szeretnék, ha minden eszközön pontosan ugyanazokkal az alkalmazásokkal és beállításokkal találkoznának.

A Főképernyő-szinkronizálás funkció bármikor be- vagy kikapcsolható a Beállításokban az Általános, Fiókok, iCloud menüpontban.

Egyebek

A tvOS 11-ben szintén elérhetővé válik majd az AirPlay 2, amiről ebben a cikkünkben ejtettünk már szót: Az Apple bemutatta az AirPlay 2-t: HomeKit és multiroom támogatás.

Ezeken túl az on-demand tartalmak lehetséges mérete az eddigi 200MB-ról 4GB-ra nő, ami elsősorban a fejlesztők és így az alkalmazások számára lesz hasznos, illetve a jobbról-balra író nyelvek (mint például az arab vagy a héber) támogatása mellett új háttérfolyamatokra is lehetőség lesz majd.

Az új funkciók használatához értelemszerűen minden Apple TV-nken a tvOS 11-nek kell lennie, ami egyelőre csak fejlesztői bétaként érhető el, de az Apple hamarosan nyilvános bétaként is elérhetővé teszi majd a vállalkozó szellemű tesztelők számára. A tvOS 11 fejlesztői bétája egyébként a fejlesztői profil telepítése után OTA vagy az IPSW letöltése után iTunes-szal való restore segítségével telepíthető a negyedik generációs Apple TV-kre.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Időzített kikapcsolás esetleg nincs elrejtve valahol? Az nagyon “vicces, hogy a TV-n beállítom, hogy 90 perc múlva kikapcs, ki is kapcsol, de az Apple TV ugyanúgy megy tovább és pörgeti a beállított sorozatot, amíg éjszaka ki nem kapcsolom (mert felkelek arra az 1000 lumenes LED-re az Apple TV elején ????).

  2. @ef-dani: Mondjuk paraszt módszer, de leragasztod? 😀

  3. @admin: Ez a fényt megoldja, de a playlistbe rakott sorozat pörgését nem ????

  4. @ef-dani: szerintem ez nem olyan valós probléma, amihez külön fejleszteni kéne. Az esetek 99%-ban nincs szükség az időzített kikapcsolásra (pláne a világító LED miatt). Bár a kikapcsolás mellesleg létezik, mert ugye ha nem nyúlunk a géphez, a főmenüben vagyunk, szüneteltetjük pl. a lejátszást, egyszóval valami nem aktív, akkor egy idő után kikapcsol magától. A lejátszás az más tészta, mert ilyenkor aktívan fut valami. Azt kell megoldani, hogy ne több órás listát indíts el vagy vezérelhető legyen, hogy mikor lépjen ki a programból(mert onnan már át tud menni alvó üzemmódba) ez meg már nem az OS sara.

  5. @Ronaldo: Butatévék tizenéve tudják, már a CRT-k is tudták. A legtöbb távirányítóján külön gomb van erre a funkcióra a mai napig. Számomra az is elegendő lenne, hogyha az megoldódna, hogyha a tévét kiapcsolom az kapcsolja ki az Apple TV-t is. Ezzel is megoldódna a probléma.
    Egyébként nem a világító LED idegesít hanem az, hogy a lejátszási listám pörög együtt a Mac mini merevlemezével teljesen feleslegesen. Ez ugye feleslegesen fogyasztja az áramot, ad hangot ha olyan kedve van és gyilkolja saját magát is. A LED az csak egy zavaró dolog amit nem tudok hova tenni, hogy miért kellett ilyen erősre csinálni. Lejár a garancia, felnyitom és kikötöm mint a mininél, csak nehogy itt is az infrával legyen együtt, mert akkor buktam.
    De akkor oké, ne tegyem playlistbe a sorozatot, sőt, ne nézzek sorozatot. Nézek rajta valami élő adást. Az se kapcsol ki addig amíg én nem kapcsolom ki, hiába inaktív a megjelenítő órák (vagy akár napok) óta. Minek?

  6. @ef-dani: “Számomra az is elegendő lenne, hogyha az megoldódna, hogyha a tévét kiapcsolom az kapcsolja ki az Apple TV-t is. ”

    Dehát ez eddig is volt. Nyomod a HOME gombot 2 másodpercre és átmegy alvóba. Az Apple TV-t és a csatlakoztatott eszközöket, a TV készüléket is kikapcsolja. Nem a tv távirányítója kell hozzá, de ebből a szempontból ez tökmindegy.

  7. @Ronaldo: Nem, nincs így. Ha kikapcsolom a TV-t (vagy kikapcsoltatom az időzítővel) akkor az Apple TV pörög tovább, azt külön kell kikapcsolni. Ha kikapcsolom az Apple TV-t miközben megy maga a tévé, akkor nem kapcsol ki a tévé, hanem átvált a normál kábeles adásra. A kikapcsoláshoz mindenképp két távirányító kell.

  8. Akkor TV függő. Nekem kikapcsol az is.


Add a Comment