fbpx Skip to content

Az Apple a WWDC-n bemutatta az új Siri hangszóróját, ami egyszerűen csak a HomePod nevet kapta.

Fehér HomePod

Egy olyan termékről viszonylag nehéz írni, ami csak decemberben lesz kapható, és akkor is csak néhány országban. A HomePodot jelenleg nehéz kategorizálni, mivel igazából egy vezeték nélküli hangszóról beszélünk, amit Sonos-szal mérnek össze, de a Siri miatt a Google Home és az Amazon Echo is előtérbe kerül, mint vetélytárs. Valójában pedig meg kéne hallgatni ahhoz, hogy kritikát alkothassunk róla, de ez jelenleg csak néhány külföldi hírportálnak sikerült. Nézzük, mit is tudunk róla!

HomePod technikai adatok

A 172 milliméter magas és 142 milliméter széles HomePod egyetlen vezetékével csak az elektromos hálózathoz képes csatlakozni. Tehát nincs rajta optikai bemenet, jack csatlakozó, semmilyen olyan dolog, ami megtalálható például a vetélytársaknál. Nem képes Bluetooth kapcsolatra sem, így Apple készülék híján nehezen küldünk rá zenét. Hengeres kialakítású készülékházát szövet borítja, amit külföldi portálok már viccesen macska kaparófának neveznek. A tetején érintőpanel található, ezzel tudjuk állítani a hangerőt, illetve megállíthatjuk vagy tovább léptethetjük a zenét.

HomePod

Ahogy a fenti képen láthatjuk, a tetején helyezkedik el az A8-as processzor mely tulajdonképpen a “Hey Siri”-t üzemelteti. Alatta rögtön a mély-közép sugárzóval találkozhatunk, és folytatván az utunkat 6 darab mikrofon, majd pedig 7 magas, közép-magas hangszóró helyezkedik el alul. Két színben, feketében és fehérben lesz kapható később.

HomePod audió technológiák

Az Apple természetesen nem adhatott ki egy egyszerű hangszórót, muszáj volt olyan technológiát kifejlesztenie, ami jobbá teszi a terméket a többinél. Siri önmagában kevés lett volna, és ezt ők is belátták. Az első és legfontosabb a technológia a “Direct and ambient audio beamforming”, melynek segítségével a HomePod optimalizálja a hangszórást a szoba akusztikájának megfelelően. Ez azért fontos, mert nem mindegy, hova rakunk egy hangfalat, milyen tárgyak vannak mellette és persze, hogy mekkora az a tér, amit ki kell tölteni hanggal. Ez a technológia nem újdonság, bár az Apple természetesen nem egy meglévőt használ, hanem kifejlesztett egy sajátot.

A HomePodot bárhova lerakhatjuk, ő automatikusan analizálja a szobát és beállítja saját magát, hogy a lehető legjobb hangképet kapjuk. Nyilván egy 360 fokos készüléktől ne várjunk színpadképet, de legyen élénk és tiszta. Legyen úgynevezett “room filling” élményünk, tehát a hang járja be az egész szobát, mindenhol jól hallható legyen. Ehhez a fent említett technológiát fejlesztette ki az Apple, ami mellett fontos még, hogy Siri akkor is meghalljon minket, ha messze vagyunk, vagy éppen hangosan hallgatjuk a zenét. Az Apple itt is egy speciális, saját technológiát fejlesztett ki, amivel szinte bármikor meghallja a HomePod a “Hey Siri”-t.

HomePod Siri

Végezetül természetesen Siri, aki ebben az esetben a zenék mellett a HomeKit-támogatást is kapott, tehát az otthoni okos, HomeKit-képes eszközeinket irányíthatjuk vele. Támogatja az AirPlay 2-t is, ami azt jelenti, hogy multiroom hangszóróként is használható.

Milyen a hangja?

A legnagyobb kérdés persze az, hogy hogyan szól az Apple új terméke? Elég egy átlagos háztartásba, megéri az árát? Néhány újságírónak sikerült meghallgatnia a HomePodot, köztük a What Hi-Fi-nek is, melynek én személy szerint adok a véleményére. Ők meg voltak elégedve a hangképpel, amiről azt mondták, hogy azért ne várjunk sokat, pont arra jó, hogy tisztán és hangosan, az egész szobát betöltve hallgassuk a zenét. A többi hírportállal egyöntetűen úgy gondolják, hogy a Sonos Play:3-nál, ami hasonló árkategóriában van, egyértelműen jobban szólt.

HomePod Apple Music

A Google Home és az Amazon Echo hangképben nem vetélytársak, ők csak egy egyszerű Bluetooth hangfalak. A HomePod egyébként erősen hasonlít a Beats termékekre, tehát basszus-közelibb, mint az átlagos termékek, így lehet nem mindenkinek fog tetszeni. A What Hi-Fi szerint egyelőre nem nagyon van vetélytársa a vezeték nélküli hangszórók terén, egyértelműen egy nagyon jó terméket készített az Apple, amit majd további teszteknek kell alávetni.

Személyes véleményem szerint az Apple megint egy olyan terméket készített, ami hibátlan lenne, ha nem a saját zárt rendszerét használná. HomeKit nélküli kiegészítővel nem képes kommunikálni, csak Siri van benne, és nincs semmilyen plusz csatlakozási lehetőség a hangfalhoz, ami miatt az emberek többsége könnyen mást fog választani. Annyira zárt az egész, hogy csak drága kiegészítőkkel működik egy drága hangfal, pedig akár lehetne minden háztartásban, mert jó.

A HomePod 2017 decemberében jelenik meg az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, az ára pedig nettó $349 dollár lesz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment