fbpx Skip to content

Úgy gondolom, hogy nem csak azok vásárolhatnak Mac gépeket, akiknek legalább 300 000Ft-juk van rá, hanem akár egy átlagfizetésből, kis spórolással 150 000Ft környékén is kifoghatunk egy olyat, ami a következő években is hű társunk lehet.

Olcsó MacBook

Ehhez szeretnék most néhány tippet adni, hogy hogyan keressünk olcsó, de jó MacBookot közel 150-180 000Ft értékben, és erre próbálok néhány példát is mutatni. Vágjunk is bele!

Tehát azt a kérdést tettem fel magamnak, ha közel 150-180 000Ft-om van MacBookra, akkor melyiket vásároljam meg, hogy a legjobban járjak vele. Először is el kell döntenünk, hogy nekünk mire van szükségünk, kell-e a friss operációs rendszer, kell-e az SSD, kell-e mondjuk a hosszú akkumulátor idő. 150 000Ft-nál már kompromisszumokkal jár a vásárlás, de azért ne essünk kétségbe.

macOS támogatás

Az első probléma a támogatás. Általában ebben a kategóriába a 2011-2013-as gépek férnek bele jelen esetben, ami azt jelenti, hogy ugyan még a legfrissebb szoftver támogatva lesz, de néhány szolgáltatás esetleg nem fut rajta. Na bumm, ezt talán túléljük, konkrétan észre sem vesszük. Ami viszont fontosabb, hogy minimum OS X El Capitan támogatás legyen, optimális pedig a macOS Sierra, az aktuális szoftver lenne.

A macOS Sierra az alábbi Mac-ekre telepíthető hivatalosan:

  • MacBook: late 2009 vagy újabb
  • iMac: late 2009 vagy újabb
  • MacBook Air: 2010-es vagy újabb
  • MacBook Pro: 2010-es vagy újabb
  • Mac Mini: 2010-es vagy újabb
  • Mac Pro: 2010-es vagy újabb

Tehát, ha ezeknél újabb géppel találkozunk, akkor szoftveres szinten nem lehet problémánk a következő néhány évben. Bővebben érdemes elolvasni a Sierráról szóló cikkünket, hogy melyek azok a funkciók, amik elérhetőek régebbi gépekre: Megjelent a macOS Sierra!

MacBook Air vagy MacBook Pro?

MacBook Air vagy MacBook Pro

Mielőtt még a konkrét gépekre rátérnénk, rögtön ketté is szedném a MacBook szériát ebben az árkategóriában.

Bővíthetőség. Míg a régebbi, nem retinás MacBook Pro gépeket lehet bővíteni, addig az Air modelleket nem igazán. Ott is lehet például nagyobb SSD-t belerakni, de jóval többet kell fizetnünk érte, mintha a MacBook Pro-t választanánk. Így aki szeretne több memóriát és nagyobb tárhelyet utólag belerakni, mindenképp az utóbbit válassza.

Ugyanitt érdemes tudni, hogy a MacBook Air sokkal könnyebb és vékonyabb, mint a MacBook Pro, mindezek mellett pedig az akkumulátora is jobban bírja. Szóval ha nem szeretnénk komolyabban meghajtani, tehát csak internetezésre, vagy szövegszerkesztésre keresünk gépet, akkor az Air sokszor jobb választás lehet a Pro-nál, akár hosszabb távon is.

A Pro szérián több port található, illetve azon általában az Ethernet-csatlakozó is elérhető, ha esetleg arra lenne szükségünk. Tehát ha esetleg valakinek ez is számít, akkor itt is a Pro mellett tegye le a voksát.

Sebesség

A MacBook Pro természetesen gyorsabb, mint az Air. Ha grafikai munkára használnánk, vagy egyéb, picit hardverigényesebb alkalmazást szeretnénk futtatni, akkor már a Pro mellett kell letegyük a voksunkat. Főleg, hogy egy SSD-vel és 8GB memóriával már bőven elegendő lehet számunkra.

Tudnivaló használt MacBook vásárlása esetén

2011-es MacBook Pro

Mivel egy viszonylag régi, akár 6 éves géppel fogunk találkozni, érdemes az eladót megkérdezni a készülék előéletéről. Ilyen például, hogy mikor volt cserélve benne hővezető paszta, mikor volt legutóbb kitisztítva, milyen állapotban van az akkumulátor. Volt-e valaha vízkár a gépben, érte-e bármikor is folyadék. Ez utóbbi nagyon fontos, mert ha érte ilyesmi, akkor sajnos az lutri, bármikor tönkremehet egy-egy alkarész, és bizony erre nincs garancia. A hővezető paszta és a gép tisztítása is hasonlóan fontos, mivel ezekkel optimálisabb lesz a gép működése. Az akkumulátor átlagosan 20-30 000Ft ezekbe a gépekbe, így ha ezzel probléma van, számoljunk vele.

Érdemes még azt is is megkérdezni, hogy milyen billentyűzet van a gépben: nem mindegy ugyanis, hogy az magyar, nemzetközi angol (vagy esetleg más, európai kiosztás), vagy amerikai angol. Az amerikainál nincs hosszú í egyáltalán, míg az EU-s kiosztásokon van. Természetesen a legjobb a magyar billentyűzet, de olcsóbb lehet egy amerikai vagy EU billentyűzetes gép. Ezt mindenkinek saját magának kell eldöntenie, neki mi fér bele.

Hol keressünk használt gépet?

Ha megbízható helyen szeretnénk vásárolni, és több keretünk van erre, akkor érdemes célzottan egy használt Mac boltba bemenni, ahol segítenek nekünk. Ilyen például a HasználtSzifon.com. Azonban persze a legolcsóbb megoldás mindig az, ha közvetlenül magánszemélytől vásároljuk meg a gépet, ilyenkor én az alábbi oldalakat szoktam nézni:

  • Hardverapro.hu
  • Jofogas.hu
  • Hasznaltalma.hu
  • BeszeljukMac.com

Nézzünk akkor néhány egyszerű példát, hogy miket találtam most.

Használt Macbook

Az első egy MacBook Air, aminek vadi új akkumulátora van. Ez pozitív, és volt benne hővezető paszta csere is. Az, hogy van rajta egy benyomódás, számomra lényegtelen, általában ezek a gépek legalább egyszer le voltak ejtve az elmúlt években. Nyilván ha valakit ez zavar, akkor ez nem jó számára. Ár/értékben ez egy jó MacBook Air, több évig hű társunk lehet, csak annyi talán a probléma, hogy ez 11 colos, én még talán alkudnék 10-15 000Ft-ot, de így sem rossz választás.

Használt Macbook

A 15-ös gép is érdekes lehet, mivel i7-es processzor van benne, ezért ennyi pénzért egy erős gépet kapunk. Igaz, nehéz és nagy lesz, de cserébe ha valamit el akarunk rajta indítani, elég lesz hozzá hardver. SSD-t kell bele venni, illetve memóriát.

Használt Macbook

A 185 000Ft már túl van a büdzsén, de ezért cserébe egy újabb gépet kapunk, 2014-est. Megkímélt, karcmentes, 130 ciklus is ideális. Jó választás, ha picit több pénzünk van!

Használt Macbook

Íme egy MacBook Pro, ami 13 colos és 2012-es. Na ez lenne ideális 150 000Ft-ért. Van benne SSD és van benne 4GB memória (bár ez utóbbi kevés lehet). Nyilván ez is picit sérült, de ár/értékben egy jó választás!

Nézzük meg, mi van a Használtalmán jelenleg:

Végre egy gép, aminek nincs külsérelmi nyoma, 2011-es 13 colos MacBook Pro. Ez 180 00Ft, amit picit drágállok. De van benne már SSD és 4GB memória, illetve i7-es processzor, tehát az erősebb gép, ami akkor kapható volt. Ez azt jelenti, hogy gyorsabb, mintha egy alapgépet vennénk, és már az SSD-vel sem kell foglalkozunk. Plusz pont a magyar billentyűzet, így minimális alkuval ismét egy jó gépet tudhatnánk magunkénak. Persze a memória itt is bővítésre szorulhat.

Használt Macbook

A fenti hirdetés a jófogásról van, ez is egy ideális MacBook Air lehet, de ahogy látszik, akkumulátor cserére szorul. 130 000Ft-os alkuval és utána akkumulátor cserével évekig jó lehet.

Mi a helyzet a 2010-es gépekkel?

Nem azt mondom, hogy nem jó választás megvenni egy régebbi gépet, de az már tényleg komolyabb kompromisszumokkal jár. Egyrészt a macOS sem feltétlen lesz az aktuális, de ez még nem is akkora probléma. Inkább a hardver az, ami már közel 7 éves, tehát sorba szép lassan feladhatják majd az alkatrészek, kezdve az akkumulátorral. Szerintem 150 000Ft alatt nem érdemes gépet venni, kivéve ha már legalább a 2011-es évjáratban van.

