fbpx Skip to content

Szerintem az átlag emberek többsége manapság már valamilyen streaming szolgáltatást használ, ami ugye lehet az Apple Music, a Spotify, TIDAL, Deezer és még sok más.

Ezek közül továbbra is a legnagyobb a Spotify, akik most bejelentették, hogy 50 millió előfizetőjük van. Ez azért fontos, mert sokan azt hitték, az Apple Music képes átvenni a vezetést, és így is tűnt, azonban az Apple nagyot hibázott korábban és úgy látszik, ezt képtelenek korrigálni.

Az Apple nem tudott, vagy nem akart időben áttérni a streamingre, és ezáltal annyi felhasználót vesztett el a Spotify javára, amit évek múlva már nem tudtak vissza szerezni. Úgy tűnik, nem is fogják már őket, mert a Spotify folyamatosan növekszik és ráadásul sokkal gyorsabban frissül is az alkalmazásuk, ami ugye az Apple-ről nem mondható el.

Az 50 millió felhasználó mellett egy remek community-je, úgymond fórumja is van a cégnek, ahol elmondhatják a felhasználók, hogy mit szeretnének, és ezt a cég mérlegelheti. A legfrissebb pletykák szerint pedig érkezik a magas felbontású CD minőségű zene is a repertoárjuk közé. Redditen robbant be a hír, hogy egyes felhasználóknak felugrott egy új ablak, amin “előfizethetnek” a CD minőségű zenére, amit jelenleg csak a TIDAL és a Deezer kínál, ha a streaming szolgáltatásról beszélünk. Én ennek kifejezetten örülök, mert igény van a jobb minőségű streamingre, főleg azon felhasználók körében, akik egy picit is jobb fülhallgatóval rendelkeznek.

 

Szóval a Spotify szép lassan fejlődik, és nem hagyja magára a felhasználókat, hogy átpártolhassanak másik streaming szolgáltatóhoz.

Ti melyiket használjátok? Szavazzatok!

[poll id=”208″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Nem tartozom az átlagemberek többségéhez, mert egyiket se 🙂 Még mindig az szeretem, ha letöltöm és ott a file. NAS-on van Logitech Squeezebox server, ha a squeezen akarom hallgatni, a többi eszközön meg van DS Audio. Végülis ez is stream, csak nem kell havonta tejelni érte 🙂

  2. iTunes Match és webrádió VOX-ban. Apple Music-ot fizettem egy-két hónapig, de nem jött be, lemondtam. Spotify dettó. Még él, de ezt sem hosszabbítom meg. Fene akar vacakolni lejátszási listákkal…

    12-15 munkatársam és ismerősöm közül egy fizet elő rendszeresen Spotify-ra. Mindenki más YouTube–on hallgat zenét. Szóval ahogy én látom, nem olyan természetes még…

  3. Egyelőre a Tidal az egyedüli opció számomra. A többinek a minősége nagyon gyenge, főleg ha azt is számítjuk, hogy ezért vettem AQ Dragonfly-t, ami viszont már egy hónapja kapja az MQA támogatást (az időre meló nem az erősségük). Ott a problémám azzal van, hogy sok zene hiányzik, nekem legalábbis, pont abból az időszakból, ahol még nem volt igazán digitális kiadás, és mondjuk nem annyira mainstream, ezek egy része fent van az AppleMusicon, csak hát messze a CD minőségtől…
    Az ember akkor kezdi el érezni a különbséget, ha normális forrással eteti a normális DAC-ját, normális fülessel, ha bármi hiányzik a láncból, egyből borul, ezért van a sok fikázódó is, akik szerint a youtube minősége is stúdió…

  4. @Kovács Péter: Azért ennél kicsit árnyaltabb a kép. Nekem is van egy synology DS216j-m, de azért az messze nem egy Spotify. Csak a tárhely gondodat oldja meg semmi mást.
    Neked attól még kell venned a zenét ja nem bocsánat le kell töltened valamilyen torrent oldalról, fel kell raknod a NAS-ra, ha kicsit igényes vagy metadatokkal buzulhatsz, borítók ilyenek…. És ott van az az eset amikor én csak előkapom a telefonom (nekem Apple Music) és beütöm mit szeretnék és már ott is van mert épp kellet, meghallottam valahol és eszembe jutott. Te ezt hogy csinálod meg? Nyílván van rá mód .: telefonon keresztül keresel egy torrent oldalt ahol megvan az a zene amit épp akarsz (nem kis időtöltés lesz :)) , majd eléred a NAS-t jelen esetben pl a Download Station-t betallózod, ha mákod van seedelik és mindenki happy kb 10mp és lent van. Átvarázsolod az Audio Stationra, azt eléred a DS Audióval, kibogarászod melyik volt az a fájl vagy ha elnevezted + metaadatoltad egyszeübb a dolgod. Rányomsz a play-re és már élvezheted is, pofon egyszerű! 🙂 Na jah az irónikus irás nem az erősségem, de ez az lett volna na 🙂 Vagy esetleg, ha már annyira műkedvelő vagy havi 5 EUR-ért korlátlanul bármit bárhol, bármikor meghallgathatsz. Az évi 18.000 Ft, most ne bontsuk már le hogy mit kapsz ennyiért, havi 2doboz cigit esetleg, 1 görbe este egy kocsmában, vagy egy vacsora egy étteremben az asszonnyal VAGY egy évig korlátlan LEGÁLIS zenelejátszás! Szerintem ez a NAS dolog annyira pont nem életszerű, de hátha én nem tudok valamit a synologymról.

  5. Én Tidal Hifit használok. Mellete NAS + MinimServer. Számomra ez egy ideális kombináció. A gyűjteményem könnyen elérem, és ha valamit hallok, valamire kíváncsi vagyok, fel akarok fedezni új zenéket, akkor arra ott a Tidal. Mindez nagyon normális áron. 1 album áráért ott a lejátszón “a világ”, ráadásul jó minőségben.

    Két éve még nem gondoltam, hogy a CD lejátszóm “nyugdíjba megy”, de a technológia és egy jó streamer már meggyőző hangminőséget nyújt.

  6. Ha már saját zenetárat akar valaki építeni, próbálja ki a Plexet.
    Van lifetime licence is, 1x be kell áldozni de utána hasonló funkciói vannak mint egy Spotifynak. Igen, a bohóckodás a meta adatokkal persze nem maradhat el, a Plex Pass ebben sokat segít és felismeri a zenéket albumokat mint mondjuk az iTunes match… és ad ajánlókat is adott zenéhez a saját táradból. Le tudod szedni a zenéket az okos eszközökre is, hogy ne kelljen streamelni mindig. Mindezt pedig filmekre és sorozatokra is tudja, szóval elég jó dolog ha kicsit is foglalkozol vele és nem akarsz másik szolgáltatótól függeni.

  7. Van Apple Music-om, de szerintem ha most lejár nem hosszabbitom meg. Jobb szeretem ha megvannak a zenék fizikailag is. Arra az esetre jó ez számomra ha eszembe jut egy zene amit mindenképp meghallgatnék még haza nem érek. Ahol megveszem / letöltöm és wifi sync és kész. Ami nagyon király az az iCloud zenekönyvtár, na az hiányozna.

    Yt, meg spoti nekem soha nem volt opció.

  8. Nem kell feltétlen nas hozzá én pl Shazam-mal felismertetem a zenét, YouTube letöltővel leszedem és MP3ba rakom, majd átfuttatom egy normalizátoron, majd simán felmásolom a telefonra. Innentől korlátlanul bármikor meg tudom hallgatni.
    Amúgy nem a streaming szolgáltatás díja drága, hanem pl a magyarországi 3000 forintos elofizetésemhez járó 300 Mb internet, ami kb 3 YouTube videóra elég, streamingből 30 szám. Ezért fizessek pluszban? Vicc
    Bulgáriában ugyanezért a 3000 forintért 8 giga internetet kapok, csak itt meg a nagyvárosokon kívül nincs 4G lefedettség, így bármilyen streaming akad, szintén értelmetlen előfizetni.

  9. @Jecy:

    Nem kell NAS addig, amíg nem nagy a gyűjteményed, és nem nagy bitrátájú zenéket tárolsz. Nálam sok olyan album van, ami nem fér bele 1 gigába. A teljes gyűjtemény 1 terra. Ehhez nem árt a NAS….

  10. Hát szerintem az átlagember még nem használ streaming szolgáltatást, vagy ha igen, akkor az youtube-nak hívják. Ettől függetelnül én nagyon szeretem. Korábban szinte mindent törrenten keresztül töltöttem le, és ha a zeneipari piacot monopolizáló és a cd árakat mesterségesen magasan tartó kiadókkal szemben nem is volt lelkiismertfurdalásom, de a zenészek felé azért igen. Épp ezért örültem, amikor elindultak a különböző streamingek, mivel tényleg normális havi előfizetési díjért (kb. egy fél cd ára) egy teljes zenei könyvtárhoz kaptsz hozzáférést teljesen legálisan. Az indulásokor végigpróbáltam az összeset, és végül az Apple Muisic-nál horgonyoztam le. Ennek akkor alapvetően két oka volt. Egyrészt ennek volt számomra a legbarátságosabb a kezelőfelülete. Mivel én alapvetően albumokat hallgatok, fontos volt, hogy az előadó nézeten belül legyenek albumok szerinti alkönyvtárak (ez pl. akkor a spotinál nem volt). A másik ok pedig az volt, hogy itt tudtam a legkönnyeben egy helyről elérhetővé tenni az előfizetett tartalmat, illetve a saját korábbról meglévő zenéimet. Ez a többi szolgáltatónál akkor vagy nem volt lehetséges, vagy nagyon körülményesnek tűnt. Persze az Apple Music-nak is megvoltak a maga gyerekbetegségei, de az elmúlt évek során sokat fejlődött a szolgáltatás és az IOS 10-zel a felhasználói felülelt szerintem még jobb lett. Igen, sok helyen írják, hogy más szolgáltatóknál van CD minőség, itt meg csak az iTunes-ról megszokott 256, de őszintén szólva nekem ez a minőség is tökéletes (előbb utóbb itt is jönni fog szerintem az alac felbontás plusz 3 euróért). Elég sokat próbálkoztam a tömörített és a veszteségmentes formátumok összehasonlításával, de azzal a szettel, ami nekem van (iPhone, vagy iPod + egy 20 és 40 ezer forint közötti, jó minőségű, de nem hi-end IEM füles) nem nagyon hallottam ki a különbséget. Legalábbis nem annyira, hogy emiatt szolgáltatót váltsak. Ha jobban kihallanám, nyilván jobban számítana a streamingnek is ez a vonatkozása.
    Mindezek mellet a végkövetkeztetés szerintem, hogy a streaming tök jó, és talán így egy kicsit több pénz jut vissza a zenészeknek is, mintha csak szimplán letöltenénk torrenten keresztül.

  11. A NAS nem(csak) zenehallgatasra es tarolasra jo. Foleg HD minosegu filmek tarolasara es asztali medialejatszoval torteno lejatszasara kivalo. Amugy en is errol streamelem a lossless zeneket es remekul jon rola mobilneten is. Torrentet meg konnyu talalni, mindossze rut…r.org vagy w..t.cd account kell hozza. 😛


Add a Comment