fbpx Skip to content

Az e heti App of the Week keretében a rengeteg játék után végre egy egészen hasznos alkalmazás kapott helyet: a Night Sky 4 a hobbi-csillagászok hű társa lehet, főleg, hogy most egy hétig ingyenesen tölthető le.

night-sky-4-cover

Mindig is nagy sci-fi rajongó voltam, ez főleg Isaac Asimov munkásságának megismerésében teljesedett ki és ezzel együtt mindig is érdekelt az Űr és a csillagok is, de hobbi-csillagásznak nem nevezhetem magam. viszont a Night Sky 4-gyel végre interaktív módon ismerhető meg az Űr végtelenje.

night-sky-4-2 night-sky-4-1

Fővárosi gyerek lévén napi szinten sokat nem látok az esti égboltból, de mindig csodálattal tölt a látvány, ha valahol, ahol kisebb a lég- és fényszennyezettség, teljes pompájában láthatom a galaxis egy kis szeletét. A Night Sky 4 segítségével viszont bejárható a Naprendszer és az összes, a Földről látható csillagkép, meteor raj. Segítségével elég csak a telefonunkat az égboltra irányítani és az a helyzetünk és a telefonunk mozgásából megmutatja, mit kell látnunk az égen.

A csillagképek gyönyörű üvegszoborként jelennek meg. Minden objektumra rákoppitva bővebb információkat is kaphatunk, képekkel, hosszú leírásokkal, de az égitestekről még 3D-s modellt megszemlélhetünk. A műholdak mozgását pedig valós időben követhetjük, így akár előre is meg tudjuk nézni, este mikor fog majd elhúzni az égbolton a Nemzetközi Űrállomás. Az éjszakai mód segítségével a képernyő kevésbé fog elvakítani éjjel, ami elég hasznos dolog tud lenni csillagnézőben. Van még benne egy fotó mód is, amivel a megfigyelt égi jelenségeket rögzíthetjük, de én ettől a részétől és egy iPhone-tól csillagfotózásnál azért nem várnék csodát.

night-sky-4-apple-watch

A Night Sky 4 Apple Watch alkalmazással is rendelkezik, ami meglepő módon elég sokat tud. Ugyanúgy a helyzetünk alapján, illetve a kezünk mozgatásával meg tudja mutatni, milyen csillagképek láthatóak az égen éppen, vagy legalábbis mit kellene látnunk. Nyilván itt a csillagképek nem az üvegszobor-szerű formájukban jelennek meg, hanem a szokványos vonalrajzzal, rájuk koppintva pedig az órán is rengeteg információt elolvashatunk róluk – kérdés, hogy mennyire kényelmes innen informálódni. Abban viszont egyetérthetünk, hogy a csillagképek megkeresése roppant egyszerű csak a csuklónkra tekintve. Továbbá persze az értesítéseket is megkapjuk az órára és az egyből meg is mutatja, hogy a megfigyelni kívánt égitest vagy épp műhold merre található az égen.

night-sky-4-imeeage-1 night-sky-4-imeeage-2

Az iOS 10 megjelenésével ugyebár iMessage alkalmazások fejlesztésére is lehetőség van. Ezt sokan letudják egy egyszerű matrica csomaggal, de a Night Sky 4 ennél bőven tovább ment. Megoszthatod a barátaiddal üzenetben, hogy az adott égitest mettől-meddig látszik az égen, vagy épp hol érdemes ma csillagokat nézni, és az időjárási és látási viszonyokat is.

night-sky-4-3 night-sky-4-4

A Night Sky 4 most ugyebár ingyenesen tölthető le, de rengeteg alkalmazáson belüli vásárlást is tartalmaz, ami a téma szerelmeseinek szerintem bőven megéri havi 1 eurót vagy éves szinten 8,5 eurót.

Ilyen plusz funkció például a részletes Hold-séta, melynek során 3D-ben végignézhetjük azokat a helyeket, ahol az Apollo 11 és 15 legénysége landolt és dolgozott, kiegészítve érdekes információkkal. Napi jelentést is kérhetünk az alkalmazástól plusz pénzért, amiben jelzi, hogy milyenek az időjárási és látási viszonyok, illetve a legfontosabb, hogy lesz-e ma valami érdekes az égen.

Ezeken túl pedig a Night Sky csapat összegyűjti minden hónapban a legfontosabb csillagászati híreket is számodra, hogy mindig képben legyél. Senki se lepődjön meg, ha az alkalmazás azt írja, hogy a havi csomag 0,99 HUF és az éves pedig 8,49 HUF, sajnos ez egy hiba és termeszesen EUR-nak kellene a HUF helyén lennie, de mindenki számára egy próba hónap ingyenes.

A téma iránt érdeklődőknek szerintem kötelező letölteni, de mindenki más is sokat tanulhat belőle, hiszen minden este ott ragyognak fölöttünk a csillagok, mégis oly keveset tudunk róluk. Elég sokrétű alkalmazás, ajánlott a beszerzése.

[appstore id=”475772902″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Jó ez a heti ingyenesség. Bármi is az, szinte mindig letöltöm, lehet ezt sem fogom soha használni, de mondjuk ha kéne fél év múlva, nem kell megvásárolnom.


Add a Comment