fbpx Skip to content

A mai napig az egyik legkedveltebb formavilága az iPhone 5-nek volt, nem hiába követi ezt a vonalat az SE is, és nem az iPhone 6-os széria kicsinyített mása akart lenni. A formavilág fölött nem igazán ment el az idő, viszont az első képviselőjének alkatrészei fölött már annál inkább. Manapság már nagyon nehezen találhatunk olyan iPhone 5-öt, aminek az égvilágon semmi baja se lenne, egyetlen alkatrészét se kellett eddig cserélni, bár az biztos, hogy az akkumulátor csere mindegyikre biztosan ráférne, hiszen lassan 5 éves készülékekről beszélhetünk.

Az első iPhone 2007-es bemutatása óta ugyanannyi gomb található minden iPhone-on, egy Főgomb (ismertebb nevén Home gomb, 5s óta Touch ID-val), egy ki- és bekapcsoló/alvás-ébresztés gomb, illetve két hangerőszabályzó, továbbá igaz nem gomb, de szerves részét képezi a készülékeknek a csengetés-némítás kapcsoló. A következő iPhone (8?, X?) kapcsán folyamatosan jönnek a hírek, hogy a Home gomb elfog tűnni, vagy épp a kijelzőbe lesz építve, esetleg eltűnik az ujjlenyomat olvasás vagy csak máshogy oldják meg. Nem tudjuk még, mi igaz ebből, de egy dologban majdnem biztosak lehetünk: a bekapcsoló gomb továbbra is ott lesz a készüléken és valószínűleg sok mindenben nem fog változni.

A Home gomb után a készülék legfontosabb gombja a ki- és bekapcsoló/alvás-ébresztés gomb. Ennek meghibásodása esetén nem tudjuk egyszerűen kikapcsolni készüléket, noha erre ritkán van szükség, de akkor is bosszantó tud lenni, ha nem tudjuk megtenni. Szerencsére ha van nálunk töltő, akkor a bekapcsoláshoz nincs szükségünk a gombra, viszont a készülék lezáráshoz már annál inkább kell. Ezen tudunk úgy segíteni, hogy az automatikus lezárást 1 percre állítjuk, de ennél talán sokkal hasznosabb a sokak számára kevéssé ismert AssistiveTouch (Beállítások, Általános, Kisegítő lehetőségek, AssistiveTouch), amivel a fizikai gombok funkcióit tudjuk szoftveresen használni, így akár a telefont is le tudjuk így zárni, vagy még akár ki is tudjuk kapcsolni, de ezt már csak a végső esetre ajánljuk, sokkal célszerűbb kicseréltetni a szalagkábelt. Több oka is lehet, illetve több módon is meghibásodhat egy-egy gomb az iOS készüléken. Gyártási hiba, anyagfáradás és ázás is lehet a dolog hátterében. Sok esetben a gomb nem reagál vagy csak nagyon nehezen, de olyanra is láttunk már bőven példát, hogy valamiért folyamatosan nyomódott a gomb és emiatt nem tudta rendesen használni a tulajdonos a készülékét. A bekapcsoló gomb szalagkábelének hibájára utal, ha a gomb működése időnként kihagy, vagy csak erős nyomásra reagál, esetleg ha csak a bal vagy a jobb oldalán megnyomva működik. Ilyenkor a szalagkábel cseréje szükséges.

Az iPhone 5 javításához az út a kijelzőn át vezet, vagyis először ennek a két rögzítő csavarját kell eltávolítanunk a készülék aljából. Ezek után speciális eszközök segítségével ki tudjuk mozdítani a kijelzőt a készülék házából, de még mielőtt lecsatlakoztatnánk az alaplapról, először az akkumulátort kell leválasztani. A kijelző csatlakozóit védő shield eltávolítása után már le is választhatjuk a kijelzőt, de arra nagyon fontos figyelni, hogy szerelés közben ne hajtsuk túl kábeleket, mert az sérülést okozhat. Az akkumulátor eltávolítása után már csak az alaplapot kell kiszedni a házból, de itt nagyon kell arra figyelni, hogy az antenna kábele az alaplap alsó feléhez csatlakozik és nehogy véletlenül kiszedéskor elszakítsuk. Amint ezzel is megvagyunk, végre kiszerelhetjük a meghibásodott bekapcsoló gomb szalagkábelét, amin ugyebár a némítógomb és hangerőszabályzó gombok is helyet foglalnak, aminek a helyére betesszük az újat, összeszereljük a készüléket és tesztelünk mindent rajta, hogy amikor a gazdája visszakapja, biztos lehessen benne, hogy készüléke úgy működik, mint új korában.

A következő két hétben (április 2-ig) minden meghibásodott iPhone 5 bekapcsológombját akciós áron cseréljük 1 órán belül és persze erre is 6 hónap garanciát vállalunk. Kattints ide a részletekért.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment