fbpx Skip to content

Még 2014 végén próbáltuk ki a FLIR első hőkameráját az iPhone 5 és iPhone 5s készülékekhez, aminek a FLIR ONE nevet adták. Ezzel egy nagy probléma volt: mivel tok formába “öntötték”, így az iPhone 6 megjelenésével használhatatlan volt az új készülékekkel.

Ezt a FLIR is felismerte, és nem sokkal később piacra dobta a kamera második kiadását, ami már nem egy tok volt, így bármely, Lightning-csatlakozós vagy mikro-USB-s készülékkel összeköthetővé vált, még akár saját tok használata mellett is. Most ezt a második generációs modellt próbáltuk ki – és a FLIR-nél már megjelenésre vár a harmadik generáció.

A hőkamerák segítségével egy szabad szemmel egyébként láthatatlan világba nyerhetünk bepillantást, hiszen láthatóvá válik a hőenergia. Körülöttünk minden vagy hőt bocsát ki, vagy visszaveri illetve elnyeli azt. Így például rögtön észrevehető lesz még egy koromsötét éjszaka is a kertben mászkáló állat, vagy ellenőrizhető egy nyílászáró szigetelése, vagy a padlófűtés működése.

A FLIR ONE ehhez most is két külön kamerát használ (az iPhone saját kameráját viszont nem). A hőképet egy 80×60 pixeles felbontásra képes, új Lepton érzékelő adja, viszont mellé társul egy, a látható spektrumot feldolgozó, 640×480 pixeles felbontású (VGA) kamera:

Ezt a második kamerát arra használja, hogy több részletet tudjon adni az adott kép vagy videó, és a kettő kamera által látott képet összeolvasztja közös képpé. Ennek az eljárásnak a FLIR az MSX nevet adta, és elsősorban a tárgyak részletei miatt fontos. A FLIR ONE a Lepton érzékelő által látott 80×60 pixeles képet képjavító eljárással 160×120 pixelre növeli, és ezt olvasztja össze a VGA kamera által látott részletekkel, ezért a rögzített kép vagy videó felbontása is 640×480 pixel lesz.

A kamerákat és a beépített akkumulátort tartalmazó kiegészítőt egyszerűen a Lightning-csatlakozón keresztül tudjuk rádugni az iPhone-ra vagy iPadre. A beépített akkumulátor továbbra is csak a FLIR-t látja el energiával, így sem nem tölti az iPhone-t, sem energiát nem von el tőle a hőkamera használata közben.

A hőkamera használatához most is le kell tölteni az ingyenes FLIR ONE appot, és a csatlakoztatás után bekapcsolni a hőkamerát az oldalán lévő gombbal. Ezután már az élőképen láthatjuk is, hogy mi a helyzet:

Az első generáció 110 grammja után a második verzió 29 grammját gyakorlatilag meg sem lehet érezni használat közben, viszont a tömeg és a méret csökkenése egyben a beépített akkumulátor kapacitását is csökkentette a korábbi 1400mAh-ról 350mAh-ra. Ez a korábbi 4 órányi használatról hozzávetőleg 1 órára való visszalépést jelent, cserébe a töltési idő meg nagyjából 40 perc lett.

A FLIR ONE 0-35°C között használható, és -20-120°C közötti értékeket tud kijelezni, 0.1°C-os lépésekben. A korábbi generáció csak 0-100°C közötti értékek kijelzését támogatta hivatalosan, így a második generáció érzékelője ebben is fejlődött.

A dobozban a hőkamera mellé kapunk egy USB-kábelt és kis tartót is, amibe használat után bepattinthatjuk, és amire a dobozban szintén megtalálható csuklópánt is csatlakoztatható. Bár itt azért megjegyzem, a tartóba beletenni könnyebb volt, mint utána kiszedni belőle – viszont így a leejtés okozta esetleges sérülésektől is megvédi a kiegészítőt.

Összegezve

A hőkamera egy meglehetősen réteg-termék. A második generáció ára a FLIR oldalán $250+adó, amivel gyakorlatilag a legolcsóbb FLIR hőkamera jelenleg, munkára tehát adott esetben megfontolandó lehet – viszont mindennapi játéknak azért még mindig drága.

Az új típus esetén kifejezett pozitívum a tömeg jelentős csökkenése, illetve hogy végre nem vagyunk speciális tokhoz (és így készüléktípushoz) sem kötve. Az új kialakításnak és a Lightning-csatlakozó megfordíthatóságának köszönhetően ráadásul a kamera akár felénk fordítva is feltehető, utat nyitva ezzel az abszolút hasznos és elengedhetetlenül fontos hőkamerás szelfiknek!

Mivel a hőkamera már mikro-USB-vel is elérhető, így androidos készülékekkel is használható – bár ebben az esetben általában le kell mondani a szelfikről, mert a mikro-USB nem megfordítható.

Negatívum viszont, hogy bár maga a hőkamera Lightning-csatlakozós, a töltéséhez mégis mikro-USB van rajta, és ez a harmadik generációban is így lesz. Kényelmi szempontból viszont hasznosabb lenne egy Lightning-aljzat rajta.