A 2010-es gépeket egyébként ideális lehet szülőknek, nagyszülőknek megvásárolni, nekik nem fontos, hogy minden fusson, nem napi szinten használják.

Konklúzió

Apple MacBook Pro 2011

A fentieket figyelembe véve kényelmesen lehet vásárolni 150-180 000Ft környékén is MacBookot, nem kell 300 000Ft-ot költeni 1-1 ilyen gépre, és még jól is járunk. Remélem, a példákkal tudtam segíteni, hogy mire kell odafigyelni használt gép vásárlásánál, és akik éppen ezen törik a fejüket, adhattam nekik néhány tippet is. 🙂

Használt iPhone, iPad vagy iPod touch esetén pedig az alábbi cikkünkben leírtakat érdemes megfontolni: Gyakori kérdések: mire figyeljünk használt készülék vásárlásánál?

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Sokat bújom én is a használt Maceket, sajnos sokszor az a tapasztalatom, hogy a kedvező ár egyik hozadéka a nem megfelelő esztétikai állapot. Egy apró horpadás is tízezres nagyságrendben tudja csökkenteni egy használt alma értékét. Számomra meglepő, hogy az emberek ennyire nem vigyáznak rá, sérülten pedig sajnos már nem igazi élmény használni ezeket a kütyüket.

  2. “Az, hogy van rajta egy benyomódás, számomra lényegtelen, általában ezek a gépek legalább egyszer le voltak ejtve az elmúlt években.”

    Na ezen a mondaton mondjuk kiakadtam. Én 3,5 évesen úgy adtam el a gépemet, hogy visszatettem a gyári fóliába, dobozba, s a vevő szinte lehülyézett, hogy miért nem újként árulom. 🙂 Igaz, én magamnak vettem, nem a cég dobott meg vele. Ez az egyik amit imádok ezekben, hogy ha tisztességesen bánsz velük, akkor évek múlva is olyanok, mint újonnan. Lehet, hogy nem olcsó, de legalább nem kezd repedezni a ház a zsanér körül 2 héttel a garancia lejárta után.

  3. @gusty: A 3,5 év nem 5-6 év, amiről én beszélek. Mennyiért adtad el a gépedet így? 150 000 Ft környékén? Nyilván az az optimális, ha nem ejted le és vigyázol rá, de jellemző hogy ezeket a gépeket leejtik néha.

    Amúgy én sosem ejtettem le a MacBook-omat még, és átlagosan 3 évente váltok, mindig karcmentes és szép állapotban van. Egyedül néhány kopás szokott lenni a trackpad mellett a alumínium ház szélén.

  4. @gusty: Ezzel én is így vagyok. 2 hónapja adtam el egy karcmentes 2014-es air-t szintén fóliába vissza, eredeti dobozban. Én még a töltő kábelét is rendszeresen tisztítottam, és a laptopot rendszeresen kifújtam ( nem szétszedve ) kompresszorral. Miután pedig egyszer szétszedtem nem is volt benne egy deka por sem.
    Mondjuk olcsón adtam egy kolegámnak (£400) mert tudtam hogy jó kezekbe kerül, nekem meg kellet pro-ra kiegészítésként a zsé.
    Egyébként meglepődtem ha már különbségekről beszélünk hogy az air hangszórói mennyivel jobban szólnak, azaz teltebben, mint a pro. A pro-ban gyengébbek a mélyek és a magasak , inkább a közepek dominálnak. 2014 air vs 2015 pro) ????

  5. @illesjani:

    Azt szabad megtudni, hogy hogyan és mivel tisztítottad a kábelt?:)

  6. Amit még hozzátennék a cikkhez, a típushibák, amikre érdemes figyelni:
    – A dupla GPU-s 2011 környéki 15-ös Macbook Prok diszkrét GPU-ja meg szokott halni, alaplapcserével javítható csak, ráadásul visszatérő probléma (nekem 2X volt) de szerencsére másodjára nem rántotta magával a gépet, gond nélkül üzemelt integrált GPU-val (gfxCardStatus progival lehet szabályozni, hogy melyiket használja) – ezek gépek ráadásul pont 180 körül mennek
    – MacBook Aireknél gyakoriak a zsanérproblémák
    – A korábbi kapott nedvességet a Touchpad kontakthibájából is lehet következtetni
    – Portok és főként a Superdrive (Pro gépeknél) működését is érdemes leellenőrizni vásárláskor
    – A Magsafe töltő kábelhibáját sokan utángyártott gagyi töltővel orvosolják, ha feltűnően könnyű a töltő, azt nem szabad használni + alkupozíción javít adott esetben
    – Irodai felhasználásra, netezéshez, filmezéshez néha ki lehet fogni egy unibody fém MacBookot 70 körül is, amit még bővíteni is lehet RAM-al és SSD-vel, valamint az akkuja is egyszerűen cserélhető
    – Ha kicsit több pénzünk van ki lehet fogni ilyeneket: https://www.jofogas.hu/budapest/Hasznalt_joallapotu_Macbook_Pro_Retina_13_elado_tartozekaival_egyutt__64710283.htm (Retina Macbook Pro 13, kicsit alkudsz és van egy időtálló jó géped, egyedül a 4GB RAM a kevés)

  7. @ApplePen: Persze, isopropyl alkohollal (IPA) és egy rongy segítségével. Nem oldja a szigetelést, elektronikában az egyik legkedveltebb tisztítószer. Meglepő mennyi dzsuvát leszed, a kábel pedig olyan fehér lesz mint új korában, nem keményedik meg 🙂

  8. @igerywhite: Nekem is a pro, azaz hasonlóban és átlátszó 😀 Amazonon lehet jóval olcsóbbat is találni amik vélemények szerint jók 🙂 Nekem a kedvencem az alul kihajtható 2 kis fül amivel a laptopot felső részét meg lehet emelni, így kellemesebb pl. gépelni

  9. illesjani: azt a magas mely problemat orvosoltak a 2016-os pron szerencsere.

  10. @illesjani:
    Én is átlátszót szerettem volna, de éppen nem volt csak fekete, de nem ez a lényeg az én szempontömból. Hanem az, hogy védje tényleg rendesen, karcoktól, ütődésektől…
    A kihajtható fül tényleg okos dolog 🙂

  11. @kchris: Igen, bár nekem pont az volt a célom hogy még “elkapjam” a számomra air-ből jól megszokott dolgokat értem pl. ez alatt a design-t, hagyományos usb-t, megasafe, stb.. egy picit erősebb hardverrel, viszonylag elfogadható áron 🙂 Képes vagyok hamar ráparázni amikor kijön egy új design és azt hinni hogy 2db. van már csak a polcon a régiből ????

  12. @illesjani: Ezer hála, nagyon szépen köszönöm! 🙂

    Én régebben alkohollal próbálgattam de nem volt annyira hatásos.

    Amúgy ha már Mac:

    Srácok, mennyire érdemes 4GB-os Airt venni használtan?
    Mennyire használható jelenleg a legújabb MacOS 4 GB rammal?

  13. @ApplePen: @ApplePen: Nagyon szivesen 🙂 Én a 2014 air (i5, 1.4Ghz, 4gb) és 2015 pro (i5, 2.7Ghz, 8gb) között mint alapfelhasználó, most sem érzek különbséget sebességben. Igaz nem dolgozok komoly grafikai programokkal, nem játszok játékokkal, stb.., a “legmegerőltetőbb” dolog az 1-2 full HD vagy 4k videó vágása, esetleg alapszintű effektezése, valamint Logic Pro-val való 1-2 sáv hangszeres felvétele, realtime effektek használata, stb.. de meg tudnám számolni a két kezemen hogy az elmúlt 2.5 évben hányszor pörgött fel az air ventilátora, meg sem kottyant az air-nek 🙂
    Az air-en nekem capitan futott, azért, mert amikor megjött a pro azon már MacOS volt, és akadozott, sleep módból való ébredéskor a kijelzőn színes foltok jelentek meg stb..Lassabb volt a 8GB-os pro MacOS-el, mint az air 4GB-al Capitan-nal ???? Sejtettem hogy szoftveres hiba volt, ezért vártam, szerencsére meg is oldotta problémát a legutolsó frissítés, azóta minden ok. Szóval röviden, nekem az air 4GB-al bőven több volt mint elég, imádtam, és mai napig visszasírom a súya, az akksiideje, és a hangszórói miatt ????

  14. @ApplePen: pár évvel ezelőtt még értelmes lehetett 4GB-os gépet venni. Ma már én évekre előre tervezve (mondjuk megtehettem) inkább 16GB-os gépet vettem. Sajnos a 4GB RAM kevés az aktuális MacOS-nek. Elég hamar befogja, és ha indítasz egy böngészőt pár tabbal akkor kb kész vége, és elkezd swappelni ami SSD-n nem olyan mókás mert fölöslegesen túráztatja. Safari de a többi böngésző sem nem bánik szűk markúan a RAM-mal, és a böngészés elég általános tevékenység, nekem a Safari mindíg fut bármi mellett és pár tabbal a GB-ot súrolja…


Add a Comment