fbpx Skip to content

Ahogyan az már várható volt, Jony Ive – az Apple design divíziójának igazgatója – ismét egy exkluzív interjút adott, melyben kifejti, hogy miért is lettek forradalmiak a nemrég bemutatott új MacBook Pro modellek.

 macos_large_2x

Ez alkalommal a CNET újságírójának, Connie Guglielmo-nak a kérdéseire adott választ Ive azzal kapcsolatosan, hogy milyen kihívásokkal és problémákkal kellett szembenézniük a MacBook Pro modellek frissítése közben, illetve az új Touch Bar megalkotása során.

A TouchBar

Az elmúlt évek alapján egyértelműen látszik, hogy az Apple szinte mindent elkövet annak érdekében, hogy ne kelljen érintőkijelzőt hozzáadniuk a MacBook modellekhez. Ennek egyfajta előjele volt már a továbbfejlesztett multi-touch trackpad, illetve most a Touch Bar kijelzővel kiegészített billentyűzet is.

screen-shot-2016-10-27-at-20-32-50

A Touch Bar fejlesztése kapcsán Ive elmesélte, hogy két éven keresztül számtalan, észszerűnek tűnő ötletet kipróbáltak, de végül szinte az összeset elvetették egy kivételével.

Számos új funkció és megoldás kevésbé tűnt vonzónak, miután nap mint nap használtuk a csapattal. A Touch Bar volt az egyedüli megoldás, amit már meglehetősen hosszú időn keresztül használtunk, mielőtt prototípust készítettünk belőle. Valóban érződik a különbség, mikor ezután egy hagyományos billentyűzet mögé ülsz vissza.

A csapat fő célja az volt, hogy az alig használt funkciógombokat lecseréljék valami olyasmivel, amit lényegesebben többet használnának a felhasználók.

Meglehetősen nagy kihívás volt a Touch Bar implementálása, mivel a tervezés közben folyamatosan gondolkodni kellett olyan látásmódokból is, mint például hogyan lehet költséghatékonyan előállítani egy ilyen technológiát, hogyan lehet majd marketingelni, tovább finomítani és tökéletesíteni. Mindezt úgy, hogy közben a MacBook Pro-nak könnyebbnek és vékonyabbnak kell lennie. Ilyenkor igazán nem szeret az ember egy olyan bonyolult beviteli módot hozzáadni a géphez, ami ráadásul érintésérzékeny.

Tény, hogy az Apple gyakorlatilag bármit létrehozhat, amit csak szeretne, hiszen szinte korlátlan források állnak a rendelkezésükre, de felmerül a kérdés, hogy miért nem készítettek egy érintőkijelzős Mac-et, ahogy például a Microsoft tette azt a 28” Surface Studio számítógépével?

Mikor évekkel ezelőtt kísérleteztünk a multitouch technológiával, folyamatosan igyekeztünk megfejteni, hogy melyek a megfelelő alkalmak és körülmények ezek használatára. Egyszerűen nem érezzük úgy, hogy a Mac egy megfelelő hely erre… A Mac kijelzője egész egyszerűen nem egy kényelmes és hasznos helye a multitouch képernyő használatára.

Ennek ráadásul számtalan oka is van. Meglehetősen nehéz [nevet] úgy belemenni a részletekbe, hogy ne kezdjek el részleteket elárulni arról, amin éppen dolgozunk. Nem igazán szeretnék erről többet beszélni.

Ezután az interjú után elmondhatjuk, hogy nem ez volt Ive eddigi legmeggyőzőbb nyilatkozata.

Létrehozni valamit, ami más, az meglehetősen könnyű és gyors folyamat, ami nagyon csábító lehet. Mi nem korlátozzuk magunkat abban a tekintetben, hogy hogyan fogunk előrehaladni abban az esetben, ha látjuk, hogy jó irányba megyünk. Amit viszont nem fogunk csinálni, az az, hogy csak azért tegyünk meg valamit, mert az különböző vagy más, mert ez még önmagában nem elég.

mbp15touch-space-gallery2-201610_geo_hu

Személyes véleményem szerint az Apple kicsit eltévedt az új MacBook Pro készülékekben található újításokkal, köztük a Touch Barral is. Például ha azt feltételezzük, hogy a MacBook Pro modellek a professzionális felhasználóknak vannak, azok az idő többségében egy külső monitorral együtt használják a számítógépüket, amihez ebben az esetben tartozik egy külső billentyűzet és egér is. Így viszont máris haszontalan lett a Touch Bar.

Természetesen az is lehet, hogy a professzionális felhasználó azért vesz MacBook Pro-t, mert az hordozható az otthoni Mac Pro-val ellentétben, viszont ilyenkor pedig már szinte az összes létező billentyűkombinációt tudja az ember a saját, specifikus alkalmazásain belül és végképp nincs szüksége arra, hogy gépelés közben majd a különféle szó javaslatokat válogassa a Touch Bar felületén.

Abban persze van igazáság, hogy így végre ki lesz használva az a terület valamilyen szinten, amit most a funkciógombok töltenek be, viszont véleményem szerint ez egy sokkal hasznosabb dolog lenne a kezdő Mac felhasználók számára, mintsem a “pro” tábornak.

Ezt pedig csak egy kis viccnek a végére. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. nem olyan rossz ez, igaz még nem próbáltam… kicsit olyan, mint a jack aljzat elhagyása…

  2. Nyugodtan ki lehetett volna hagyni, és helyette beletenni egy USB-B, hogy legalább a saját termékével (IPhone) legyen összeköthető, külön megvásárolandó kábel nélkül.

  3. @Balta Tamás: az az USB-A. 😉 ennél egyszerűbb, ha adnak egy USB-C-s Lightning-kábelt, ha valaki bemutatja az iPhone 7 készülékét, ahogyan anno az iPhone 4-hez lehetett igényelni bumpert.

  4. Most komolyan egy $25-os kábelen megy a sírás, ami egy ~$1700-os laptop és egy ~$600-os telefon közé kell? (az árakat fejből írom, de valami hasonló)
    Ez nagyon pitiáner rinya.

  5. Nekem 2014 late prom van. Fenykepeszethez vettuk, photoshop meg ilyenek futnak rajta. Megjegyzem, meg sem erzi, mint a villam. Elhagyhatatlan (!!!!) a memoriakartya olvaso belole, nyilvanvalo okokbol. Usb portok is hasznalva vannak, biztonsagi mentesre szolgalo kulso vinyok vannak hasznalva rajta keresztul. Na.
    Egyenlore nem erzem, hogy valtanom kellene. A jelenlegi pro tobb mint eleg a photoshopnak, ilyesmiknek. Az ujban se usb, se kartyaolvaso, ellenben van szepen vilagito touch bar. Nekem, ismetlem nekem, semmi szuksegem ra. Szerintem ez inkabb az air tulajoknak jonne jobban, ott lehetne csilivilizni vele a haveroknak.
    Egy munkagepen dolgozni szoktunk. Legalabbis en ezt gondolom.

  6. @raveman1: Mert a Touch Bar komoly akadálya ám a munkának⸮ Nem butább a funkciógomboknál, mindent tud, amit azok tudtak és még sokkal többet. USB port van a gépen, négy darab, csak nem az elavult, ócska USB-A, hanem a szép, modern, sokkal jobban használható USB-C. A kártyaolvasó tűnhet akadálynak, de a mikroSD-hez eddig is kellett adapter, most majd USB-C csatlakozós külső olvasót kell használni, nem nagy dráma. A külső diskekhez eddig is kellett kábel, most majd másik kábel kell, ez se dráma.

  7. Pont az a baj a toucbarral, mint az érintőkijelzős telefon vs. normál nyomógombos között. Nem érzed. Oda KELL nézni ha el akarod biztosan találni. Régen a kocsiban vezetés közben odanézés nélkül a sima mobilon megírtam akármilyen hosszú SMS-t a kormány alatt, hogy oda se néztem. Ez ma lehetetlen. És nem azért, mert vezetés közben nem szabad irogatni 🙂 Ez baj. A többség aki PRO-t használ, általában nem holmi facebookos emojihuszár. Vakon gépelni akar, nem lesegetni a futkározó ikonokat az érintősávon. Elismerem igen szép, jól néz ki, önmagában egy technikai csoda a saját oprendszerével, stb. stb. De (nem tudok jobb szót) ELGAGYISÍTJA a Pro kategóriát. Ne mondja nekem senki, hogy majd egy profi/félprofi Photoshop user átszokik erre, mert majd még a végén elhiszem 🙂

  8. @Kovács Péter: Bizonyos funkciókat könnyebben, intuitívabban tudsz kezelni. Ha ettől egyszerűsödik, gyorsul a munkája, akkor át fog szokni. Pl. a Microsoft baromi jól megoldotta (a képek alapján), alapfunkciók miatt nem kell a Ribbon menü útvesztőjében bóklászni, csak lejjebb viszed a tekinteted és felnyúlsz a gombokhoz. Képszerkesztésnél se hiszem, hogy probléma lenne, hogy ki tudod tenni fullscreenbe a képet és azt a pár eszközt eléred onnan, nem a munkaterületet kitakarva, esetleg az eszköztár jobbra-balra dobálgatásával….

  9. @saabi: igazad van.

  10. Nem kell a fejlődés útjába állni. Jó lesz ez az touchbar. Anno a Bluetoothot sem értettük. A fiatalabb generáció meg majd nem tud enélkül élni. A csatlakozó náciknak meg annyi hogy ha veszel egy X típusú műszaki cuccot ahhoz sem adnak kábelt. HDMI, vagy épp egy nyomtató kábelt. A MacBook is ilyen. A pénz amit kifizetsz legyen az akár hányezer € vagy Ft $ az a termék ára. Nyilván az az árképzésnél fegyelem e vettek hogy nincsenek extrák. Adhattak volna egeret is hozzá. Nem? Amúgy a MacBook használóknak nem biztos hogy van iPhone vagy iPad eszköze. Én azt csinálnám hogy akinek van érvényes Apple care annak adnék gratisba egy kábelt iPhone/iPadhoz MacBook vásárláskor. Szerinted?

  11. Itt nem arról van szó, hogy “megy a sírás megint” amiatt, hogy venni kell átalakítót, mert nem egyet kell venni, nem adja ingyen ezeket az Apple és miert is nem? Nem elavult valami csak azért, mert az Apple gondol egyet és lecseréli az összes portot, hogy a meglévő eszközeidet össze tudd kötni a géppel, ami nem mellesleg több, mint 1 millió magyar forint alhangon. Szóval az 1 millkás gépedhez venned kell egy átalakítót, hogy a frissen vásárolt iPhone 7-edet rákösd, majd egy újabbat, hogy egy külső monitorral összekösd, majd még egyet, ha használsz HDMI-t és akkor olyan adapterről még nem beszéltünk, ami nem is létezik, de kellene, ha mondjuk az iPhone 7-ednek az EarPod-ját be szeretnéd dugni a gépedbe, egy jack-to-lightning, mert úgy amugy NEM TUDOD. Vagy veszel egy jackes fülhallgatót csak a MacBook-odhoz. És akkor hány átalakító is lóg ki a gépedből? Szerencsétlen úgy néz ki mire minden lyukát betömöd, mint egy Ázsia kislány, aki rosszkor volt rossz helyen mikor a polipok párzani kezdtek. Vicc ez az egész, mindent kivesznek minden eszközből, amit a felhasználók napi szinten használnak, főleg akik vesznek egy “Pro” gépet, ami annyira pró, hogy lassan semmit nem lehet vele csinálni adapter nélkül. De nagy szerencse, hogy mindezt ellensúlyozza az új innovatív TouchBar, amit ha valaki használ rendszeresen, akkor magával hordhat egy kis törlőkendőt, amivel 20 percenként sikálhatja majd róla a zsírt.

    PS.: (cikkből) “Amit viszont nem fogunk csinálni, az az, hogy csak azért tegyünk meg valamit, mert az különböző vagy más, mert ez még önmagában nem elég.”

    Mondta Ive, majd kivették a telefonjukból a jack csatlakozót, aminek a miértjét a Keynote-on Phil azzal az egy szóval válaszolta meg, hogy “Courage.”
    Az Apple aki magával sem kompatibilis már és egymást is ütik a kijelentéseik.

    Félreértés ne essék, nem egy Samsung oldalról jöttem ide savazni, mindig is Apple-ös voltam és épp ezért idegesít fel az, amit mostanában csinálnak és csak a hülye nem látja mennyire lett profit-orientált az, amit mostanában művelnek.

  12. En is ‘rinyaltam’ a kabelekkel kapcsolatban, de paran meggyozoen kommenteltek. Amit viszont nem ertek, hogy ha annyira lejart a regi usb, miert olyan kabel van az iPhone hoz? Tegyuk fel h legalabb ennyiben nem bszik ki velunk a ceg, mert meg kb senki se hasznalja ezt. De ha annyira surgosen ki kellett venni a jacket az i7 bol mert olyan marhara elavult, akkor a proban hogyhogy benne van? Fuck logic.

  13. “Jony Ive … kifejti, hogy miért is lett forradalmi a nemrég bemutatott új MacBook Pro modellek.”
    Ez olyan, mint a vicc. Ha magyarázni kell a poénját, akkor az túl jó már nem lehet.
    (Egyébként meg a beidézett mondatban ide-állítmány egyeztetési probléma van, helyesen “miért is lettEK…”)


Add a Comment