fbpx Skip to content

A Sen.se Penaut családról még nem írtunk itt az oldalon, először az okoshőmérőjével fogunk foglalkozni, amit thermopeanut-nak nevezett el a cég.

ThermoPeanut az okoshőmérő

Ez a kis eszköz tulajdonképpen akkora, mint egy gyufásdoboz, és segítségével nyomon követhetjük a hőmérséklet változást. Az apró hőmérő (nem lázmérő!) Bluetooth-on keresztül csatlakozik az iOS vagy Android készülékünkhöz, ahol a SensePeanut alkalmazáson belül láthatjuk az adatokat.

A thermopeanut könnyű műanyag házat kapott, de a dobozban találunk még egy csíptetőt és egy öntapadót, amivel a kulcsunkra vagy bárhova máshova felrakhatjuk. Kibontás után pár másodperc alatt csatlakozik a készülékünkhöz, és a fejlett Bluetooth technológiának köszönhetően szinte észre se vesszük, hogy nem Wi-Fi-n keresztül használjuk.

ThermoPeanut az okoshőmérő

Rendelkezik beépített hangszóróval, és van rajta egy gomb is. A beépített hangszóró különböző csipogásokra képes, de a gomb megnyomásával lekérdezhetjük, hogy az optimális tartományban van-e a hőmérséklet. A hangszóró arra is alkalmas, hogy jelezzen, ha valami nincs rendben.

Mivel egy apró termékről van szó, rendkívül sok helyen felhasználhatjuk. Alapjában véve nem vízálló, de jól szigetelt és -20/+60 Celsius fok között használható, így mondjuk akár a hűtőbe is berakhatjuk, hogy esetleg jelezzen, ha valami nincs rendben.

Mivel gombelemmel működik (CR2032H) és Bluetooth-on keresztül kommunikál, így bárhova magunkkal vihetjük, és útközben is ellenőrizhetjük a hőmérsékletet. Ez bizonyos esetekben hasznos lehet, ide kattintva találtok példákat. Hivatalosan egyébként 30 méter távolságig tudunk az eszközzel kommunikálni. Én két falon keresztül is kényelmesen lekérdeztem az adatokat, szóval erre nem volt panasz.

iOS alkalmazás

A Sen.se Penaut iOS alkalmazása egy rendkívül letisztult és egyszerű app, ami az egész termékcsaládot kezeli. Több kiegészítőt is hozzáadhatunk, így akár az egész lakást is figyelhetjük az eszközökkel. A hőmérőn belül láthatjuk az utolsó 24 óra, az utolsó 30 nap, és 12 hónap statisztikai adatait. A készülék offline, kapcsolódás nélkül 30 napnyi adatot képes tárolni, tehát ha egy hétre elutazunk és hazajövünk, akkor megkapjuk az elmúlt napok adatait.

SensePenout alkalmazás, okoshőmérő IMG_8619SensePenout alkalmazás, okoshőmérő

Az alkalmazáson belül láthatjuk az eszközzel való kapcsolat minőségét, illetve a benne lévő elem töltöttségi szintjét is. A gombelem átlagosan 3 hónapig bírja, 2 perc alatt cserélhető. Beállíthatunk értesítéseket is, például ha nagyon alacsony vagy magas a hőmérséklet, de össze kapcsolhatjuk az IFTTT-vel és akár Nest termosztáttal is.

SensePenout alkalmazás, okoshőmérő SensePenout alkalmazás, okoshőmérő

Az IFTTT miatt nálam rögtön megkapta az 5 csillagot funkciók terén, mert ezzel szinte bármivel összeköthetem az adataimat. Egyébként a hőmérsékletet exportálhatjuk CSV-be is, ha éppen arra lenne szükségünk. Végre egy olyan kiegészítő, ami nem csak a saját alkalmazáson belül ad nekünk adatokat, hanem összeköthetjük más szolgáltatásokkal is.

Ha van otthon egy megbízható hőmérőnk, akkor kalibrálhatjuk az okosat is. Ehhez a hőmérő beállításai alatt az Offset opcióra kell mennünk, én a Netatmo-hoz optimalizáltam, fél fok volt az eltérés. Megadhatjuk, hogy milyen időközönként kérdezze le a hőmérsékletet a thermopenaut és küldje el nekünk, illetve az értesítéseket is testre szabhatjuk.

ThermoPeanut az okoshőmérő

Konklúzió

A thermopeanut egy remek okoshőmérő, rendben van maga a termék és az iOS alkalmazás is. Általában ott szoktak megakadni a dolgok, hogy esetleg külső alkalmazások nem férnek hozzá az adatokhoz, de ezt az IFTTT-vel megoldotta a cég. Nem volt panaszom sem a termékre, sem az alkalmazásra, egyedül a Wi-Fi-t hiányoltam, és azt, hogy távolról nem érhetjük el. Azonban a gyors Bluetooth kapcsolódásnak hála észre sem vettem, hogy nem Wi-Fi-n keresztül kommunikál. Az elemmel való működés és a kicsi méret miatt rendkívül hordozható és tényleg bárhova rakhatjuk. Plusz pont a dobozban található kiegészítőkért, amikkel még több helyre rakható a hőmérő.

Az ára 9.990Ft és megvásárolható a SzifonStore-ból ide kattintva. Érdemes beruházni egyre. 🙂

[wp-review id=”90204″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Szia, az IFTTT-ről nem lesz egy cikk valamikor?

  2. Jó kis cuccnak tűnik.
    Kérdés Apple TV-hez tud csatlakozni? Igy elvileg IFTTT-n el tudná küldeni az otthoni hőmérséklet adatokat akkor is, ha épp nem vagyok otthon és valami nem kívánatos dolog történik.

  3. @Agent_H: Sztem az IFTTT biztos működik, az Apple TV-hez hogy szeretnéd csatlakoztatni. Arra nem érhető el a Sense app.

  4. Lehet én nem értem a cikket, de ezt a hőmérőt max. a bt hatótávon belül használhatom? Mert 10.000-ért kicsit sok egy hőmérő. Nagyon fanatikusnak kell lenni, hogy a hálószobámban fekve megnézzem hogy mennyi a hőmérséklet a másik szobában.

  5. Nem tudom ha az asszonynak megmondom hogy akarok egy “termo pinat” mor fog hozza szolni…

  6. Házi feladat:
    Ha a bluetooth hatótávolsága hűtőgépből kb. 5 m, milyen messze kell legyen az Apple TV?

  7. @ha5abe: azt hittem, az lesz a vége, hogy hány éves a kapitány. 😀

  8. @ha5abe: De miééért? 😀 Amúgy ha hűtőben van a cucc, akkor is kifejezetten jó a távolság. 1 szobányit biztos átvisz.

  9. hat nem tudom ki hogy van vele, de en pofatlannak tartom ezt az arat meg ugy is hogy appot csinaltak hozza. A benne levo chipek (egy homero es egy bt) nem ernek benne 2000ft-t sem. Wifi es MQTT nelkul komolyabb dologra magaban nem hasznalhato, Esetleg egy BTs raspberryvep. Ez igy inkabb csak jatek, de ennyiert draga.
    Kerdes: vajon

  10. @admin:
    Ok, akkor úgy teszem fel a kérdést, hogy hány bluetooth repeater szükséges a hűtőgépben tartott okoshőmérő használhatóságához, hogy a nappaliban maradhasson az Apple TV, a TV-jét is beleértve (mert ugye az Apple TV az nem TV, de ez egy másik érdekesség).

  11. @ha5abe: és milyen messze van a nappali a hűtőtől? mert ez a fontos részlet kimaradt.

  12. @Jadeye: Igen. A kérdés alul-határozott, viszont így enged teret a képzeletnek.

  13. @Jadeye: Nyertél! Másik kérdés a csukott hűtőből jövő hangjának orgánumára vonatkozhat, de ezt meghagyom másnak.


Add a Comment