fbpx Skip to content

Mikor évekkel ezelőtt megjelentek az első alvásfigyelő karpántok, még úgy gondoltam, hogy ez az egész butaság, és mégis kinek kellene.

SleepPeanut

Azonban az idő előrehaladtával rájöttem, hogy igenis jó lehet egy eszköz, ami nem csak az alvásom ritmusát figyeli, hanem még finoman fel is ébreszt – főleg, ha valaki olyan rossz alvó, mint én. Elkezdtem hát körülnézni a piacon, mit válasszak. Olyat nem szerettem volna, ami egyben aktivitás mérő is, mivel arra tökéletes az Apple Watch-om, így végül a Sense Peanut-ra esett a választásom.

A termék gyártóját már ismertem, tőlük van egy jól bevált hőmérőm, így reményekkel teli rendeltem meg a terméket, ami egy pénteki napon meg is érkezett. Itt jött aztán a dilemma… Kipróbáljam a terméket rögtön, és keljek fel időre szombaton, vagy várjak az ébresztéssel hétfőig? Természetesen a kíváncsiságom nem hagyta a halogatást, azonnal kibontottam és nekiálltam párosítani a telefonommal.

A kezelése nagyon egyszerűnek bizonyult. A SensePeanut applikáció letöltése után csupán pár kattintás kellett és Bluetooth-on keresztül hozzá is rendeltem az eszközt a telefonomhoz. A programon belül mindent be lehet állítani, amit csak szeretnék:

  • Mikor kelek fel és fekszem le hétköznap, illetve hétvégén
  • Minden naphoz külön ébresztési időt
  • Csengőhangot az ébredéshez
  • Az ideális alvásidőt (alapértelmezettnek 7,5 óra van, én ezt gyorsan átállítottam 8-ra)
  • Egy időintervallumot, aminél figyeli az alvási ciklusomat az ébredés előtt, és a „legjobb pillanatban” fog felébreszteni

  

Ha egy kicsit személyesebbé szeretnénk tenni, a program színét is meg tudjuk választani, én pirosat állítottam be, ez látszik is a képek fejlécén. A használati utasítás szerint a peanut-ot a lepedő alá kell helyezni a vállunk magasságában. Mivel elég vékony, így valóban nem érezhető, még akkor sem, ha lecsúszna a hátamhoz alvás közben. Ha valaki mégis félne, hogy kényelmetlen lenne, nyugodtan helyezheti a párna alá, nekem így is tökéletesen működött.

Több éjszaka után elmondhatom, hogy az eszköz valóban helyesen figyeli az alvásomat. Ezt könnyen ellenőrizni tudtam: ha netán éjjel felébredtem, ránéztem az órára, és reggel megnéztem, mit mutatott a program: tényleg érzékelte, hogy az adott időpontban nem aludtam. Egyedül a kisebb ébredéseket nem érzékelte, hanem „light” alvásba sorolta. Habár ez nem is meglepő, nem várhatom el, hogy egy fél perces ébredést is felismerjen.

Az alvás minőségét minden reggel ellenőrizni tudom, mivel a program egy részletes ábrát ad arról, hogy mikor voltam könnyű, illetve mély alvásban. Ha az előző heti/havi adatok érdekelnek, ez sem probléma, visszamenőleg is meg tudom nézni, hogy hány percet töltöttem alvással.

Amire a legjobban kíváncsi voltam, és mondhatni, ami miatt a terméket beszereztem, az az volt, hogy valóban frissebben fogok-e felkelni. Elmondhatom, hogy végre ez a vágyam is teljesült. Meglepően jól megkeresi azt a pontot a beállított ébresztés előtti fél órában, amikor a legéberebb vagyok, így sokkal könnyebben kelek fel, sokkal frissebbnek érzem magam reggelente.

Egy dolgot tudnék megnevezni hátránynak, mégpedig hogy nem mindig szinkronizálja az adatokat rögtön, hanem ott kell hagyni a telefont reggel még körülbelül fél órát. Szerencsére ez hetente csak egyszer fordul elő, így annyira nem zavar a dolog.

Összességében elmondhatom, hogy teljesen meg vagyok vele elégedve, mindenkinek ajánlom a Sense Peanut-ot, aki kíváncsi az alvása minőségére, vagy nehezen tud felkelni reggelente. Ide kattintva tudjátok megvásárolni az iKiegészítők (SzifonStore) webáruházból.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Health alkalmazásba írja az adatokat?

  2. @lalamper: “For the moment there is no option for iOS Health but we are thinking and working on it. We will keep you updated.”
    vegulis mind1, mert az appot ugyis hasznalni kell az ebreszteshez.

  3. Segítséget szeretnék kérni!
    Van egy ilyen készülékem, de manapság elő szokott fordulni, hogy hiába van bekapcsolva az ébresztés funkció, nem ébreszt?
    Mi lehet a gond? Esetleg valaki tapasztalt már ilyet?
    Előre is köszönöm a segítségeteket!


Add a Comment