fbpx Skip to content

Az új MacBook Pro bizonyára sokunkban felvet egy kérdést: akkor most tényleg ez lesz a jövő, ilyenek lesznek a jövő Apple gépei? A választ pedig senki se tudhatná jobban, mint Phil Schiller, az Apple marketingért felelős vezérigazgatója, aki egy, a Backchannel által készített interjú során elmondta az Apple által is képviselt véleményét.

final-cut-pro-x-10-3

A közelmúltban több drasztikus változás is történt a termékeken. Megjelent az USB-C (a többi csatlakozó elhagyása mellett), eltűnt a jack csatlakozó az iPhone 7-ről, valamint OLED érintőkijelző váltotta fel a funkcióbillentyűket a legújabb MacBook Pro-n. Schiller pedig megpróbálta ezeket a lépéseket az Apple szempontjából úgy megindokolni, hogy az nekünk, felhasználóknak is egyértelmű iránymutatás legyen a jövőre nézve.

Schiller nagyon jól tudja, hogy a felhasználók, illetve a piaci szereplők többségét mi foglalkoztatja: egy teljes érintőkijelző a Mac-ekben. Az ötlet nem légből kapott, hiszen a konkurens gyártók már nagyon régóta alkalmazzák a technológiát saját eszközeikben, akkor miért pont az Apple ne tenné ugyanezt?

Az elmúlt évek során rengeteg alkalommal tettünk próbát érintőkijelző implementálására az eszközeinkbe, azonban minden egyes alkalommal arra jutottunk, hogy nem illik bele megfelelően ebbe az egész ökoszisztémába.

Ha csak integrálnánk egy multi-touch kijelzőt egy notebookba, az nem volna elég, a rendszer így nem működne megfelelően. El tudják képzelni egy 27″-es iMac használatát érintőkijelzővel, ahol meg kell érinteni dolgokat, hogy használhassuk őket? Ez így abszurd. — utalt ezzel arra, hogy nem optimalizálhatnak egyszerre érintésvezérlésére és hagyományos bevitelre.

A Touch Bar teljesen más elven készült. A kérdés nem az volt, hogy hogyan integráljuk az iOS-t a Mac-be, hanem hogy hogyan használjuk a rendelkezésre álló technológiát úgy, hogy jobbá tegyük a Mac élményt.

Phil ezzel egyértelművé tette, hogy az érintőkijelző mindig is egy opció volt a cég számára, azonban egészen addig nem hajlandók alkalmazni, amíg a megfelelő formában nem képesek azt összhangba hozni a jelenlegi termékpalettával és a rajtuk futó szoftverekkel.

Szóba került az USB-C témakör is, hiszen az új Pro modelleken az analóg jack mellett már csak ilyen csatlakozók találhatók meg.

Természetesen figyelünk és hallgatunk a visszajelzésekre, azonban alapvetően két különböző véleményről beszélünk: vannak olyanok, akik már próbálták így használni a készülékeket, és úgy alkotnak véleményt, vannak, akik még nem, és így adnak hangot nemtetszésüknek. Továbbá vannak emberek, akik azt szeretnék, ha több ilyen innovatív megoldással állnánk elő, illetve vannak, akik szerint a tempó túl gyors, lassítanunk kellene.

Tehát az Apple továbbra is kiáll az USB-C létjogosultsága mellett, és továbbra is tartják, hogy a jövőt tekintve ez a helyes út, amit ők képviselnek.

Végül Schiller reagált azokra a kritikákra is, ami az új Touch Bar-t övezi, hiszen sokan úgy tartják, hogy innen már csak egy lépés a teljes fizikai billentyűzet virtuálisra cserélése.

Szinte biztos, hogy jelenleg nem ez a fő irányvonal. Szerettünk volna olyan élményeket a Mac-be varázsolni, amelyeket eddig csak az érintőkijelzős eszközeinken lehetett tapasztalni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ilyen drasztikus változásokat eszközölnénk. Ahelyett, hogy eltávolítanánk a fizikai billentyűzetet, inkább arra fókuszálunk, hogyan tehetnénk azt jobbá.

Abban pedig biztos vagyok, hogy fejlesztőcsapataink a legokosabb döntéseket hozták meg, és jelenleg ez a legjobb notebook, amit a modern technológia felhasználásával elő tudunk állítani. — zárta Schiller mondandóját az interjú végén.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Semmi kétség!

  2. semmi fanyalgás 🙂 nekem bejönnek ezek a lépések … és az oled touchbar dolgot is imádom, már így is, hogy használni még nem használtam … nagyon tetszenek a lehetőségek amikhez használni lehet majd (remélem) … még a doom is jól használja … 🙂


Add a Comment