fbpx Skip to content

Egész múlt héten arról szóltak a külföldi oldalak, hogy akkor most az Apple lecseréli a Lightning-csatlakozót USB-C-re. Aztán pedig azok a pletykák érkeztek, hogy az Apple ezt nem fogja megtenni, hanem frissíti a csatlakozót.

iPhone 8 USB-C

Mindkettő egy érdekes pletykának bizonyul, mert egyrészt az újabb Retina MacBook Pro-k már kizárólag USB-C csatlakozóval lettek felszerelve, másrészt az Apple továbbra is rengeteg energiát fektet abba, hogy Lightning-csatlakozós kiegészítőket készítsenek a gyártók. Így tehát adott a kérdés, hogy USB-C vagy Lightning-csatlakozóval rendelkezik-e majd az iPhone 8?

A KGI szerint megmarad a Lightning-csatlakozó, de a cég fejleszti. Már most is elérhető az iPad Pro-ban az USB 3-ra képes Lightning-csatlakozó, csak éppen a jelenlegi kábelekkel USB-2 sebességgel másolhatunk róla. Mit is jelent ez gyakorlatban?

  • USB-2 sebesség: 25 – 35MB/s
  • USB-3 sebesség: 60MB/s – 625MB/s
  • USB-C sebesség: 10Gbit, tehát közel 1250MB/s

Most már látható, hogy manapság az USB-2 ideje lejárt, azonban az iPhone-ok továbbra is csak erre a sebességre képesek. Persze manapság már viszonylag ritkán másolunk a telefonunkra dolgokat, így érdemben nem vesszük észre a különbséget, valószínűleg az Apple ezért sem forszírozta ennek a gyorsabb fejlődését.

Azonban, ami sokkal többet számít, az az “energialeadás”. USB-C esetén ez jóval nagyobb, ha az Apple képes fejleszteni a jelenlegi Lightning-csatlakozót úgy, hogy esetleg a régebbivel is kompatibilis maradjon és elérje az USB-C sebességet, energialeadást, akkor jóval gyorsabb adatmozgatással és töltéssel is számolhatunk.

Az USB-C jelenleg 20V és 5A, tehát összesen 100W leadásra képes. Ezért tudjuk tölteni vele a 2016-os Retina MacBook Pro-kat, ezért tudunk ennyi monitort rákötni. Az USB-C a jövő jelenleg, mert akkora adatmozgatásra és töltésre képes, amire más, ennyire elterjedt csatlakozó nem. Persze ott van még az Apple-féle Thunderbolt, ami 20Gbit-re is képes volt, az Apple mégsem tudta meggyőzni a gyártókat, hogy használják. Drága volt.

(Forrás: CNET)

A fenti táblázatban jól láthatjuk az Apple-féle port fejlődését, ami most USB-C-ként “tetőzött”. Ha elterjedt volna 2013 óta a Thunderbolt, akkor nem kellett volna a cégnek cserélnie USB-C-re, de ez már a múlt. Manapság pedig, ha LAN (ethernet) kábelt akarok bedugni a gépembe, akkor szükségem van egy Thunderbolt 3–Thunderbolt 2 átalakítóra és egy Thunderbolt 2–LAN átalakítóra is. Vicces, így néz ki:

iPhone 8 USB-C vs. Lightning

Szerintem az Apple fejleszteni fogja a Lightning-csatlakozót, de a régebbi kábelek nem fogják támogatni a gyorstöltést, és a gyorsabb adatátvitelt sem, azonban továbbra is kompatibilisek lesznek. Tehát vagy egy átalakítót kell majd vennünk, vagy újabb USB-C–Lightning-kábelt, ha gyorsabban szeretnénk tölteni a készülékünket. Kérdés, hogy ezzel a kábellel adja-e majd a cég az új iPhone-t?

Én támogatnám az USB-C-re való váltást is, azonban ez még az Apple számára sem lenne előnyös a jelenlegi, Lightning-csatlakozós kiegészítők miatt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. az (lightning) aljzat bírná a gyors töltést…?!

  2. @rihekopo79: a mostani nem, de egy újabb igen.

  3. @kaller: Először is, a régebbi gépemhez Thunderbolt 2 termékek vannak, tehát ilyen átalakító amúgy is kellett, és ugye a régebbihez is már volt Thunderbolt 2 – LAN átalakítóm. Szóval ez tűnt a legjobb megoldásnak. Amit meg fent linkelsz az logikus, de azzal csak LAN-t tudok rákötni a gépemre, illetve az az átalakító még a 2016-os gép megjelenésekor nem volt elérhető. 🙂 Szóval ezért.

  4. Igazán nem akarok kötekedni, de olyan nincs, hogy USB-C sebesség, úgy tűnik, hogy a teljes sajtó átvette ezt a hülyeséget. Az USB-C (pontosabban USB Type-C) egy csatlakozótípus, amely különféle USB szabványokat (USB 2.0, 3.1 Gen1, illetve Gen2) támogat.

  5. @lberes: Nem, tévedsz, az USB-C az új fajta tipús, vagyis az USB4.1 ha úgy vesszük és ez 10GB/s-es sebbességet tud.

  6. @farkas63: olvasd már el, amit írtam…

  7. @farkas63: Az USB 3.1 definialja a “C” tipusu csatlakozot (a mar meglevo host oldali “A” es kliens oldali “B” melle). Az USB 3.1 gen 2 tartalmazza 10 gigabitet, de ez fuggetlen a felhasznalt csatlakozotol. Mitobb, mivel az USB 3.1 -ben definialjak a “C” csatlakozot, igy elmeletben nem letezhetne olyan eszkoz, amely nem simeri a SuperSpeed vagy SuperSpeed+ protokollokat es megis “C” tipusu csatlakozot tartalmaz. (pl. ilyen eszkoz a Nexus 6P).

    Egyeb: En betennek egy kiegeszitest a Thunderbolt 1 melle is, mert a Thunderbolt 1 es a Thunderbolt 2 is 2+2 darab lanet tartalmaz, minden lane 10 gigabit/masodperc sebessegu, viszont Thunderbolt 2 eseten maga a szabvany teszi lehetove a ketto csatorna 20 gigabit/masodperc sebessegu hasznalatat a korabbi (tehat Thunderbolt 1-es) eszkozoknek ezeket onmaguknak kell megoldaniuk.

  8. @admin: Akkor sem “szükséged van rá”, hanem hoztál egy elég fura döntést. Szükség mondjuk iPad esetén van ilyen konstrukcióra.
    Persze a kezdeti cikkeid után nem meglepő, hogy leírod, hogy így kell megcsinálni, mintha semmilyen C-s periféria nem létezne… iPhonehoz is vettél remélem külön átalkítót hisz kell, anélkül lehetetlen a gépre kötni.

  9. A kérdés nagyon egyszerű. Kijönnek egy lighting-usbC kábellel, azt pont hozzá lehet kötni a legújabb gépükhöz, aztán mindenki bekaphatja, akinek régebbi USB van ????

  10. @ef-dani: Hát USB-C átalakítóból vettem a speedshopban 3db pici 2500FT-osat, azokat raktam rá a régi eszközeimre aztán ennyi.

  11. És ez miért lesz jó? Feltölti a telefont 10 perc alatt?
    Mert az aksi-technológiával kapcsolatos fejlesztésekről nincs pletyka, ha viszont mindezt ráerőszakolják a hagyományos Li-Ion aksira akkor annak baromi gyorsan vége lesz…
    Ér ez ennyit? A cikkben leírtaknak igazat adva, szerintem is minimális adatot forgalmazunk a telóval kábelen, max szinkronizálást. Az meg úgyis lassú…

  12. Ja, off, admin majd töröld!
    Oldjátok már meg, hogy ha bejelölöm loginnál, hogy jegyezze meg, akkor megjegyezze. Ez így tényleg nagyon gáz!


Add a Comment