fbpx Skip to content

Az Apple-t sokan kritizálták azért, mert a többi gyártó készülékeivel szemben az iOS-ben nem lehet az iPhone-ra letöltött zenéket jailbreak nélkül csengőhangként beállítani. Kész csengőhangokat természetesen jó ideje letölthetünk vagy megvásárolhatunk az iOS-en az iTunes Store-on keresztül, és egy ideig még csengőhangszerkesztő funkció is volt az iTunes-ban, illetve működött az AAC-be konvertált fájl m4r-re való átnevezése is.

De mi van akkor, ha mindezt számítógép nélkül szeretnénk megcsinálni? A GarageBand segítségével jóformán bármely, a készülékre letöltött vagy arra szinkronizált zenénkből csengőhangot készíthetünk, és azt rögtön be is állíthatjuk – mindezt közvetlenül magán a készüléken, tehát számítógép használata nélkül. Lássuk, mit kell ehhez tennünk!

Első lépésként tehát nyissuk meg az App Store-t, és töltsük le a GarageBand appot. Mivel az app mérete 1.7GB, ezért ha nem rendelkezünk korlátlan adatforgalmi csomaggal, a letöltéshez kapcsolódjunk a készülékkel Wi-Fi-hálózatra. A GarageBand ingyenesen elérhető a 2014. szeptember 1-jén vagy ezután aktivált vagy megvásárolt készülék esetén, ha a készüléken legalább iOS 8 fut.

Szintén bizonyosodjunk meg arról, hogy a kívánt zene a készülékünkön van, ha esetleg nem lenne, akkor azt töltsük le rá a Fájlok appba, vagy szinkronizáljuk iTunes-ból.

Ezután nyissuk meg a GarageBandet, engedélyezzük a kért hozzáféréseket, majd nyomjunk a képernyő bal oldalán a (+) ikonra a Dal létrehozása szöveg felett:

Ezután görgessünk el oldalra a Hangrögzítő elemig, majd nyomjunk rá:

A következő lépésben válasszuk ki a sávok gombját a felső menüben bal oldalon:

Ezután érdemes előre beállítani, hogy időben milyen hosszú legyen a sáv, amin dolgozni fogunk. Ehhez nyomjunk az időt jelző csík jobb végében található plusz (+) jelre:

Az A szakasz sávját megérintve tudjuk annak hosszát módosítani:

Itt érdemes az automatikus beállítást bekapcsolni, mert akkor biztosan megfelelő részt fogunk tudni kivágni a kívánt zenéből:

A Kész gombra nyomva visszajutunk a sávokhoz, ahol most az eszköztár jobb felső végében lévő hurok (loop) ikonra kell rányomnunk ahhoz, hogy kiválaszthassuk a kívánt zeneszámot:

Az így felugró menüben válasszuk ki a Zene fület, és azon belül keressük meg akár album, akár előadó, akár más szempont alapján a kívánt számot, vagy pedig a Fájlok fülre lépve, ha például AirDropon küldtük át vagy az iCloud Drive-ra mentettük az adott zenét:

Amint megvan a kiszemelt szám, arra nyomjunk rá, és lenyomva tartva húzzuk be az első sáv legelejére. A megfelelő helyen engedjük el – természetesen később is odébb tudjuk majd vinni, ha esetleg nem jó helyre tettük volna. Ekkor érdemes még kikapcsolni a metronómot is, hiszen arra úgysem lesz szükségünk – ehhez nyomjunk a felső eszköztár közepén a metronóm ekkor még kék ikonjára, ami így kiszürkül:

A zeneszámot az iOS-ben már megszokottaknak megfelelően tudjuk megvágni: nyomjunk rá, majd fogjuk meg a bal (vagy jobb) oldalát, és húzzuk el odáig, amit a dal kezdetének (vagy végének) szeretnénk. A sáv nézetét két ujjas széthúzással nagyíthatjuk a pontosabb vágáshoz.

Egy csengőhang 30 másodperc hosszú lehet, tehát úgy válasszuk meg a kivágást, hogy az ne legyen hosszabb, mint fél perc. A 30 másodpercen felüli részt az exportáláskor a GarageBand le fogja vágni.

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő részletet, akkor még bizonyosodjunk meg arról, hogy teljesen a sáv elejére húztuk a hangot, majd nyomjunk a bal felső sarokban a menü gombjára, és válasszuk ki a Saját dalok opciót:

Ezzel elmentésre került a dal – de ez még nem a csengőhang.

A csengőhanggá alakításhoz nyomjunk hosszan a Saját dal elemre, majd az előugró panelen alulra görgetve nyomjunk a Megosztás opcióra:

A felugró lehetőségek közül nyomjunk rá a Csengőhang opcióra:

Mivel a sáv valószínűleg hosszabb, mint 30 másodperc, hiszen csak a zenét húztuk össze, magát a sávot nem, ezért figyelmeztetni fog minket, hogy a 30 másodpercen túli részt le fogja vágni – válasszuk a Folytatás opciót:

Ezután adjuk meg a csengőhang nevét, és nyomjunk az Exportálás opcióra a jobb felső sarokban:

Ha ez elkészült, akkor már akár azonnal be is tudjuk állítani, ha a Hang használata… opciót választjuk:

Itt rögtön lehetőségünk van csengőhangként, üzenetjelző hangként beállítani, vagy akár adott kontakthoz is hozzárendelhetjük a megfelelő opcióra nyomva:

Ezután már csak ki kell jelöljük a csengőhangok listájának tetején, és készen is vagyunk:

Egy szükségtelenné váló, egyéni csengőhangot annak a sávján jobbról balra húzva az ujjunkat tudjuk törölni:

Végül, ha már nincs rá szükségünk, akkor nyugodtan letörölhetjük a készülékről a GarageBand appot.

Legutóbbi frissítés: 2024.01.01.

Olvasd el a hozzászólásokat is

35 Comments

  1. Hát elég baj az, hogy ehhez egy több mint 1GB-s program kell…
    Alternatív megoldásnak még mindíg jobb az iTools nevű ázsiai program, ami bár továbbra is PC -t igényel, ennél jóval egyszerűbb a használata, és 15MB sincs…
    Természetesen ahhoz sem kell JB, és ezen felül még sok egyéb dologra használható.

  2. @tzolesz: a GarageBand nyilván nem csak erre jó, de ez egy plusz funkciója. az új készülékeken az Apple alkalmazásai már alapból rajta vannak, tehát még csak letölteni sem kell, hacsak nem törölted le őket.

  3. Apple musocbol tarolt zenet is meglehet hasonloan vagni ??

  4. Jadeye: ez igaz, de a memória-bővítés hiánya számomra erősen indokolttá tenné egy ekkora app törlését. Persze tudom hogy ennek is meg van az oka, de ez van.
    I5s-t használok, és sajnos igen gyakran szembesülök azzal, hogy 16GB nem elég. A nagyobb viszont irreálisan drága volt ehhez képest. Fizikailag ennél nagyobb méretű telefont meg sose fogok használni, így a 6-os széria számomra felejtős.
    Ezért várom az 5se-t. És maradok az iTools-nál…

  5. Ém egyszerűen kivágom a kívánt dalrészletet Mp3DirectCut-al Totál Commanderben átnevezem m4r-re a kiterjesztését és már mehet is fel a telóra. INGYEN. Ugyanis az ajánlott appnak 4,99 € az ára. A párom i5s-e tavaly áprilisban,az enyém 2014 novemberben lett aktiválva,tehát mindenképp 2014 szeptember 1 után.

  6. Nem igazán értem a cikket. A storeban szerintem több száz program van, amivel csengőhangit lehet készíteni a telefonon tárolt zenékből.

  7. Hát ezt még végig olvasni is hosszú srácok , szerencsére egy pár zene számot átkonvertáltam régen … azt hiszem maradnak azok csengőhangnak 🙂

  8. @kaze68: a cikk arról szól, hogy magán a készüléken hogyan tudod ezt megcsinálni, számítógép segítsége nélkül. számítógéppel kismillió lehetőség van, de legtöbbször pont az a kérdés, hogy hogyan lehet ezt anélkül megoldani. a GarageBand ingyenes, de a készüléken legalább iOS 8 kell legyen.

    A GarageBand ingyenes beszerzéséhez 2014. szeptember 1-jén vagy ezután aktivált vagy megvásárolt készülékre van szükség. (Forrás: https://support.apple.com/hu-hu/HT202794)

    @funditno: és azok az alkalmazások általában megkövetelik, hogy az általuk elkészített csengőhangot előbb lemásold a készülékről az iTunes segítségével, majd azzal töltsd rá vissza, tehát kell hozzájuk a számítógép. a cikk arról szól, hogyan lehet számítógép nélkül megcsinálni.

  9. A legegyszerűbb megoldás az az, hogy a zenéből vagy hangból vágsz egy 30 mp-s részletet, azt behúzod az itunesba és jobb kattnál create aac, majd a konvertált fájl kiterjesztését m4a-ról m4r-re átírod mondjuk total commanderben és azt az itunesba behúzod az itunesba és szinkronizál is. Nem kell se a gépre, se a telefonra egy felesleges alkalmazás

  10. Winfosra ott a syncios amivel kb mint egy pendrive mukodik a telefon, ide-oda lehet pakolni mindent, igy csengohangot is

  11. @RSRyder, @pergabb: a cikk arról szól, hogy magán a készüléken hogyan tudod ezt megcsinálni, számítógép segítsége nélkül.

  12. Természetesen ennek is lehúzós szaga van…. iPhone 6 használok és nem ingyenes. Vajon miért nem lepődök meg..
    Syncios ezerszer egyszerűbb ha mar csengohangot kell szerkeszteni, csak minden szinkronizálás után ujra kell tenni mert az Apple csak a bonyolult érthetetlen dolgokat támogatja

  13. En sokat hondolkozom miert nem engedi az apple hogy rendes szamot beallitaak csengohangnak es ezidaig nem jutottam elorebb egyszeruen nem jovok ra ertelmes magyarazatra…Jadeye?

  14. @baka: a GarageBand ingyenes.

    A GarageBand ingyenes beszerzéséhez 2014. szeptember 1-jén vagy ezután aktivált vagy megvásárolt készülékre van szükség. (Forrás: https://support.apple.com/hu-hu/HT202794)

    @pete66: valószínűleg azért nem lehet teljes számot beállítani, mert az Apple szemszögéből a csengőhang jelzésre szolgál, nem pedig zenehallgatásra.

  15. Ha ennyire bonyolult, macerás – és ráadásul egy 1 gb tárhelyet igénylő szoftver kell hozzá, ami egyáltalán nem erre a célra készült – akkor vajon ki az az elvetemült, aki nekiáll?

    Csak úgy kérdem.

    Ennél sokkal hasznosabb cikkeket is szoktatok írni.

    Ez kb arról szól, hogy mondjuk van egy porsche-m és vajon azzal tudok-e szántani…

  16. @sirelancelot: amikor szinte az összes, csengőhanggal kapcsolatos kérdés mindig arra lyukad ki, hogy valaki ezt mindenképpen számítógép nélkül, magán a készüléken akarja megcsinálni, akkor felesleges arról írni, hogy hogyan lehet ezt számítógépen megcsinálni. a számítógépes lehetőségről már többször is volt cikk. http://szifon.com/?s=csengőhang

  17. IRinger! Kiváló program. Gépre töltöd. A zenét a programból megnyitod,automatikusan 30mp-et állít be! Úgy szerkeszted,vágod,ahogy tetszik! Az ITunes-ba azonnal szinkronizalható,onnan pedig a telefonra. Ja,és nem 1giga!!

  18. hányszor írjátok még le hogy mennyit foglal? 😛 3-4x lelett írva ez egy opció,nem kötelező használni

  19. @Deze: a cikk arról szól, hogy magán a készüléken hogyan tudod ezt megcsinálni, számítógép segítsége nélkül.

  20. Leborulok a türelmed előtt!
    Ennyi write-only embert!…

    Emberek!
    Tessenek már elolvasni a cikket!
    Ez igen is hasznos cikk.
    Aki mutat más megoldást számítógép és JB nélkül, úgy csengőhangok készítésére, hogy az a könyvtárba is bekerül, annak átutalok 1m Ft-t…

  21. Természetesen a telefonon értem.

  22. Könyörgöm, minek az ilyen embereknek ájfón, akik még olvasni sem tudnak??????? huszonháromezernégyszázötvenhat a tizenharmadikon-szor lett leírva, hogy ez a módszer nem a legegyszerűbb, hanem az EGYETLEN, számítógép és JB használata nélkül!!!!

  23. Én csak azt az egy dolgot nem értem, miért van az hogy mindez egy 15 évvel ezelőtt is elavultnak számító bármilyen telefonnak alap, az i5s-emen meg vagy így vagy úgy de tökölni kell azzal, hogy megoldható legyen.
    Nagyon szeretem ezt a telefont, de ez az egyik olyan rossz tulajdonsága ami szánalmas, és "a többiek" fényévekkel előrébb járnak.

  24. Sziasztok!
    Én is csináltam egyet.
    Elég rossz lett.
    Hogy tudom törölni?

  25. Sziasztok

    Köszi a cikket, tényleg jó,és működik, kb 1 perc mire a 2. csengőhangot megcsináltam 🙂

  26. pete66 véleményével értek egyet!

    …miért kell egyáltalán csengőhangot csinálni, miért nem működik AAC, MP3 v. bármilyen más kiterjesztésű file-al, na erre varjon valaki gombot…
    – szerintem a “herevasalás” már kijárna a SW csapat vezetőjének is

    PS: …ezért a pénzért, már elvárható lenne, v. nem…?

  27. Ennyi idióta okoskodót még egy droid fórumon sem lehet látni…

  28. Szerintem nem bonyolult, az elso dal kicsit docogosen ment, de vegre a sajat zeneimbol csinalhatok csengohangot. Koszi a cikket!

  29. Jeromos, jadeye: utanajartam, csak es kizarolag itunesbol lehet akar letoltott akar egyedi csengohangot torolni szinkronizalas utan :/

  30. Hasznos cikk. Kicsit bonyolult elsore de aztan masodjara siman megy.

  31. Elsőre bonyolultnak tűnt,de tényleg a 2. után már nagyon könnyen ment a dolog.Az viszont tényleg szánalmas az Apple-re nézve, hogy egyáltalán felmerülhet problémaként a csengőhangkészítés.Van valahol hivatalos válasz arra,hogy miért nem képes az Apple a legegyszerűbb ,nem 30 másodperces,nem szerkesztős,nem átnevezős,nem Garage-s és egyéb hülye megoldásos csengőhang beállítást támogatni???!!!

  32. @Jadeye:
    A törlés csak a telefonról lehetséges: a cikkben megirt “Ezután adjuk meg a csengőhang nevét, és nyomjunk az Exportálás opcióra a jobb felső sarokban:” lépés előtt a screenshot-on is látható “saját csengőhangok”-ba kell belemenni és ott lehet vígan törölni.
    Viszont ami kérdésem lenne hogy miért van az hogy gyengébb hangminőségű lesz csengőhangként beállítva?
    Miközben üzenethangként beállítva normális minőség lesz.

  33. Sziasztok!
    Köszönöm szépen a pontos leírást ez így nagyon tökéletes és használható segítség volt! Még egy kérdésem lenne az így elkészített csengőhangot hogy lehet törölni a készülékről? (Nem a GarageBand-ból) Próbaként csináltam néhány használhatatlan csengőhangot és nem gondoltam arra h gond lehet a kitörléssel 🙁
    A segítséget előre is köszönöm.

  34. Elég beteg, na meg ki az a szerencsétlen, akinek nincs lehetősége gépen csinálni csengőhangot? Nemár, hogy annyira sürgős legyen, hogy a telefonon kelljen meghegeszteni. Meg azért az Apple mindig is arról (AKART) híres lenni, hogy minden milyen egyszerű és intuitív. Hát nem nagyon az, ennyi év alatt nem tudtak eljutni a csengőhang értelmes megszerkesztéséig. Mondjuk ez nekem pont mindegy, de sokaknak fájó pont. Én a gyári defaultot használom mindig.


Add a Comment