fbpx Skip to content

Az Instagram az utóbbi években, hónapokban számos hasznos újdonsággal frissült, persze még mindig vannak olyan esetek, hogy valamit csak kis trükközéssel vagy épp egy másik alkalmazás segítségével tudunk csak feltölteni a szolgáltatásba. A panorámaképek pont egy ilyen példa, hiszen ezek rendszerint sokkal szélesebbek, mint az Instagram maximálisan feltölthető képaránya: ezért vagy levágunk a képből vagy keresünk rá egy másik megoldást.

Korábban én az Instapan alkalmazást használtam, ha panorámaképet szerettem volna feltölteni. Ez az alkalmazás szerencsére nem a hihetetlen igénytelen módot választotta (amiben két hatalmas keretet tettek a kép alá és fölé, ezzel bekényszerítve azt egy olyan képarányba amit az Instagram már megeszik), hanem videót csinált belőle. Tök hasznos kis app volt, de most mutatok jobbat.

Nem olyan rég már albumokat is feltölthetünk, ami 10 képből vagy 10 videóból állhat és a hírfolyamban lapozható formában nézhetőek meg a tartalmai. Remek lehetőséget nyújt panoráma képek megosztásához, csak épp valahogy szét kell darabolnunk a képet, hogy maximum 10 darabban fel tudjuk tölteni. Erre a problémára nyújt megoldást a Swipeable.

Amint megláttam a hírt, hogy van egy ilyen app és megláttam az ikonját, azt hittem, hogy ez az Instagram saját alkalmazása, hiszen az ikon teljesen beillik az új designba. Aztán megnéztem és kiderült, hogy egy külső fejlesztő alkalmazása, de ez nem von le semmit se az értékéből. Használata roppant egyszerű, bár azt kell, hogy mondjam, nem tökéletes és nagyjából semmi ráhatásunk sincs a végeredményre. Elindítása és a fényképekhez való hozzáférés engedélyezése után már egyből ki is listázza nekünk az összes, a telefonon vagy akár iCloudban elérhető panorámafotót. Itt futottam bele az első hibába. Amelyik kép nincs lent a készüléken azt nem hajlandó betölteni, ezért először a Fotók appban érdemes betölteni a képet. Az már apró szépséghiba, hogy sok olyan keskeny képet, akár screenshot is panorámának lát, ami igazából nem is az, de ezen szerintem elég könnyen túl lehet lendülni.

Amint rányomunk egy képre, a Swipeable hihetetlen gyorsan szétdarabolja azt, viszont abba nincs beleszólásunk, hogy négyzetes arányban daraboljon vagy egy kicsit laposabban, ezzel akár több képre osztva a panorámát. És sajnos itt jön a következő hiba. Előfordulhat, hogy a panorámakép úgy lesz szétdarabolva, hogy az utolsó kép szélén lesz egy fehér csík. Sajnos ilyenkor azt tehetjük csak, hogy még az eredeti képet vágjuk meg egy kicsit keskenyebbre, vagy pedig a legutolsó darabolt részt nem töltjük fel. Más lehetőség egyelőre nincs. Az első képen látható Swipeable felirat amúgy egy koppintással eltüntethető, de a fejlesztő szerint ezzel jobban lehet a követőinknek jelezni, hogy ez nem egy sima poszt, hanem egy “görgethető” album.

Szerintem egy nagyon hasznos, de még nem tökéletes alkalmazással van dolgunk, viszont várhatóan ezeket a hibákat hamarosan javítani fogja a fejlesztő és akkor biztos, hogy rendszeresen fogom használni. A Swipeable teljesen ingyenes és mentes mindenféle alkalmazáson belüli vásárlástól is!

[appstore id=”1209900326″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment