fbpx Skip to content

Érdekes változásról adott hírt a napokban a MacRumors: a több különböző forrásuk is megerősítette azt, hogy a nem hivatalos szervizekben történt kijelzőcsere azokban az esetekben nem jelent majd garanciavesztést, ha a következő szervizelési eseménynek nincs köze az utángyártott kijelzőhöz.

Erre a változásra az Apple egy pénteki, belső tájékoztatása hívta fel a figyelmet, aminek valódiságát több más forrás is megerősítette. A tájékoztatás szerint ez egyelőre csak az amerikai és kanadai vásárlók számára érhető el, de várhatóan a többi piac esetén is bevezetésre kerül majd ez az irányelv.

Eddig ha egy nem hivatalos szerviz nyúlt bele a készülékbe, és cserélt ki abban bármit is, akkor az garanciavesztéssel járt, illetve elvette a kedvezményesebb árú készülékcsere lehetőségét is.

Ha valaki egy utángyártott kijelzős készülékkel kísérelt meg hivatalos szervizeltetést, azt az Apple szerviztechnikusai kiszúrták, és elutasították a garanciális javítást, függetlenül attól, ha az adott problémának egyébként semmi köze nem volt a kijelzőhöz. Az Apple Store munkatársainak valamint a hivatalos szervizpartnerek alkalmazottainak is ellenőrizniük kellett, hogy a készülékhez nem nyúlt-e hozzá nem hivatalos szerviz, és csak abban az esetben vehették át azt javításra vagy készülékcserére, ha mindent rendben találtak.

Feltétel ugyanakkor, hogy az utángyártott kijelzős készülék még benne legyen a garanciaidőben, legyen az az Apple 1 éves, korlátozott jótállása vagy például AppleCare, illetve hazánkban a második évben elérhető szavatosság.

Ha a készülékre már egyébként is lejárt a garancia, vagy a javítás egy kijelzőt érintő hiba miatt lenne szükséges, úgy csak a garancián túli, fizetős javítás vehető igénybe. Ha a vásárló nem fogadja el az árszabást, akkor az Apple és hivatalos szervizpartnereik elutasítják a javítást.

Ezen túl ha az utángyártott alkatrész miatt a javítás sikertelen, vagy a készülék sérülését okozta, akkor a probléma megoldásához először az utángyártott alkatrész cseréjét kell a vásárlónak kifizetnie, vagy adott esetben a teljes készülék cseréje lehet szükséges.

Amennyiben a vásárló egy eredetire szeretné kicseréltetni az utángyártott kijelzőt, akkor a szokásos, fizetős kijelzőcsere díját kell kifizetni. Az AppleCare+ nem fogja fedezni az utángyártott kijelzők vagy akkumulátorok cseréjének költségeit.

A hivatalos szervizpartnerek továbbra is el kell utasítsák a hivatalos szerviz lehetőségét abban az esetben, ha a készülék hibáját egy utángyártott ház, akkumulátor, Lightning-csatlakozó, jack-aljzat, hangerőszabályozó, némító illetve bekapcsoló gomb, illetve különböző mikrofon okozta.

A MacRumors információi alapján ez a változás egyelőre csak az amerikai és kanadai vásárlók számára érhető el, de várhatóan hamarosan további piacokon is bevezetheti az Apple.

Egészen addig, ameddig az Apple árszabása meglehetősen borsos a kijelzőcserére, miközben a nem hivatalos szervizekben jelentősen olcsóbb az utángyártott kijelzővel való csere, addig a vásárlók többsége az olcsóbb megoldást fogja választani – főleg hazánkban. De bárhogy is lesz, jelentősen pozitív lépés az Apple részéről.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment