fbpx Skip to content

Az ezredforduló előtt nem sokkal jelent meg a RollerCoaster Tycoon, ami a gyerekkorom PC-s korszakát nagymértékben meghatározta. Mikor meghallottam a hírt, hogy most, 17 évvel később az eredeti, klasszikus játék megjelent iOS-re, nem haboztam, azonnal le is töltöttem, hogy újra egy vidámpark igazgató bőrébe bújhassak.

A RollerCoaster Tycoon Classic nem az első vidámpark-szimulátor, ami megjelent iOS-re, sőt, a sorozatból se az első ezen a platformon, hiszen a negyedik rész modern grafikával már több mint két éve megtalálható az App Store-ban, viszont a Classic volt az, ami elindította a franchise-t majdnem két évtizeddel ezelőtt. Az iOS verzió egy az egyben megegyezik a korábbi, PC-s változattal. A grafika ugyanolyan pixeles, az attrakciók ugyanazok, a látogatók, a személyzet, a pályák, a zenék, a hangok, egyszóval minden ugyanaz, mint 1999-ben volt. Ha már vidámpark, akkor nyugodtan fel is ülhetünk a nosztalgia hullámvasútra.

Aki nem játszott egyik RCT játékkal se, vagy netalán nem is hallott róluk, annak röviden összefoglalnám, miből is maradt ki eddig. Ránézésre akármennyire is réginek tűnik, ez mind a mai napig egy remek játék. Lehet elsőre nem úgy tűnik, de bizony ez egy komoly stratégiai játék, amelyben egy-egy vidámpark igazgató székébe kell beülnünk és szépen, sok esetben a nulláról felépíteni a parkot. Attrakciókat kell építenünk, utakat lefektetni, személyzetet alkalmazni, mellékhelyiségeket, büféket, pihenőket, információs pultokat üzemeltetni és persze mindezt tisztán- és karbantartani. Egyszerre több felé kell figyelnünk. Fontos, hogy elegen jöjjenek a parkunkba; élvezzék az ottlétet; ne kopasszuk meg őket, de mi is jól járjunk; folyamatosan újítsunk, bővítsünk; figyeljük, mik a visszajelzések és javítsunk rajtuk, ha kell; tegyük folyamatosan szebbé, színesebbé, élvezetesebbé a parkot; ha egy-egy vendégnek valami gondja akad, akkor figyeljünk rá külön; ügyeljünk a tisztaságra és a közbiztonságra; és még sorolhatnám, mi mindenre kell egyszerre figyelni.

Az attrakciók egy része előre elkészített, míg a többit kedvünkre építhetjük meg, így akinek a legdurvább hullámvasút se elég eszement, az megépítheti a sajátját is. A saját tervezésű dolgokat muszáj megnyitás előtt tesztelni, ugyanis lehet, hogy túl vad, túl veszélyes lett, így nem fognak felülni rá a látogatók és egy jó igazgató nem szeretne balesetet, halálesetet a parkjában. Fontos arra is figyelni, hogy vannak vendégek, akik a lassú nyugodtabb dolgokat kedvelik, míg mások adrenalin-hajhászok, így mindkét típusnak építenünk kell szórakozási lehetőségeket.

A park területe pénzért bővíthető, sőt, akár hegyeket emelhetünk és el is bonthatunk, ha ez kifér a pénztárcánkból és az igényeinket szolgálja. Ilyen módon tudunk olyan attrakciókat is megépíteni, amire alapból nem lenne módunk, gondolok itt például a többféle vízi szórakozásra. A játék célja, hogy az adott időszak alatt elérjünk egy vagy több meghatározott célt, ami lehet például az, hogy x idő alatt bizonyos számú vendég érkezzen be, vagy épp a park értékelése elérjen egy bizonyos szintet, stb. Eleinte csak pár pálya játszható, amin megtanulhatjuk, milyen is az RCT, míg a későbbieken válhatunk az igai mestereivé.

Azt szerettem ebben a játékban, hogy sosem volt unalmas. Na jó, az elején, mikor még alig van valamink és pénzünk sincs, akkor picit unalmassá tud válni a játékmenet, de szerencsére ilyenkor fel lehet gyorsítani a játékot. Rengeteg pálya és küldetés miatt akárhányszor is játszunk vele, egy teljesen új lehetőséget és kihívásokat kapunk. A RollerCoaster Tycoon se anno, se most nem a csillivilli grafikával akarja eladni magát, hanem a rendkívül megkapó hangulattal és játékélménnyel. Annyi apró kis jópofaság kapott helyet benne, hogy inkább nem is lövöm le őket, hanem rátok bízom, hogy észrevegyétek őket, de annyit elárulok, hogy például ha bizonyos nevűre átnevezed a látogatókat, akkor azoknak a viselkedését tudod befolyásolni.

Szerintem azoknak, akik anno napokat, heteket öltek bele a játékba, nem lehet kérdés, hogy a 6 eurós árcédula ellenére is megéri megvenni a RollerCoaster Tycoon Classic-ot. Ezen túl három, alkalmazáson belüli vásárlással rendelkezik még a játék, de azok nélkül is vígan lehet vele játszani. Az egyik kiegészítővel a világ számos híres helyén igazgathatunk vidámparkokat, míg a másik megvételével történelmi eseményre alapuló téma parkok vezetői székébe ülhetünk be. Akik elég fantáziát látnak magukban, azok harmadik kiegészítőként megtervezhetik a saját parkukat, hullámvasútjukat, és egyéb látványosságokat. Ezeket természetesen meg is oszthatjuk a barátainkkal, sőt, a Roller Coaster Tycoon 2-ben készített alkotásainkat importálhatjuk a játékba, már ha ezek még megvannak bárkinek is.

Remek szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt, ki ne hagyjátok!

[appstore id=”1113736426″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Mindig is imadtam, ahogy az osszes Tycoon jatekot. DE! Az hogy €5.99 es meg ezen felul van pofajuk “in app purchase”-re is az szerintem a lehuzas netovabbja. Sajnos…

  2. életem játéka, mindazonáltal nem hiszem, hogy iphoneon élvezhető lenne…. 🙁 jó lenne ha macre is kiadnák. 🙂


Add a Comment