fbpx Skip to content

Érdekel a programozás? Szeretnél magadnak írni egy alkalmazást? Gyere el a Sanoma MDC-be, ahol szerda este lépésről-lépésre megmutatjuk, hogyan lehet Swift kódot futtatni az IBM Blumix cloudon a Kitura segítségével.

Ha az ember fejlesztő, akkor biztos, hogy előfordult már vele, hogy valaki megkereste: “Figyelj, van egy jó alkalmazás ötletem, milliókat lehetne vele keresni, csináljuk meg!” Aztán, amikor nekikezd az ember, akkor jönnek az akadályok. Szükség lenne valami letisztult, jó designra, hogy kitűnjön a többi app közül, aztán kellene bele egy kis analitika, hogy mérni lehessen az adatokat, természetesen a közösségi hálók sem maradhatnak ki, aztán egy kis adatbázis, hogy az adatokat offline is meg tudja jeleníteni az app, és persze jó lenne, ha a weben is el lehetne érni ugyanazokat az adatokat, ehhez meg szükség lenne valami szerverre.

Ezek ma már teljesen természetes elvárások egy alkalmazással szemben. Viszont ez nagyon szerteágazóvá teszi ezt a feladatot és nehéz polihisztorként mindenhez egyformán jól érteni.

Szerencsére a világ azért halad előre és évek kitartó munkájával végre vannak olyan eszközök, amikkel ez egyre egyszerűbb. Ahogy szoktuk mondani, csak össze kell kattintgatni. A Swift programozási nyelv minden kezdő számára könnyen elsajátítható. Nincsenek fura karakterek, mint a “;”, nincsenek felesleges ismétlések, egyszerű, átlátható és angolul szinte olvasható a nyelv. Tehát mondhatjuk, hogy aki szeretne belecsapni, az nyugodtan megteheti, ingyenesek a fejlesztői eszközök, bármilyen platformon kezdhetünk programot írni.

Na de mi a helyzet a szerver oldallal? Ma hogy fogna neki az ember egy szerver beüzemelésének? Elmegy a boltba vesz valami bivalyerős gépet, vesz egy szünetmentes tápegységet, előfizet a legnagyobb sávszélességű internet-kapcsolatra és beteszi a sarokba a gépet? Ugye, hogy egy kicsit már ódzkodik ettől az ember. Ma már inkább az a jellemzőbb, hogy ingyen kap az ember egy cloud szolgáltatást.

Itt kezd szépen összeérni mind egyes terület, ezért bátorítunk mindenkit arra, hogy most kezdjen hozzá, mert minden szükséges eszköz már készen áll. Programozzunk együtt Swiftben szerver oldalon is!

IBM Kitura - Swift szerver oldalon

Szerdán este a Sanoma MDC-ben lesz egy ingyenes meetup workshop, ahol megmutatjuk, hogy is működik ez a gyakorlatban. Regisztrálunk az IBM Bluemix cloud szolgáltatására, egy kattintással elindítjuk a Kitura szerverünket, ami lehetővé teszi, hogy a szerver oldali kódot is Swiftben írjuk majd, és szintén egy kattintással elindítunk egy adatbázist. Ez két kattintás, nem hangzik bonyolultnak, ugye?

Az este hátralevő részében pedig megmutatjuk, mi is történik egy-egy kattintásra a háttérben, hogyan tudjuk személyre szabni a saját alkalmazásunkat. Ha sikerült felkeltenem az érdeklődésed, regisztrálj az alkalomra és kezdd el most a programozást!

Az eseményt a Sanoma Mobile Development Centre és az IBM Magyarországi Kft. támogatja.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Online nem lehetne? Sajnos Londonban vagyok.

  2. keress esetleg valami netes tutorial szeruseget, vagy tanfolyast…


Add a Comment