A második generációs FLIR ONE-t a Stylebolttól kaptuk kölcsön, ahol meg is vásárolható, bruttó 89 880Ft-os áron.

[wp-review id=”85672″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. Kb a második használatkor törik bele az iphone-ba a csatlakozó 🙂 Praktikus kialakítás nem mondom.

  2. @dnp: nem törik bele. a dokkoló sem törik bele.

  3. Dokkolóval nem mászkálsz alap esetben… fotózáshoz pedig fel kell kelni a fotelből. Legalábbis nekem úgy rémlik.

  4. @dnp: én eddig még egyszer sem találkoztam beletört Lightning-csatlakozóval (jack-kel meg már rengetegszer). meglehetősen masszív rajta a csatlakozó, nem fog letörni. folyamatosan meg úgysem lesz rajta a készüléken, csak használatkor, akkor meg lehet rá vigyázni.

  5. A harmadik tipus miben fog fejlődni? Ha itt van az új kiadás a nyakunkon, akkor elgondolkodnék rajta, mivel a lakásunk szigetelése eléggé…. hanyag, ezért jó lenne letesztelni vele és csak ott szigetelni, ahol tényleg kell… Egyik haverom ugyan ilyen modszerrel szigetelt. Annak már 8-10 éve, és a főnöke hőkameráját kérte kölcsön. Akkoriban 10 milla volt. Nekem már nem tudta elkérni… vagy inkább nem akarta.. De gondoltam, hogy miért.. 🙂 Mostmeg megkapd bagoért.. 🙂 Hasznos dolog ez!

  6. @Put2: egyelőre csak pre-register van a FLIR oldalán, a megjelenés időpontját passz. az új típus kialakítása más kicsit, de nézd meg a leírását a FLIR oldalán.

    a Styleboltnál lesz egyébként lehetőség kölcsönzésre us, hamarosan felviszik majd az oldalra, és akkor egyetlen alkalom miatt nem kell megvenni, viszont a kölcsönzött kamerával végig tudod nézni a lakást.

  7. Jadeye: Ez egy olyan cucc ami hasznos, nekem felmenni vidékről Pestre meg vissza kb 20e ft, a kölcsönzés legyen saccra 10e vagy több. Ott vagyok már 30e ft-nál. Ha a cucc meg kerül 90e ft-ba akkor érdemesebb megvenni! Igaz, ha tényleg csak egyszer kell, akkor jobb bérelni. De ezt több dologra is lehet használni, ha az ember szeret elektronikai cuccokat barkácsolni…

  8. @Put2: nyilván. 🙂 ha nem lenne ilyen drága, akkor nekem is lenne, mert jó cucc nagyon.

  9. Használj futárt, és akkor 20.000 helyett 2.000.

  10. Mielőtt az ember kibérel valamit, azt le kell elenőrizni személyesen! Megtörtént esett, ütvefurót béreltünk kb pár éve. Mondtam a fickonak, h próbáljuk ki működik-e… Kiröhögött, hogy nem bízom meg bennük? Mondam de, csak szeretném látni, h megy.. Bekapcsolta, a gép meg csak búgott de nem csinált semmit.. Koléganő vette át elöző héten, hallota, h megy, vagyis búg.. Ha nem próbáltatom ki, fizethettem volna.. Itt is megeshet hasonló probléma, h hibásan kapom meg, igaz kicsi az elsélye de az ördög nem alszik!

  11. Elsore neztem, hogy ez vicc? Ekkora felbontas munkara? Aztan most rakerestem a hokamerakra es ugy tunik ez mar egy igen tisztesseges felbontas, pocit meglepodtem. Ettol fuggetlen nem ma fogok ilyet venni 🙂

  12. Akárki akármit mond, ez egy brutálisan jó dolog. Rengeteg hasznát lehet venni. Komolyan mondom, ha nem házat újítanék, akkor vennék egyet.

    Jadeye: Mi van az 5. képen? Sehogy nem jövök rá 🙂

    Köszi a cikket.

  13. Te jó ég ember milyen képet raktál be profilnak? 😀

  14. Az kemény. Jó cucc. 🙂

  15. Én már 15 hónapja használom, tökéletesen működik.
    A Flir tools és a Thermal progikat ajánlom még.Az akksi 350mAh-s, amit ha idővel szükséges ebayen be lehet szerezni olcsón.
    Egy dolgot hiányolok a gyári szoftverben, hogy előre beállított emissziós tényezők közül lehet csak választani.
    Ez ügyben írtam a fejlesztőnek régebben, de még csak nem is válaszolt.

  16. Ja és most jelenik meg a 3-ik generáció, vagyis a pro. Annyiban lesz más, hogy valamennyire ütésálló otromba ház, és VGA helyett 1440×1080-as képet csinál, de marad a régi 160×120-as hőszenzor. Szerintem ez tök felesleges.


Add a Comment