fbpx Skip to content

Mostanra talán már mindannyiunkban realizálódott, hogy bizony az első iPhone 10 éve került bemutatásra. Visszatekintve az elmúlt évtizedre, elképesztő, milyen fejlődést mutatott mind az iPhone és az okostelefon piac, és hogy ennek a forradalomnak a kiváltója az Apple iPhone-ja volt.

Azonban még így tíz év távlatából is kerülnek elő érdekes és olykor vicces történetek az Apple első okostelefonjával kapcsolatosan. Aktuális történetünk főszereplője az iPod keresztapja, Tony Fadell, aki épp hogy megúszta Steve Jobs haragját, amikor majdnem elvesztett egy iPhone prototípust.

Az bizonyára senki számára sem meglepő, hogy az iPhone megjelenését – jelen tapasztalatainkkal ellentétben – hatalmas nagy titok övezte. Egészen a bejelentés pillanatáig nem lehetett tudni, hogy mire készül az Apple, bár voltak olyan feltételezések, hogy egy felokosított iPod, vagy egy telefonálásra használható elektronikus kütyü érkezik, de semmi több. Érintőkijelző, telefon funkció, kamera, zenelejátszás, internet, mindez egyben? A közönség csak hüledezett.

Térjünk azonban vissza “főhősünkre”, Tony Fadellre. Tony, az iPodok révén régi motorosnak számított az Apple berkein belül, Steve Jobs-szal is többször egyeztettek az első iPhone prototípus kifejlesztése során. A bejelentés előtti időszakban létezett már néhány első generációs iPhone tesztpéldány, amelyből Tony is kapott egyet.

Annak rendje és módja szerint a készüléket – annak sikamlós hibájával együtt – magával hordta egészen addig, míg egy repülőút során egyszer csak azon kapta magát, hogy nem találja sehol sem. Vélhetően nem növesztett lábakat és csapott fel Google Nexus-nak, így rövid, ám eredménytelen keresgélés után Tony agyán átviharzott Steve olyan sokat emlegetett mondata:

Ha bárki is szivárogtat, azonnal repülni fog!

Mivel nem volt elfogadható, hogy az iPhone terve idő előtt kiszivárogjon, Tony pedig tisztában volt a következményekkel és Jobs haragjával, ezért segítőt vont be a keresésbe. A segítő nagyon lelkes volt, pláne annak tudatában, hogy ötlete sem volt, vajon mit is kell keresnie, számára már az ülés aljára tapasztott rágó is elveszett tárgynak minősült, azonban megtett minden magától telhetőt.

Amikor már egyre szorosabbra kezdett húzódni Tony nyaka körül a kötél, és látta, ahogy Steve Jobs ördögi tekintettel löki ki az utolsó támaszként alatta biggyeszkedő sámlit is, két óra elteltével a megváltás a repülőgép ülései között található rés formájában érkezett meg:

Valószínűleg kicsúszott a zsebemből, és beesett az ülések közé!

Tony ekkor nagyon megörült, mély lélegzetet vett, és talán azt is rögtön eldöntötte magában, hogy mostantól csak cipzárral ellátott, mélyzsebes nadrágot fog hordani.

Miután az iPhone titka, Tony, és az ő állása is megmenekült – hogy aztán később saját céget alapítson, melyet végül a Google vásárolt fel, ő maga pedig a Google Glass divízió vezetője legyen, egészen 2016-os nyugdíjba vonulásáig –, az első iPhone hatalmas nagy siker lett (nem beszélve a demózás körülményes előkészületeiről), mely azóta is a cég történetének egyik legprofitábilisabb terméke, és egyik legkedvesebb, mindennapi használati eszközünk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment