fbpx Skip to content

Az Apple termékbemutatóit mindig nagy érdeklődés övezi. Nem volt ez másképpen a 80-as években sem, amikor is a cég kezdett nagyon beindulni. 1984 januárjában mutatták be a Macintosh-t, mely forradalmasította a személyi számítógépek piacát. Akkor még a régi Apple II és Lisa számítógépeket is gyártották, több vasat tartottak a tűzben.

Pár napja látott napvilágot néhány fotó, mely az Apple IIc bemutatóján készült. Az eseményt a Moscone Centerben tartották, amely azóta is elég sok keynote-nak volt a helyszíne. A bemutató hivatalos neve „Apple II Forever” volt, és egy hasonló című dalból készült videóklipp levetítésével kezdődött. A dalt az akkor sztárnak számító Pat Benatar énekelte.

A prezentációt Jobs indította és a Macintosh-ról beszélt. Az indulás óta nem telt el 100 nap és 50 ezer darabot adtak el belőle, lenyomják majd az IBM PC-t.

Jobs-t Steve Wozniak követte, aki beavatta a 3000 nézőt az Apple IIc részleteibe. Harmadikként a cég akkori elnöke, John Sculley igazi marketingszöveget vágott le. Az Apple a gépet az első hordozható számítógépként alkotta meg. A bemutató végén az első sorban ülő Apple-alkalmazottak a fejük fölé emelték a gépet, bemutatva annak könnyű súlyát (a géphez nem tartozott monitor). A névben lévő „c” betű a compact szó első betűje, mellyel azt akarták hangsúlyozni, hogy egy teljes értékű Apple II van egy kisebb, notebook méretű házban.

Az eredeti tervek szerint az esemény végén maga Michael Jackson énekelt volna, azonban az utolsó pillanatban visszamondta, így Herbie Hancock zenekara ugrott be.

A bemutatót követő médiaösszejövetelen a sajtó munkatársai – az azóta már megszokott módon – nyomogathatták az új gépet.

A gép végül nem aratott osztatlan sikert. A tervek szerint minden hónapban 100 ezer darabot kellett volna eladni belőle, valójában évente jött össze ilyen mennyiség, még a sikertelen PC gyártók is nagyobb eladásokról számoltak be. Mivel Jobs 1985-ös kirúgásával elindult a cég hanyatlása és a IIc az Apple IIe belső versenytársa is volt, a belső harcok és sikertelenség miatt a gépet 1988-ig gyártották. Béke poraira.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment