fbpx Skip to content

2016. tavaszán teszteltem a Synology első routerét, az RT1900ac-t, melyet egy éven át 100%-os elégedettséggel használtam, idén pedig elérhetővé vált az RT2600ac, melyet pár hónapja használok.

A Synology routeren SRM rendszer fut, mely állítom, a világ egyik legjobb szoftvere, annyi beállítási lehetőséggel, hogy azt képtelenség bemutatni. Néhány funkcióra fogok kitérni az átlag felhasználók számára, illetve hogy ha Apple termékekkel rendelkezünk, hogyan tudjuk kihasználni a router adta lehetőségeket.

Synology RT2600ac kicsomagolás

A router egy átlagos barna dobozban érkezik, tulajdonképpen semmi extra. A központi egységet, egy tápot, az antennákat és egy UTP kábelt kapunk, illetve leírást, hogy hogyan tudjuk beállítani.

Synology RT2600ac Router teszt

A beállításról nem írnék hosszasan, miután összedugtuk az otthoni modemmel, a Synology Wi-Fi-t kell keresni és rácsatlakozni a router alján lévő kód segítségével. Ezután a böngészőnkben rögtön felugrik a setup folyamat, amin végiglépkedve pár perc alatt beállíthatjuk az RT2600ac-t.

Technikai Adatok

  • Processzor: Dual core 1.7 GHz
  • Memória: 512 MB DDR3
  • Antenna típusa: 4×4 MIMO Omni-directional high-gain dipole (2.4GHz / 5GHz)
  • LAN-portok:  Gigabit (RJ-45) x 4
  • Gigabit (RJ-45) x 3 (Dual WAN)
  • WAN-port: Gigabit (RJ-45) x 1
  • Külső portok : 1db USB 3.0 és 1db USB 2.0
  • SD kártya olvasó
  • Wi-Fi:
    IEEE 802.11a/b/g/n/ac
    Párhuzamos kétsávos Wi-Fi
    2.4GHz: 800Mbps
    5GHz: 1.73Gbps
    MU-MIMO
    2×2 160 MHz vagy 2×2 80 + 80 MHz
    Beamforming
    DFS
    Vezeték nélküli jelismétlő
    WPS 2.0 (Wi-Fi Protected Setup 2.0)
  • 3G/4G mobil hardverkulcs támogatása
  • VPN – VPN szerver/kliens (PPTP, OpenVPN, L2TP/IPSec) és VPN pass-through (PPTP、IPSec、L2TP)
  • SNMP
  • Fájlrendszer támogatás: EXT4, FAT, NTFS, HFS+
  • Apple Time Machine

A fenti lista egy nagyon lecsupaszított változat, ide kattintva tudjátok elolvasni az összes technikai adatot. Röviden tehát egy felső kategóriás termék, ami nem csak otthonra, hanem akár kisebb cégek számára is megfelelő lehet (SOHO). Mindkét szempontra szeretnék kitérni ebben a cikkben, hogy akár kisebb vállalkozások számára is vonzóvá tegyem ezt a routert. Vágjunk is bele!

A Synology RT2600ac rendszere avagy az SRM

Az SRM, teljes nevén a Synology Router Manager egy rendkívül részletes és funkcióban gazdag szoftver. Nem igényel különösebb rendszergazdai tudást, de ha már komolyabban szeretnénk testre szabni, akkor érdemes picit értenünk a hálózatokhoz, illetve az informatikához.

Synology SRM 1.1-es rendszer

Először a fenti képpel találkozunk. Láthatjuk, hogy alapjában véve van egy fájl manager alkalmazás, Súgó, Csomagkezelési központ, ahol különböző szoftvereket telepíthetünk fel, Napló központ, Vezérlőpult az általános beállításokhoz, illetve egy Hálózati központ, aminek a segítségével a hálózati beállításokat kezelhetjük. Van még nekünk egy Hálózati eszközünk, Biztonsági tanácsadó és Támogatóközpont is. A VPN Plus Server külön csomag, erről kicsit később.

SRM v1.1 Hálózati központ

Hálózat

A Hálózati Központ hű a nevéhez, itt a hálózattal kapcsolatos dolgokat találjuk. Az internetkapcsolatot, a Wi-Fi beállításokat, illetve a hálózatra csatlakozott eszközöket listázhatjuk. A DHCP-t is testre szabhatjuk, illetve beállíthatjuk az úgynevezett Szülői felügyeletet is, ha például szeretnénk, hogy néhány oldal ne töltődjön be a gyerekünknek, vagy a céges alkalmazottaknak.

Szülői felügyelet az SRM rendszerben

A Forgalom vezérlés már érdekesebb lehet sokak számára. Itt beállíthatjuk, hogy egy adott eszköz milyen gyors internet elérést kapjon, sőt, azt is optimalizálhatjuk, hogy ha például a gyerek játszik Xbox-on, de mi közben YouTube-ozunk, akkor a gyereknek legyen elsőbbsége, hogy ne akadjon meg a játék. Ez akkor lehet fontos, ha viszonylag alacsony sávszélességű internetkapcsolattal rendelkezünk, 50-100-200Mbit-nél már ez nem igazán számít.

SRM forgalom szabályozás

SRM forgalom statisztika

Természetesen figyelhetjük a forgalmat is és akár bővebb statisztikát is készíthetünk, ami fontos lehet akkor, ha valami problémát észlelünk az internettel kapcsolatban. Akár heti jelentést is készíthetünk, hogy megnézzük, mi történt a héten a hálózatunkon, viszont ez már tényleg csak cégeknek lehet fontos.

Biztonságos SRM rendszer csomag

Végül pedig a biztonság. Az SRM rendelkezik egy komoly tűzfal védelemmel, és ezáltal rengeteg beállítási lehetőséggel. Magát a rendszert alapestben kívülről nem érhetjük el, illetve a szolgáltatásokat is beállíthatjuk, hogy csak helyi kapcsolaton keresztül vagy pedig az internetről is elérhetőek legyenek. A rendszer véd behatolás ellen is, automatikusan blokkolja az IP címeket, de ha komolyabb védelmet szeretnénk, akkor feltelepíthetjük a Intrusion Prevention szoftvert, ami kifejezetten a behatolásokat és a furcsa anomáliákat figyeli és szól nekünk, ha valami nincs rendben. Ez utóbbi ismét cégeknek lehet hasznos, én magam nem próbáltam még ki.

Hatékony kapcsolatkezelés

Két funkcióra szeretnék kitérni, mielőtt továbblépnénk. Az egyik a Smart WAN a másik pedig a Smart Connect. Az első tulajdonképpen arra jó, hogy ha megszakadna az internet szolgáltatás, akkor egy másik lépjen a helyébe, illetve adott esetben terheléseloszlást is beállíthatunk rajta.

Az SRM rendszer Smart WAN funkciója az RT2600ac készülék esetében támogatja a 2 Gbps Dual WAN kombinált sávszélességet több kapcsolat megléte esetén. Amennyiben a kapcsolatok egyike szolgáltatóhoz köthető gondok vagy kábelproblémák miatt megszakad, az adatforgalom átirányítható a másik interfészre. Emellett a terheléselosztás is használható a feladatátadás mellett, így pedig az adatforgalom megosztható a két interfész között. A házirend alapú útválasztásnak köszönhetően az adatforgalom a cél- vagy forráscím szerint irányítható.

Smart WAN a Synology RT2900ac-n

Ez működik 3G/4G modemmel is, illetve a legutolsó frissítésben Android modem támogatást is kaptunk. Most már néhány androidos készülékről is indíthatunk mobilinternet tetheringet, és ezt felismeri az SRM. Ezt ki is próbáltam, mivel volt itthon egy androidos telefon, konkrétan 1 másodperc alatt állt át a rendszer a 4G adatforgalomra.

4G Smart WAN

Ping a Smart Wan tesztelésekor

A fenti képen látszik, ahogy elkezdem pingetni a Szifon.com-ot, konyhanyelvre lefordítva megkérdezem a weboldalt, hogy “itt vagy?”. Ahogy látszik, az internetkapcsolat átállásakor csupán kétszer nem válaszolt a Szifon, ez egy átlagember számára észrevétlen, kapcsolódtam 4G-re és folytattam a munkát. Irodákban, cégeknél létfontosságú lehet, hogy az internetkapcsolat ne szakadjon meg, erre képes a Synology RT2600ac.

A Smart Connect mellett még megemlíteném a Beamformingot. Az első tulajdonképpen leveszi terhet a vállunkról és segítségével a router mondja meg, hogy az adott eszköz 2.4 vagy 5GHz-en csatlakozik-e a hálózathoz.

Nem biztos benne, hogy mely eszközöknek javasolt a 2,4 GHz-es hálózatra csatlakozni, és melyeknek az 5 GHz-es sávokra? A Synology Smart Connect technológiájának köszönhetően az eszközök automatikusan a leginkább megfelelő frekvenciasávhoz csatlakoznak, így a felhasználók egyszerűbben kezelhetik az eszközt, és nem kell aggódniuk a sávokat vagy a sebességet illető problémák miatt.

Synology Smart Connect

A hagyományos routerek minden irányba szétsugározzák a vezeték nélküli jeleket, a laptop vagy okostelefon helyétől függetlenül. Az intelligens Beamforming technológiával rendelkező Synology Router RT1900ac a hat támogatott eszköz felé fókuszálja a vezeték nélküli jelzéseket, csökkentve a késleltetést és az áramfogyasztást, miközben növeli a hatótávolságot.

A Beamforming az RT2600ac-ban automatikus lett, már nem kell külön bekapcsolni. Amelyik eszköz támogatja, annak fókuszáltabb vezeték-nélküli jele lesz, megnövelve a hatótávolságot.

Száraz sebességi adatok. A Dual core 1.7 GHz processzor nem véletlen került az RT2600ac-ba, mely a rádugott SSD-vel 41MB/s írást és 80MB/s olvasást tett lehetővé, ami finoman szólva is impresszív 5GHz-en. Ezt egy 1,5GB-os .mov fájllal sikerült elérnem.

Synology RT2900ac sebesség teszt

Végeredményben átlagosan 36-38MB/s-os írást és 65-70MB/s-os olvasást mértem a szokásos Blackmagic Speed Test segítségével. Azt hiszem, a sebességre nem lehet panaszunk, ha ezt a routert választjuk, képesek vagyunk majdnem “kiforgalmazni” Wi-Fi-n az otthoni Gbites internetünket. Az átlag 100Mbitet pedig röhögve kiszolgálja.

Synology RT2600ac MU-MIMO Wi-Fi avagy 4×4 MIMO

Mi is az a MU-MIMO Wi-Fi? A hagyományos Single-User MIMO Wi-Fi router csak egy felhasználót szolgál ki egy időben, míg a többi felhasználó a sikeres kapcsolódás ellenére is kénytelen várni, ami csökkenti a teljesítményt és a teljes kapacitást. Ez a hatás még erősebb, ha egynél több felhasználó próbál meg multimédiás tartalmakhoz hozzáférni, mint például egy HD videóhoz.

Ismét előhoznám a fent említett Xbox-os példát. Tegyük fel, hogy otthon sok vezeték-nélküli eszköz érhető el. Egy kellemes vasárnap délután mindenki otthon van, gyerekek Xbox-oznak, apa filmet néz a Netflixen, anya pedig YouTube videókat nézeget a vacsorához. Minden eszköz “dolgozik”, adatokat forgalmaz, és akkor még nem is beszéltünk azon passzív készülékekről, amik csak a hálózatunkra vannak csatlakozva.

MU-MIMO Wi-Fi

(forrás)

Egy átlagos router ezeket az eszközöket sorba teszi, még ha nem is látjuk, sorban kapjuk meg a csomagokat, először a gyerek, aztán az apa, aztán az anya. Ez nagyobb adatforgalom, vagy több eszköz esetén látványos lassuláshoz vezethet, és persze nem minden esetben jut eszünkbe az, hogy valójában mi a probléma oka.

A MU-MIMO ezt hivatott megoldani. A Synology 4 antennájának segítségével egyszerre dobálja a “csomagokat”, tehát mindenki ugyanakkor kapja meg, és nem sorban, egymás után: 4 egyidejű kapcsolatot létesít több felhasználó esetén, tehát 4 adatfolyamot egyidejűleg. A technológiai fejlődésével a MU-MIMO több valós kapcsolódást épít fel. Összességében tehát gyorsabb és megbízhatóbb lehet a hálózat, még akkor is, ha egyidejűleg többen akarnak rajta forgalmazni.

Jelenleg 4×4 MIMO-ra egyik Apple termék sem képes, 3×3-ra is csak az újabb Retina MacBook Pro-k és az iMac, valamint Mac minik. Az iPhone sajnos csak szimpla SU-MIMO-ra képes. Ezzel kapcsolatban érdemes ezt a tesztet elolvasni.

Szolgáltatások és funkciók

A csomagkezelési központból alkalmazásokat telepíthetünk a Synology routerre. Ezekkel az appokkal letölthetünk, torrentezhetünk, VPN-enezhetünk, sőt, akár a TV-re is megoszthatjuk a letöltött filmjeinket. Egyfajta otthoni médialejátszót is kapunk.

Szoftver csomag az SRM-hez

Az első és talán legfontosabb csomag a Download Station. Ha rádugunk egy külső HDD-t, de ez lehet akár egy nagyobb pendrive is, akkor torrent letöltésre is használhatjuk a routert. Mivel az RT2600ac erős hardverrel rendelkezik, akár több torrentet, letöltést is futtathatunk egyszerre.

Download Station

A következő csomag a Médiaszerver, ami a külső HDD-n lévő adatokat teszi elérhetővé DLNA/UPnP eszközök számára. Ez röviden azt jelenti, hogy egy manapság használt okos TV könnyedén csatlakozik a routerre és játssza le a rajta lévő videókat, zenéket. De például egy VLC alkalmazással akár iOS-en is lejátszatjuk ezeket a filmeket, zenéket. Bővebben ezekben a cikkekben írtam legutóbb erről: 2017: újdonsült iPhone tulajdonos vagy? Ezeket az alkalmazásokat ajánljuk! vagy Hogyan másolj filmeket iPhone-ra és iPadre egyszerűen?

 Samsung TV és a Synology

A Synology RT2600ac-ra elérhető a Synology Cloud Station is, ami egy saját felhőrendszert ad nekünk. Ez rendkívül hasznos lehet cégek, de akár magánszemélyek számára is. Ezt a szolgáltatást úgy kell elképzelni, mint egy saját Dropboxot. Fájlokat szinkronizálhatunk a routerre csatlakozott HDD-re anélkül, hogy foglalkoznunk kéne vele. A háttérben szinkronizál az alkalmazás, ha változást észlel.

Synology Cloud Station készen áll

Ez egy remek, folyamatos mentési lehetőség kisebb cégek számára, illetve az iOS alkalmazás segítségével is elérhetjük ezeket a dokumentumokat adatokat. Összességében tehát kiválthatja a Dropboxot, de azért érdemes több mentést is alkalmazni, nem csak egyet.

VPN Plus Server

VPN Server szolgáltatás is elérhető a Synology routerén. Ezzel távolról, biztonságosan csatlakozhatunk a routerre, majd pedig elérhetjük az otthoni adatainkat és hálózatunkat valamint az arra kötött eszközeinket. Ez fontos lehet cégek számára, akiknek az adatbiztonság létszükség. Erre a Synology kifejezetten odafigyelt, már egy ideje elérhető a Synology SSL VPN is, ami nagyon könnyen használható biztonságos VPN szolgáltatás. Erre most részletesen nem térnék ki, mert itt is rengeteg funkció érhető el.

Távoli elérés

A Synology SRM rendelkezik beépített DDNS szolgáltatásokkal. Ebből kétféle is elérhető, az egyik a saját QuickConnect, mely Synology szolgáltatásokhoz rendelhető. A második opció pedig a DDNS, ha a routert vagy valamilyen a mögötti rendszert szeretnénk távolról elérni, akkor csak begépeljük a DDNS-nél megadott címet és máris elérjük a routert.

macOS / OS X, Windows támogatás

A Synology RT2600ac is támogatja Apple mentés szolgáltatását. A rákötött merevlemezen Time Machine-t hozhatunk létre, és így nem kell mindig rádugnunk USB-n keresztül egy külső winchestert a gépre, hanem Wi-Fi hálózaton keresztül menthetünk folyamatosan.

Screen Shot 2016-02-14 at 13.07.11

Screen Shot 2016-02-14 at 13.08.22

Az SRM rendszer támogatja az AFP-t és a Samba protokollt is, így a routeren lévő mappákat elérhetjük a Mac vagy PC számítógépünkről is. Mindenkinek külön mappát és felhasználónevet állíthatunk be a Synology rendszerében, így akár otthonra, fájlszerverként is használhatjuk a routert:

Screen Shot 2016-02-14 at 12.54.00

Szinte minden, a routerhez elérhető kliens szoftver letölthető macOS-re és Windows-ra is, illetve ezeknek vannak iOS alkalmazásaik is.

iOS alkalmazások a Synology RT2600ac-hez

Az első és legfontosabb a router saját alkalmazása, a DS router. Ennek segítségével távolról is irányíthatjuk a routert. Persze itt már limitált opciókkal rendelkezünk, de például újraindíthatjuk az eszközt, letilthatunk klienseket, tűzfal beállításokat hajthatunk végre és így tovább… Viszonylag ritkán használom, de néha már jól jött az app.

DS router alkalmazás DS router alkalmazás

[appstore id=”963699443″]

A DS get és a DS file appokkal pedig fájlokat tudunk letölteni vagy épp mozgatni a routeren. A DS get tulajdonképpen a már fent említett Download Station iOS alkalmazása. Segítségével már útközben is elindíthatunk egy torrent letöltést, hogy mire hazaérjük már a routerre csatlakozott HDD-n csücsüljön az adat.

IMG_1884 IMG_1886

(Két lépés egy torrent fájl letöltésének elindítása, távolról.)

[appstore id=”540948028″]

[appstore id=”416751772″]

Végül pedig elérhető iOS-re a Synology VPN SSL kliens is, melynek segítségével biztonságosan internetezhetünk, bárhol és bármikor az otthoni hálózatra kapcsolódva. Cégek esetén ez egy tökéletes megoldás, a céges adatok biztonságos eléréséhez.

[appstore id=”1141357842″]

Synology RT1900ac vagy RT2600ac?

Adott a kérdés, hogy most akkor melyik Synology routert érdemes megvennünk. Először is egy átlag felhasználót mindkettő kényelmesen kiszolgál. Az RT1900ac még sok évig bőven elegendő lesz bárki számára, és korábban ebben a cikkben írtam róla: Teszteltük a Synology RT1900ac routert.

Synology RT1900ac VS. RT2600ac

Az RT2600ac egy fejlettebb, modernebb RT1900ac, néhány funkcióval ugyan többet tud, de ugyanaz a rendszer fut rajta, illetve ugyanazokra a szolgáltatásokra képes 90%-ban. Azonban cégek számára mindenképp az újabb modellt ajánlom, mert több klienst bír el, és a processzor, memória miatt is dupla akkora sebességre képes, mint az RT1900ac. A processzor miatt gyorsabban képes olvasni és írni is a csatlakozott HDD-re, illetve MU-MIMO Wi-Fi miatt is érdemes az újabbat választania a vállalkozásoknak.

Konklúzió

A Synology RT2600ac ismét egy olyan terméke lett a cégnek, amire büszke lehet. A fenti teszt alapján a felső kategóriás router megállja a helyét komolyabb háztartásokban és akár kisebb vállalkozásokban is. Az SRM rendszert közel 1,5 éve használom és azóta rendkívül meg vagyok vele elégedve, a Synology folyamatosan frissíti a szoftvert. A szolgáltatások és funkciók tárháza kifogyhatatlan, szinte mindenre találni valamilyen megoldást. iOS és macOS kompatibilitás is van, szinte mindent beállíthatunk, ami fontos és távolról is elérhetjük a routert, vagy akár mentést is készíthetünk a külső merevlemezre, USB-n keresztül. Az SRM rendszer pedig teljes mértékben le van fordítva magyar nyelvre és még a súgó is, ami hatalmas plusz pont a Synology-nak.

Mivel felsőkategóriás eszközről beszélünk, így természetesen megkérik az árát a fenti routernek. Az RT1900ac 58 100Ft-ba kerül, az RT2600ac-ért pedig 86 300Ft-ot kell otthagynunk. A Synology RT1900ac ide kattintva vásárolható meg, a nagy testvért, az RT2600ac-t pedig ide kattintva tudjátok megvenni.

 [wp-review id=”89599″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Nekem is ez van most cseréltem le a régi routert. Tényleg nagyon jó minden szempontból.

  2. Még jó, hogy lehet kapni routert. 😀
    Nekem egy 15k Ft-os van és tökéletes mindenre. 😀

  3. Cserélnék én is egy ilyenre, de ami ezekben a synology routerekben van az nem sávszélesség vezérlés.

  4. Elképesztő, hogy miket tud ez a router, tényleg jó.
    Bár nekem nincs szükségem ennyi mindenre, így inkább OpenWRT-t (sőt, most már LEDE-t) használok bármilyen kompatibilis routeren. Nagyjából ugyanezeket tudja, persze kicsit érteni kell hozzá, mire az ember összerakja.

  5. profi eszkoz, annak megfelelo arral. OpenWRT alternativa lehet de ahhoz szakertelem kell, bar ehhez is hogy ertse egyaltalan mit csinal az ember… Mondjuk azert nem sok cuccban van ennyire eros proci es sok RAM…


Add a Comment