fbpx Skip to content

Szerintem nincs nagyon olyan ember Magyarországon, aki számítógépet használ és ne hallott volna még a Honfoglalóról. A méltán népszerű stratégiai kvízjáték a napokban megjelent végre iOS-re is.

A Honfoglaló egy magyar fejlesztésű online stratégiai kvízjáték, ami 2002-ben debütált, és azóta igaz más néven, de 14 további nyelven is megjelent. A játék kérdésbázisát a felhasználók is bővíthetik, ahogy azt mi is korábban megtettük Apple témában.

A játék célja, hogy kvízkérdések megválaszolásával hajtsuk uralmunk alá Magyarország megyéit. Egyszerre három játékos vehet részt egy Honfoglaló játszmában. Az első pár kör tippelő kérdésekkel megy el és aki a legközelebbi választ adja, az választhat először megyét, utána pedig a második legközelebbi választ adó játékos, de a harmadik, aki a legrosszabb választ adja már nem választhat területet. Néhány ilyen kör után az összes megye urára talál és megkezdődhet a csata, ami szintén kvíz alapon megy.

A csata során a támadó félnek ki kell választani, hogy melyik szomszédos megyét kivánja megtámadni. Ezután a játék feltesz egy kérdést, ami továbbra is lehet tippelős, de inkább négy előre megadott válasz lehetőség közül kell választanunk. Amennyiben mindkét játékos helyesen válaszol, akkor a játék új kérdést ad és ez egészen addig megy, amíg valaki nem hibázik. Amennyiben a védekező játékos adja a helyes választ, akkor a támadónak vissza kell vonulnia, viszont ha a támadó nyer, akkor az uralma alá kerül a megye és megkapja az érte járó pontot is. Az ellenség bázisát csak három helyes válasszal lehet elfoglalni, ezzel ledöntve a három bástyáját, viszont ez már 1000 pontot ér. Előre meghatározott számú körből áll egy játék és aki ezalatt a legtöbb pontot gyűjti össze, az nyeri a játékot.

Többféle témakörből kaphatjuk a kérdéseket és nem választható, hogy milyen kérdéskörből jön majd a feladvány. Biológia, kémia, sport, történelem, művészet, szórakozás, földrajz, irodalom, tudomány, stb. kategóriák közül bármit kaphatunk a játék során, ezért annak se kell aggódnia, aki nem tudja, mikor volt a mohácsi csata (1526), viszont penge fizikából vagy akár tudja összes foci vébé döntőjének eredményét. A kérdések nehézsége pedig kellően változó.

A Honfoglaló szerencsére egy cross-platform játék, aminek köszönhetően a böngészőben már korábban megszerzett erdeményeinktől nem kell elbúcsúznunk, hanem ugyanonnan folytathatjuk a telefonunkon, ahol a gépen is abba hagytuk és fordítva. A játékok során szerzett aranytallérjainkért építhetjük, szépíthetjük a birodalmunkat, amivel a többi játékosnak megmutathatjuk, hogy mennyire is vagyunk tájékozottak és okosak ebben a kvízjátékban. Minden funkció, ami a számítógépen elérhető, az az iOS változatban is megtalálható.

Egyetlen negatívumot tudnék csak felsorolni: a regisztráció után a rendszer a jelszót sima szövegként küldi el, ami hát khm… nem épp egy biztonságos és 2017-re valló dolog. További információ a játékról itt találtok.

Manapság már nehéz lenne elképzelni egy online játékot klán rendszer nélkül és ez alól a Honfoglaló se kivétel. Új klánt is létre lehet hozni, de persze már meglévőbe is lehet csatlakozni, ezért aki játszótársat keres, az nyugodtan csatlakozzon a Szifon klánhoz.

[appstore id=”1210378336″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Végre !! Ez kellett az embereknek, és nem holmi ugrabugrálós trendi de vacak és értelmetlen játék :€
    Köszi honfoglaló hogy végre van ide is játék ! 🙂

  2. Elkéstetek, én már két napja kiszúrtam a storeban (mondjuk top 1 helyezett, annyira nem nehéz észrevenni :d) és játszottam vele ????

  3. @Jecy: Azért szúrtuk ki mi is. 🙂

  4. Egyetlen baja van: rettenetesen eszi az akkut.

  5. Nekem nem tűnt fel hogy különösen fogyna a delej az aksiból.
    Viszont mióta fent van, azóta csak ezzel játszom 🙂


Add a Comment