fbpx Skip to content

Pár hete írtunk arról, hogy valószínűleg a visszaélések miatt az Apple levette az aktiválási zár ellenőrzésére szolgáló oldalt.

Aktiválási zár, Activation Lock

Ez azért probléma, mert használt készülék esetén így tudtuk ellenőrizni, hogy tényleg kivették-e az Apple ID alól az adott készüléket és megfelelően tudjuk használni. Némiképp abban is segített, hogy ha lopott volt a készülék, arra is fény derüljön. Manapság, ha használt készüléket vásárolunk, akkor ellenőriznünk kell, hogy az eladó kilépett-e Apple ID-jával, illetve adott esetben érdemes egy teljes visszaállítást indítani a készüléken, hogy biztosak legyünk abban, hogy megfelelően tudjuk használni. Az alábbi módszerrel kideríthető az aktiválási zár, avagy activation lock állapota.

Először is: mielőtt bárki azt hinné, az Apple nem rakta vissza az oldalt, azonban egy bizonyos linken elérhető egy, az aktiválási zárat is ellenőrző űrlap. Itt megadhatjuk a sorozatszámot és így végeredményben ellenőrizhetjük a készüléket.

Ehhez azonban külföldön kell élnünk. Pontosabban bizonyos országokban, ahol javítás céljából elküldhetjük az Apple-nek a készülékünket. Ilyen például az USA vagy adott esetben az Egyesült Királyág. Mi van akkor, ha nem külföldön élünk? Akkor VPN-t kell használunk, amire a legkönnyebb ingyenes megoldás a TunnelBear, ami elérhető Windows-ra és macOS-re is.

Telepítsük fel az alábbi linkről, majd pedig állítsuk át United Kingdom-ra. Így kell kinéznie csatlakozás után:

TunnelBear

Ezután kattintsunk ide, és kövessük az alábbi lépéseket. Keressük meg az iPhone, iPad, iPod touch vagy Apple Watch készüléket, majd pedig kattintsunk a fizikai meghibásodásra, “Repairs & Physical Damage” majd azon belül válasszuk az elsőt, vagy akár bármelyiket. A következő lépések változhatnak, de a végül ezt kell látnunk:

Apple send in for Repair

Válasszuk ki a Send in for Repair opciót, itt is lesz néhány opció, ahol nyomjunk rá egyre, majd megkapjuk azt az oldalt, ahol ellenőrizni tudjuk az aktiválási zárolást. Ide írjuk be az adott sorozatszámot vagy IMEI-t, MEID-t és már meg is kapjuk, hogy az adott készülék jelenleg van-e aktív Apple ID, be van-e kapcsolva az aktiválási zár:

Aktiválási zárolás

Ezután bezárhatjuk az oldalt, illetve ki is kapcsolhatjuk, le is törölhetjük a TunnelBeart, mert már nincs rá szükségünk. Úgy vettem észre, hogy az Apple egy számítógépről, böngészőből cookie alapján csak egyszer enged ellenőrizni, ezután eltűnik ez az opció, ha újra ellátogatunk az oldalra. Ez persze bőven elegendő egy átlagos ember számára, mikor használt készüléket vásárol.

Tehát, ismét van opció arra, hogy ellenőrizzük az aktivációs zárolást, azonban picit körülményesebb lett.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Hello Szifonosok,
    A kinti szolgáltatóm szervízpartnerének az oldalán korlátlanul(ha jól tudom..) lehet ellenőrizni a find my iphone állapotát, mivel a szervizbe küldéshez ki kell kapcsolni. Ez meg szinte ugyan az, mivel amikor belépünk a telóra id val, automatán bekapcsolja a find-ot is. Ja és megy Mo-ról is, nem kell vpn. Használjátok egészséggel ????
    http://mobylife.com/en/create-repair-denmark

  2. Én eddig minden esetben nyomtam a helyszínen egy “Összes tartalom, beállítás törlése” opciót, majd beaktiváltam. Ennél biztosabb megoldás nincs.


Add a Comment