fbpx Skip to content

Mindig nagy lelkesedéssel várom a App of the Week akció legújabb, ingyenesen letölthető alkalmazását hétről-hétre. Sokszor hasznos appokat vagy épp rendkívül szórakoztató játékokat választ ki az Apple és van, amikor valami egészen fura dolgot, ilyen az e heti Lily is.

Lily borítókép

Sosem jártam szolfézsre, nem tudok semmilyen hangszeren játszani (sajnos), így számomra a zeneiség kimerül abban, hogy mindennap zenét hallgatok és eljárok koncertekre, stb. A GarageBand egy elég jó alternatíva azok számára, akik valódi hangszerek nélkül szeretnének valamiféle zenét összerakni, de ez se túl egyszerű – és akkor mindenki másnak ott a Lily.

Lily képernyőfotó Lily képernyőfotó

Elég érdekes koncepcióra épül ez az alkalmazás, azt meg kell hagyni: tavirózsák szirmaival tudunk zenét készíteni. Mikor ezt megláttam, először én is eléggé elcsodálkoztam, de aztán mikor ki is próbáltam már az appot, rájöttem, hogy egészen szórakoztató dologról van szó. A virágok szirmainak állítgatásával tudjuk változtatni a zeneművünket, a virág alja pedig azt határozza meg, hogy hány szirmú legyen a vízililiomunk. A szirmok színe a hangszereket jelöli, de persze arra nincs jelzés, hogy melyik szín milyen hangszert rejt, ezt ki kell próbálni. Minél több tündérrózsát hozunk be a játékba, annál sokszínűbb lesz a mű és szerencsére mindegyik virág külön-külön vezérelhető és minden értéke is külön állítgatható.

Lily képernyőfotó Lily képernyőfotó

Amikor úgy érezzük, hogy minden virág készen áll a koncertre akkor már csak a megfelelő időben kell ki- és becsuknunk a szirmokat, ahhoz, hogy a művünkben minden a megfelelő időben szólaljon meg. A Lily nemcsak szórakozást nyújt, hanem tanít is, még az olyan botfülűeknek is, mint én: zenei skálákra, harmóniákra és persze a zene tempójára. Nem kifejezetten gyerekkategóriás oktató játékkal van dolgunk, de szerintem a picurok is élvezni tudják.

Az elkészült szimfóniákat persze fel is vehetjük és különböző módokon meg is oszthatjuk a nagyvilággal, ha éppen annyira jól sikerültek. A szórakozáson túl számomra egy hasznos felhasználási módja is akadt a Lily-nek: az egyedi csengőhang készítés. Igazi némi utómunkát igényel a dolog, hogy a készüléken végre beállítható legyen a saját készítésű dallam, de szerintem megéri, mert a slágerek beállítása csengőhangként már nagyon divatjamúlt dolog, de az se jó, ha minden iPhone-osnak a gyári dallammal csörren meg a telefonja, sokkal menőbb és felismerhetőbb lesz egy egyedi alkotás.

Egy csengőhang magán a készüléken való elkészítéséről és beállításáról egyébként itt írtunk: Gyakori kérdések: csengőhang készítése és beállítása magán az iPhone-on.

[appstore id=”1135596302″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. “mindennap zenét hallgatok és eljárok koncertek, stb.”
    “minden nap zenét hallgatok és eljárok koncertekre stb.”
    tavirózsa vagy vízililiom vagy tündérrózsa?
    troll off

  2. @rihekopo79: A „minden” névelőt/mutató névmást és a „nap” főnevet egybeírjuk az alábbi szabály alapján:
    A kifejezés határozószóként egybeírandó: ’naponta’.

    A „minden” főnevet és a „nap” főnevet egybeírjuk az alábbi szabály alapján:
    Az alárendelő összetételeket mindig egybeírjuk. A jelentés ebben az esetben: ’naponta’. [AkH11-128c, AkH11-129, AkH12-110, AkH12-111, OH-119–120]

    a water lilies kérdéskör esetén Monet festményeire például mindhárom megnevezést használják.

  3. @Jadeye: OFF. Igazad van ezt valóban egybe kell írni, ez az egyik leggyakoribb hiba, amit 10 esetből 9-szer elrontanak (tévében, reklámokban is ugyanilyen durva aránnyal). Épp a napokban láttam egy kisiskolás dolgozatát, amiben helyesen egybe volt írva, de a magyar tanár(!) aláhúzta és megjelölte, hogy külön kell írni. Ennyit a magyar oktatási rendszerről 🙂


Add a Comment