fbpx Skip to content

Azt már régóta tudjuk, hogy a Sirit sem az Apple fejlesztette, hanem megvásárolták Chris Brighamtől még 2010-ben. Időközben persze már sokat fejlődött a cégen belül, de például számos országban és nyelven továbbra sem elérhető.

tcdisrupt_ny16-8942

Chris Brigham és társai a 2012-ben, 2 éves együttműködés után után elkezdték fejleszteni a Viv-et, és pár nappal ezelőtt a Samsung felvásárolta őket, pontosabban a Siri utódját. Érdekes személyi asszisztens harc kerülhet ki ebből, mivel a Viv-et arra tervezték, hogy sokkal többet tudjon, és a harmadik fél által készített alkalmazásokkal is jobban együtt tudjon működni.

A Viv mögötti mágia egyik fő pillére a komplex kapcsolati háló. Ehhez képest a Siri és a konkurencia többi tagja is még csak most kezd egyszerre több információforrásra támaszkodni. Ha az alkalmazások és szolgáltatások tudnak egymással kommunikálni, akkor a felhasználó által kiadott parancssorozat “láncszemeivé” válhatnak. Ez sokkal bonyolultabb kérdések megválaszolását teszi lehetővé, a valós élőbeszédet jobban képes feldolgozni.

A második fontos alapelv a szerveroldali logika programozható felépítése. A Viv szerint a programszintézisben elért “áttörések” által megoldották, hogy a feldolgozó mesterséges intelligencia mintegy a saját kódját írja át (vagy meg), ezáltal képes alkalmazkodni új helyzetekhez és megoldani ismeretlen, neki közvetlenül be nem tanított feladatokat. Ez azt jelenti, hogy a Viv jobban képes megérteni a felhasználók szándékát, és az általa kiadott utasításokat a “röptében” generált programokkal végre is tudja hajtani.

A saját magát író program koncepciója egyébként önmagában nem újdonság, de a Viv a mesterséges intelligencia területén az egyik első olyan nagy visszhangú bejelenetés, amely a gyakorlatban is ténylegesen felhasználja ezt a technikát. A cég egyébként ezt “dinamikus programgenerálásnak” hívja – mert miért is ne adnának egy sokadik nevet ugyanannak a módszernek? – techcrunch.com

A Viv tehát egy teljesen új élmény lehet a felhasználók számára, reméljük, a Samsung minél előbb integrálja majd, ezzel versenyhelyzetet teremtve ebben a szegmensbe. Arról természetesen továbbra sincs információ, hogy magyar nyelven mikor lesz elérhető a Siri, vagy a Viv.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. A sirit a magyarok iPhone, stb…. tulajdonosainak 95% úgy sem használja.

  2. @White64GB:
    úgy látszik nem érted miről is szól a cikk

  3. “a programszintézisben elért “áttörések” által megoldották, hogy a feldolgozó mesterséges intelligencia mintegy a saját kódját írja át (vagy meg), ” and kids… this is how SKYNET was born… :O


Add a Comment