fbpx Skip to content

Szép lassan megjelennek az új generációs fülhallgatók, amik leváltják a meglévő jack dugós változataikat.

Persze ezt nem úgy kell venni, hogy akkor most minden jack csatlakozós fül- és fejhallgató eltűnik, hanem egy bizonyos szegmensben átalakulások lesznek és megjelennek a vezeték nélküli, valamint új vezetékes társaik. Mit is jelent ez részletesebben?

Manapság már a Spotify és a többi Streaming szolgáltatásoknak hála bármikor bármilyen zenét hallgathatunk. Ennek megfelelően a szokásaink is megváltoztak az elmúlt évtizedhez képest. Az egyedi igényeknek és a technikai fejlődésnek köszönhetően megjelentek a vezeték nélküli fülhallgatók, amik manapság már egyre megbízhatóbbak. Ezek közül néhányat mi is kipróbáltunk már, utoljára például az AirPods-ot és a BeoPlay H5-öt.

Manapság már nem csak a hang az elsődleges szempont, ha fülhallgatót vásárolunk. Sokszor fontos a technikai támogatottság, funkciók is. Az AirPods az Apple első vezeték nélküli fülhallgatója, ami funkcióban is megállja a helyét. Más gyártók sem tétlenkednek, de már két féle irányban indulhatnak.

Az első iránya vezeték nélküli, tehát Bluetooth-os változatok. Itt alap elvárás már az AAC és az aptX támogatás, illetve esetleg egy alkalmazás, ha a felső kategóriás szegmenst nézzük. A második lehetőség a Lightning-csatlakozó, mivel az Apple számos lehetőséget adott a fejlesztőknek, hogy ezen a porton keresztül adatokat továbbíthassanak, és mivel a vezetékes olcsóbb, így ez is ugyanúgy érdekes lehet.

Lightning-csatlakozón keresztül sokkal több lehetőségük van a gyártóknak. Sokkal jobb hangot kaphatunk, míg a vezeték nélkülinél ez limitált. Ugyanakkor a vezetékes esetén nem kell a töltéssel bajlódnunk, illetve a gyártó olyan funkciókat is beleépíthet, amit a jack dugó esetén esélytelen lenne.

Pioneer Rayz

A Pioneer a napokban bemutatta a Rayz-re keresztelt fülhallgatóját, ami Lightning-csatlakozást kapott, és beépített aktív zajszűrővel is rendelkezik. Így már érthető, hogy miért van ekkora potenciál a Lightning-aljzatban.

Aztán persze itt van a BeatsX, ami a W1 chipet kapta meg. Erről már írtunk korábban, de érdemes megnézni újra az alábbi videót:

Szóval a 30-100.000Ft-os szegmensben érdemes már az új generációs, jack csatlakozó nélküli készülékeket figyelni, ha streaming zenét hallgatunk. Ebben a kategóriában akkor már funkciókat is kapunk, ha az új generációt választjuk. Ha viszont a minőségibb zenehallgatást választjuk, akkor érdemes a jack csatlakozón gondolkozni, és mivel az iPhone-ban egy teljesen átlagos audió chip van, ezért egy DAC sem árt mellé. A köztes opció pedig (~50.000Ft feletti fülhallgató DAC nélkül) olyan mintha egy BMW-be Trabant motort raknánk, ugyan jól néz ki a kocsi, de nem tudod meghajtani. 🙂

Erről még bőven lehetne írni, hogy milyen fülhallgatót érdemes vásárolni. Ez nagyban függ attól, hogy milyen típusú zenét hallgatunk, mikor, és hogyan.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. majd ha 3-6 ezerért lehet venni majd akkor szóljatok xD annyit nem bánok ha véletlen elszakítom/meghúzom

  2. Az aptX miért elvárás? Melyik iPhone támogatja?

  3. @hepike: Semelyik, de a macOS igen.

  4. Arra leszek kiváncsi, hogy az RHA hoz e piacra hasonlót, több árszegmensben. A Pioneer-hez hasonló, plusz lightning csatlakozóval ellátott verzió nagyon tetszetős. Remélem, hogy ráharapnak és 30-50 közötti kategóriában villantanak valamit a britek 🙂

  5. én azt nem értem, miből állna az öszes füles gyártónak jack-jack helyett jack-lightning kábelt (is) adni….

  6. @Józsi: jack-jack: full analóg, csak behúzol három vezetéket, és kész. jack-Lightning: DAC is kell bele.

  7. Azért az AudioQuest Dragonfly Black-kel és a Tidal-lal megtáltosodott az i7em, amit a jack eltűntetése nélkül lehet, hogy csak évekkel később léptem volna meg. Ugyanazokkal a fülesekkel (Sennheiser HD 555 és Momentum On-Ear) kategóriákkal jobban szól, és itt, így már jobban kijön az mp3 és flac közti különbség is (ami a gyári DAC-okon nem igazán számított)
    Most igazából ezek után a 100ezer forint körüli BT csodák, amik ezeknek a közelébe sem érnek maximum megmosolyogtatóak, de hogy nem lesznek bestbuy, az tuti. Mondjuk már eleinte is csodálkoztam a sok “szakmai hozzáértő” hozzászólásán, hogy ez a jack kipucolás milyen jót fog tenni a minőségnek… Valószínűleg ugyanannyiért majd BT-s komoly DAC-kal rendelkező fülest fogsz kapni, esetleg lightningos de komoly DAC-kal rendelkezőt… Hát nem.
    Ami tényleg jó, az a Sennheiser Momentum On-Ear 2.0 Wireless, jól szól, csak nem tud Aptx-et és 120 ezer…
    És szerintem még mindig rosszul szól a gyári füles, az agybadugósokhoz képest is, így gyakorlatilag miért is lenne jobb ennél az Airpods? De legalább vagányul néz ki… Persze, ha 10 ezer körül lenne, mint a már megfelelően jó Plantronics-ok, mondjuk max 20ért, mert annyival azért jobb, mint az M55-öm, akkor csak headsetelni valószínűleg vennék, zenehallgatásra viszont alkalmatlan, a kedvenc zenédre nyomokban emlékeztető zaj jön ki belőle… :/

  8. @Jadeye: Most ezzel azt akarod mondani, hogy a Háromezervalahányszáz forintos Apple Lightning-Jack átalakítóban DAC van? Komolyan hitetlenkedve hallgatom ezt…


Add a Comment