fbpx Skip to content

Új jailbreak jelent meg a negyedik generációs Apple TV-re liberTV néven, ami a tvOS 10.0-tól a 10.1-gyel bezáróan támogatja a készüléket. Ezt a mostanában már megszokott módon ismét a Cydia Impactor használatával lehet feltenni, de egyelőre kizárólag a fejlesztők számára lehet érdekes.

liberTV – sikeres jailbreak

Az új jailbreak használata továbbra is jelentősen eltér az “egygombos” megoldásoktól, mert most is szükség van hozzá az Apple ID-ra a tanúsítványhoz, hogy a jailbreaket ténylegesen végrehajtó app települhessen az Apple TV-re, és a számítógépes csatlakoztatáshoz még egy USB-A–USB-C kábel is kell. Lássuk, mit érdemes tudni róla!

A liberTV és a Cydia Impactor

A liberTV működése a mostanában már bevált módszert követi: a jailbreak egy app telepítését igényli, amit alá kell írni egy tanúsítvánnyal. Abban az esetben, ha az Apple ID-nk segítségével sosem regisztráltunk ingyenes vagy fizetős fejlesztői fiókot a developer.apple.com alatt belépve, akkor a jelek szerint csak 7 napig érvényes tanúsítványt kapunk. Ennek eredményeként, mivel a liberTV appot a készülék újraindítása után minden esetben le kell futtatni ahhoz, hogy a jailbreak újból aktív legyen, egy hét elteltével már a tanúsítvány lejárta miatt ezt a tvOS megakadályozná.

Korábban, az iOS-re vonatkozóan a Pangu illetve a Yalu esetén hasonló esetben is azt a megoldást írták, hogy ilyenkor egyszerűen telepítsük újra az appot, ami akkor egy friss tanúsítványt kap, újabb 7 nappal. Ez várhatóan most is működni fog.

Az új módszer esetén az app telepítését és aláírását a Saurik által fejlesztett Cydia Impactor végzi el, ami esetén szintén meg kell adni az Apple ID-t és annak jelszavát a tanúsítvány lekéréséhez. Saurik pedig már egy elég régi motoros a jailbreakes közösségben, így amikor a Cydia Impactor azt állítja, hogy sem az Apple ID-t, sem a jelszót nem menti el, akkor neki ezt el is lehet hinni. (Akik ezt ettől függetlenül inkább nem szeretnék megtenni, azok készítsenek erre a célra egy teljesen új Apple ID-t.)

A teendőnk annyi, hogy letöltjük a Cydia Impactort a számítógépre, elindítjuk, csatlakoztatjuk a készüléket, ezután a fejlesztő oldaláról letöltjük a legfrissebb libertv.ipa fájlt, és ezt ráhúzzuk a Cydia Impactor ablakára, ami ezután elkéri az aláíráshoz az Apple ID-t és annak jelszavát:

cydia-impactor-mac-04 cydia-impactor-mac-05

A jelszó megadása után a Cydia Impactor elvégzi a dolgát, lekéri a tanúsítványt az Apple-től, aláírja az appot, és megjelenik a képernyőn a liberTV üres ikonja:

liberTV app az Apple TV-n

Ezt el kell indítani, majd az alábbi képen látható, javasolt beállítások bejelölése után rányomni a Do it! gombra:

liberTV - ajánlott opciók

Ha a készüléket újraindítjuk, a jailbreak aktiválásához ismét el kell indítani a liberTV appot – illetve ha időközben eltelt 7 nap, és így lejárt az a Cydia Impactoros aláíráskor kapott tanúsítvány érvényessége, akkor újból a Cydia Impactorhoz kell fordulni, és ismét fel kell vele tenni az appot, ahogyan az az iOS-es Yalunál már megszokott.

Meddig működhet ez így?

A kérdés rögtön két részre osztható.

Egyrészt, hogy mikor fogja ezt javítani az Apple, melyik tvOS-verzió az, amivel már nem működik? Erre nagyon egyszerű a válasz: a tvOS 10.1.1 előttig használható, a 10.1.1-ben ugyanis az Apple már javította azt a hibát, amit ez a jailbreak kihasznál (CVE-2017-2370).

A második kérdés pedig továbbra is az, hogy vajon mikor és mit fog lépni az Apple az ellen, hogy mostanában az összes jailbreakhez a fejlesztői központján keresztül gyakorlatilag épp maga az Apple adja meg az aláírást a fejlesztői tanúsítvány lekérésével? Ez pedig egyre inkább az, mintha az egér már direktben húzogatná az alvó macska bajszát. Ismét kicsit előreszaladva még az is lehet, hogy visszaállítják a régi rendszert, amikor csak fizetős fejlesztői fiókkal lehetett közvetlenül a készülékre lefordítani egy fejlesztés alatt álló appot. Már ez a 7 napos érvényességi idő is szigorítás, amit az Apple pár kattintással levehet 1 naposra, aztán pedig adott esetben korlátozhatja is az adott Apple ID-t, ha túl sokszor kér le valaki tanúsítványt anélkül, hogy az App Store-ba beküldene jóváhagyásra bármit is.

Mindenesetre ezt a korábbi, hasonló megoldások megjelenése óta a jelek szerint még mindig nem lépték meg, de sosem lehet tudni.

Fontos tudnivalók

A fentiekben leírt megoldás a fejlesztő fórumbejegyzésében olvasható információk alapján egyelőre csak tvOS 10.0, 10.0.1 és 10.1 esetén működik (a 9.1 támogatása még elképzelhető), és kizárólag fejlesztők számára való, mert egyelőre semmi haszna nincs az átlagfelhasználó számára.

Az Apple már nem írja alá a tvOS 10.1-et sem, így azt visszatenni vagy korábbi verzióról arra frissíteni már nem lehet. Ha bármi esetben restore lenne szükséges, akkor már csak a 10.1.1-et lehet majd feltenni, arra pedig nem érhető el ez a jailbreak, mert az Apple kijavította azt a hibát, amit ez kihasznál.

Ez a jailbreak jelenleg nem tartalmaz grafikus csomagkezelőt, így egyelőre nincs Cydia tvOS-re. Ehelyett a 22-es porton keresztül “ott figyel” a Dropbear, így SSH-n keresztül csatlakozhatunk az Apple TV-hez, és a teljes shell hozzáférést megkapjuk, a kernel patcheknek köszönhetően pedig lehetséges aláíratlan kód futtatása a rendszeren. A tvOS csak a 64-bites kódot futtatja, így egyetlen 32-bites kód sem fog futni, de jelenleg GUI alkalmazások nem érhetőek el, csak CLI-k.

Mi ezt a jailbreaket megfelelő tvOS-verzióval rendelkező Apple TV hiányában nem tudtuk kipróbálni, de egyelőre tényleg kár ezzel vesződnie bárkinek is, aki nem foglalkozik jailbreakes fejlesztéssel, mert legtöbb esetben nincs igazi haszna.

A fejlesztő a jailbreak kapcsán a leggyakoribb kérdéseket is összeszedte, ezt mindenképp érdemes végigolvasni: liberTV FAQ.

A Cydia Impactor elérhető macOS, Windows és Linux esetén is. A tvOS kizárólag a negyedik generációs Apple TV kiváltsága.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment