fbpx Skip to content

Kedden tette közzé az Apple az előző negyedéves számait: az elmúlt időszakok csökkenése után bővülő negyedévről tudtak beszámolni.

Az elmúlt év minden negyedévében csökkenő eredményt és forgalmat jelentett a cég, de ezt előre bejelentették, így olyan nagy meglepetést nem okoztak vele. Persze elég sok elemző ebben a lufi kipukkanását látta, amire most Cupertinóban látványosan rácáfoltak. Nézzük végig, milyen számokat publikáltak.

  • a negyedéves bevétel 78.4 milliárd dollár volt, az előző év hasonló időszakában 75.9 milliárdot „csengetett a pénztárgép”;
  • a nyereség 17.89 milliárd dollárt tett ki, ami kissé elmarad az előző évi 18.4 milliárdtól;
  • 78.3 millió iPhone talált gazdára, ami rekordszámú telefon a tavalyi 74.8 millióhoz képest. Úgy látszik, az iPhone 7 és 7 Plus eléggé bejött a cégnek;
  • az iPadek értékesítési száma tovább csökkent: 13 millió talált gazdára az egy évvel ezelőtti 16,1 millióhoz képest;
  • Mac-ből ugyanannyi ment el, mint tavaly, 5.3 millió darab. Októberben hiába jött MacBook Pro frissítés, ez sem segített feljebb tornázni a számot.

Tim Cook vezérigazgató a következőket mondta:

Izgatottan jelenthetjük be, hogy a karácsonyi időszakot felölelő negyedév az Apple valaha mért legjobb bevételi negyedéve volt és több rekordot is megdöntöttünk. Több iPhone-t adtunk el, mint valaha, és az iPhone-on, a szolgáltatásokon és az Apple Watch-on elért bevételek új rekordokat állítottak fel. A szolgáltatásokon elért bevétel az elmúlt évben jelentősen nőtt, amit az App Store-ban tapasztalt növekvő ügyfélaktivitás indikált és nagyon izgatottak vagyunk a “csőben lévő” termékek vonatkozásában is.

Néhány érdekesség az eredmények közzétételét követő konferenciabeszélgetésből:

  • az iPhone 7 Plus a legnépszerűbb Plus modell, januárig a kereslet meghaladta a kínálatot;
  • egy iPhone átlagos eladási ára 695 dollárra nőtt 619 dollárról, mely az erős Plus-keresletnek tudható be;
  • 7.2 milliárd dollár bevétel származott a szolgáltatásokból, ami 18% éves növekedést jelent;
  • az Apple Pay felhasználók száma megháromszorozódott az elmúlt évben, a tranzakciószám ötszöröződött;
  • a Mac-en elért bevétel rekordot döntött, az első vásárlók jelentős része Windows-ról tért át;
  • az Apple Watch-on elért bevétel és darabszám is a valaha legjobb volt, a karácsonyi kereslet akkora volt, hogy nem tudtak eleget gyártani;
  • 246.1 milliárd dollár van készpénzben vagy könnyen értékesíthető értékpapírban.

Szóval az Apple a korábbi rosszindulatú pletykák ellenére nem gyalogol a pokolba, nem állt a földbe, hanem dolgozik a maga ütemében és termeli tonnaszámra a pénzt. Persze nem lehet megállni, mert akkor lemaradnak, de azért nagyon kíváncsi vagyok, vajon Tim Cook miért annyira izgatott a “csőben lévő” termékek vonatkozásában…

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Vajon az Iphone SE hogyan szerepelt eladások tekintetében?
    Mennyire dobta meg a bevételeket a telefon méretű telefon?

  2. “…de azért nagyon kíváncsi vagyok, vajon Tim Cook miért annyira izgatott a “csőben lévő” termékek vonatkozásában…”
    Tim Cook mindig izgatott a “csőben lévő” termék miatt.

  3. @Cylon: Az SE nem a mostanit Q1-es bevételt dobta meg, hanem az előző évit, mert ugye 2016 tavaszán jelent meg.

  4. Felesleges SE méretű telefon erőltetni, már csak játékszer… Túl kell rajta lépni. Vicc méret, nagyon jól csinálja az Apple, hogy leszarja.. A nem pluszos nem annyira nagy, h használhatatlan legyen… Én is beálltam annak idején a “nem veszek 4colnál nagyobb méretű telefonosok sorába” de mostmár a plusz nélkül el nem tudnám képzelni a telefon méretét… Meg kell próbálni nyitni az új dolgok felé…

  5. @Put2: Felesleges erőltetni, hogy az SE nem jó. Sokaknak(nekem is) az tetszik és nem a 6-7 féle tablet méret. Arról nem is beszélve hogy kb legalább 100.000 ft különbség van az SE és a 7 között pl.
    Ha az apple leszarná, akkor nem létezne az SE, de nem szarja le, és nagyon jól teszi, hogy foglalkozik vele, mert nem mindenki született újgazdag családba és engedheti meg magának, hogy 300.000 ftért telefont vegyen, vagy anyuci, apuci megvegye neki.
    Meg kell próbálni nyitni azok felé, akik nem a latest and greatest-et hajszolják, hanem szeretnének egy 100%-ig élvezhető és kihasználható apple terméket. Nem a legszarabbat, de nem is a legjobbat (legdrágábbat), hanem egy olyat, ami mindent meg tud oldani amit a nagyobb tesók, megfizethető kiszerelésben.
    Ennélfogva nem látok ár-érték arányban jelenleg SZÁMOMRA megfelelőbbet az SE-nél. Hiába próbálod igazolni a 7 plusod után kifizetett kisebb vagyont, nem nyelem be a szöveged, nem érdekel hány colos a telóka, tetszik és kész. a 6-7 meg nem tetszik és kész, sem az ára, sem a kinézete, sem a mérete.

  6. @Put2:
    Van aki telefonmérettel kompenzál… A többiek meg bármilyen méretű telefont vehetnek, nekik nem számít…


Add a Comment