fbpx Skip to content

Az App Annie nevű elemző cég szerint az Apple alkalmazásboltja, az App Store sokkal jövedelmezőbb, mint a Google által üzemeltetett Play Store. A lenti cikkben a két alkalmazásáruház különböző statisztikáit hasonlítjuk össze.

Az App Annie összevetette a két alkalmazásbolt 2014-2016-os adatait, amelyekből most először a letöltések számát nézzük meg. Egy év alatt mintegy 13 milliárddal, azaz 15%-kal nőtt a letöltött alkalmazások száma, meghaladva a 90 milliárd darabot. Mint a lenti diagramból is látható, a növekedés jelentős részét a Play Store-ból letöltött alkalmazások tették ki, az App Store nem tudott számottevő növekedést felmutatni.

Ha viszont az alkalmazások által generált bevételt nézzük, akkor az App Store simán veri a Play Store-t. A fejlesztők összbevétele 2015-höz képest 40%-kal nőtt, aminek jelentős része az almás bolthoz köthető. Tehát hiába rendelkezik az Android jóval nagyobb felhasználói bázissal és több darab letöltéssel, ez az anyagiakban egyáltalán nem látszik meg. Ez annak tudható be, hogy a Play Store-ban az alkalmazások jelentős része ingyenes és hiába van alkalmazáson belüli vásárlási lehetőség, a felhasználók nem hajlandóak ezért fizetni. Ráadásul a másik oldalon jóval nagyobb a kalózkodás aránya is. A lenti diagram alapján jól látható, hogy iOS-re fejleszteni jobban megéri.

Az App Annie megnézte az iOS esetén a három vezető országot is, hogy ott hogyan alakultak a bevételek. Tavaly az Egyesült Államok és Japán hozta a tőle elvárható növekedési ütemet, de az üdvösséghez ez sem volt elég, ugyanis Kína átvette az első helyet az Egyesült Államoktól, a távol-keleti országban több mint 2 milliárd dollárt költöttek a felhasználók az alkalmazásaikra. Nem véletlenül koncentrál az Apple évek óta Kínára (is).

Az elemző cég megvizsgálta a tavalyi év legnépszerűbb alkalmazásának, a Pokémon Go-nak a számait is. 2016-ban a felhasználók 950 millió dollárt (!) költöttek el az appra, amely azt a világ legsikeresebb alkalmazásává tette. Csak hogy érzékeljük, mégis mekkora összegről van szó: a mozinézők világszerte nem költöttek ennyit a tavalyi év egyik topfilmjére, a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala megtekintésére. Szóval nehéz lesz a Pokémont utolérni.

Egyéb statisztikaként még elmondható, hogy tavaly a felhasználók 25%-kal több időt töltöttek alkalmazások használatával. Növekedésben vezető típus a bevásárláshoz köthető appok voltak, eltöltött időben pedig az üzenetküldő és közösségi alkalmazások voltak a népszerűek.

Természetesen a fenti adatokat sem az Apple, sem a Google nem erősítette meg, de azért nagy pontosságúnak tekinthetőek. Biztató, hogy az utóbbi évek iOS bénázásai ellenére a fejlesztők és a felhasználók nem fordultak el az ökoszisztémától és továbbra is bátran fejlesztenek és költenek az alkalmazásboltban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment