fbpx Skip to content

Múlt héten jelent meg egy rövid történet arról, hogy Steve Jobs először hülyeségnek tartotta a Genius Bar-t.

Apple Store Regent Street

A 2000-es éveket írjuk, Ron Johnson úgy gondolta, hogy nagy segítség lenne azoknak az Apple felhasználóknak, akik nem értenek teljesen a számítógéphez egy úgynevezett Genius Bar-t felállítani, ahol bármikor segítséget kérhetnek. Természetesen ez elsőre nem tetszett Steve Jobs-nak, egyenesen azt mondta, hogy ez egy idióta ötlet és sosem fog működni. A mai fiatalok geekek, nem kell nekik ilyen. Persze végül belátta, hogy ez egy okos ötlet és 2001-ben bemutatta az első Genius Bar-t is.

No persze nem csak a fiatalok használják az Apple rendszerét, hanem idősek is, sőt. Steve Jobs így mutatta be végül a Genius Bar-t:

Az Apple Genius Bar napjainkban

Múlt hét végén Londonban voltam néhány napot, ekkor volt lehetőségem a Genius Bar-t is kipróbálni, mert szükségem volt rá. Manapság már nem lehet csak úgy besétálni az Apple Store-ba, ha valami komolyabb problémánk van. Természetesen pár percig feltarthatjuk a dolgozókat, kérdezhetünk tőlük, de hosszabb problémamegoldáshoz appointmentet, időpontot kell foglalni a boltba. Ezt online tehetjük meg az Apple.com-on, és ahol van Apple Store, ott kiválasztva a boltot foglalhatunk 15 perces intervallumokban időpontot.

Nekem az Apple Watch-ommal volt problémám, így a 12:15-ös időpontot választottam a Regent Street-i Apple Store-ba. Ez már az új designnal ellátott Store, amiről korábban írtunk, élő fákkal, és letisztult, fa asztalokkal találkozunk, kirakva az Apple kiegészítőket, amiket akár fel is próbálhatunk. Miután megérkeztünk a boltba, egy Genius Bar kolléga elkérte a nevemet és az időpontot, majd leültetett egy asztalhoz, ahol várni kellett.

Apple Genius Bar

Eközben picit megfigyelhettük, hogy hogyan zajlik az oktatás. Egy speciális Apple monitor látható az asztalnál, amit az adott kurzusra jelentkezett “hallgatók” néztek, miközben az oktató beszél egy mikrofonba. A hangszórókat nem látni, de az adott asztalnál remekül lehetett hallani, és ha megnézzük a hátsó asztalt, ott is zajlik egy oktatás.

Apple Genius Bar

Tehát nem csak 15 perces időintervallumba kérhetünk segítségévet, hanem akár 1-2 órás oktatásra is elmehetünk az Apple Store-ba, teljesen ingyen. Itt megtanulhatjuk az egyes programok, vagy akár az iCloudnak a használatát. A Genius Bar felirat már eltűnt, legalábbis én nem vettem észre a felújított boltban, de az Apple.com-on még egyértelűen használja a cég.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Ez az időpont foglalás Magyarországon nagyon rosszul működik sajnos 🙁
    Simán 1 hét múlvára kapsz egy időpontot, és ennyi idő múlva … előbb megoldom én a problémát így úgy internet segítségével, mint hogy ők fogadnak.
    Ez van. Pápá Apple dicsfény

  2. Még azt fűzném hozzá, hogy a 15 perc nagyon sok egy emberre, és a kedves Apple munkások eléggé unatkoznak a maradék időben, de érdemileg nem foglalkozhatnak” veled mert nincs időpontod.
    True story – Sad story

  3. Amugy azok a “lathatatlan” hangszorok nem a feher beats pillsek az asztal kozepen? ???? akugy ne h azt higyjetekch londonban is minden igy poccre megy.

  4. @iBenito: Lehet, én azokat nem vettem észre. 🙂

  5. @egyket: Hát nyilván mindenkinek kényelmesebb, hogy a Google segítségével oldd meg a problémát. Én úgy gondolom az az első számú megoldás, ezután jön a telefon vagy Apple Store, mivel ott mástól veszed el azt az időt, amit Google nélkül nem lehet megoldani.


Add a Comment