fbpx Skip to content

Az Apple október 27-én mutatta be a legújabb MacBook Pro-t, melyben a billentyűzet felső sora egy speciális OLED csík lett, amelyet Touch Bar-nak neveztek el.

A virtuális ESC billentyű

A Touch Bar gyakorlatilag egy kicsi, multi-touch kijelző, amelynek a funkciója folyamatosan változik attól függően, hogy melyik alkalmazás van aktívan megnyitva a számítógépen. Ez ezt jelenti, hogy az esc billentyű is virtuális lett. De mit csináljunk, ha szükségünk van rá és éppen nincs a Touch Bar-on? Erre is van megoldás.

A macOS Sierra 10.12.1 előtti verzióiban már lehetőség nyílt több módosítóbillentyű áthelyezésére: a Caps Lock, Control, Option vagy a Command billentyű funkcióit lehetett számunkra kényelmesebb billentyűre átrakni. Az esc billentyű azonban hiányzott a lehetőségek közül.

Mivel az új MacBook Pro-ban már virtuális a billentyű, ezért gondolni kellett annak pótlására. Pár napja jelent meg a macOS Sierra 10.12.1-es verziója, mely számtalan újdonságot tartalmaz, így a fenti problémára is megoldást nyújt: az áthelyezési lehetőségeket kibővítették az esc áthelyezésével. Hogyan lehet ezt beállítani?

Nagyon egyszerű:

  1. Nyisd meg a Rendszerbeállításokat és azon belül a Billentyűzetet.
  2. Nyomd meg a jobb alsó sarokban lévő Módosító billentyűk (Modifier keys) gombot.
  3. Kattints a lenyíló ablakra annál a fizikai billentyűnél, amelyre át akarod helyezni és válaszd az Escape-et.
  4. Nyomd meg az OK-t és lépj ki a Rendszerbeállításokból.

Most már használhatod az esc funkcióját annál a billentyűnél, amelyre beállítottad.

ESC áthelyezése

Hál’Istennek az Apple belátta, hogy nem minden felhasználó lesz oda a virtuális billentyűkért, ezért gondoskodott az esc áthelyezéséről. De vajon egyszer az egész billentyűzet virtuális lesz? Nem tudjuk, de szerintem ennyi bőven elég volt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. A legnagyobb öröm, hogy lehet default módban is használni, fn váltóval. Most is így tolom… Az esc annyira egyértelmű, megszokott és jó helyen van, hogy egész egyszerűen nem tudom elképzelni más helyen. Hiába módosítható. Bízom benne, hogy csak valami elcseszett fellángolás lesz a Touch Bar.

  2. hiánypótló cikk! mennyien kereshették már! :DD

  3. Áthelyezni az ESC-et? Hova??? Ez olyan mintha a budipapírt áthelyeznéd a konyhába, ahol jobban elfér, ámbár kétségtelenül kényelmetlenebb ha szükség van rá. Vagy esetleg tegyük a macbook kijelzőjét az aljára. Olyan uncsi már hogy ott van előttünk, szakítsunk a megszokásokkal 😀

  4. A dinoszaurusz is azér halt ki, mert nem haladt a korral. 🙂


Add a Comment