fbpx Skip to content

Múltkor már mi is összehasonlítottuk egy DSLR-rel az iPhone 7 Plus kameráját, azóta pedig többen is kipróbálták már az új készülékeket és Shin Noguchi úgy döntött, hogy készít egy-egy képet az iPhone 7-tel és világ egyik legjobb kamerájával, egy Leica M9-P-vel.

screen-shot-2016-10-06-at-10-31-35

A Leica generációk óta uralja a piacot, ha pici, jóminőségű, és szép gépet szeretnénk, akkor bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlni és arról még nem is beszéltünk, hogy objektívet is szeretnénk hozzá. Shin Noguchi Leica M9-P és Summicron 35mm ƒ/2 lencséje szállt versenybe az iPhone 7 kamerájával.

tumblr_odwczhbw2q1uxxkt5o2_1280

iPhone 7 (RAW)

tumblr_odwczhbw2q1uxxkt5o1_1280

Leica M9-P with Summicron ƒ/2 35mm (RAW)

tumblr_odwczhbw2q1uxxkt5o6_1280

Balra az iPhone 7, jobbra pedig a Leica

Hogy őszinte legyek, nem sok különbséget lehet felfedezni a képpárok között, mondjuk jó lenne látni őket teljes felbontásban, de a fotós kolléga az utolsó képen zoomolva is megmutatja nekünk, és ott sincs nagy különbség.

Mit jelent ez? Azt, hogy az iPhone RAW fotózásban hatalmas potenciál van, úgy látszik hogy az Apple időben lépte meg ezt, és így olyan képeket is készíthetünk, amikről már nem derül ki, hogy nem DSLR-rel készültek. Míg ugyanez persze nem mondható el, ha hagyjuk, hogy az Apple készüléke készítsen nekünk JPG-t, ami ezen a képen is látszik:

tumblr_odwczhbw2q1uxxkt5o5_1280

Balra az iPhone 7 RAW, jobbra pedig a beépített Kamera alkalmazással készült kép.

Jól látszik, hogy ha megfelelően tudjuk a RAW fájlt szerkeszteni, sokkal jobb képeket tudunk kihozni az iPhone-ból. Persze ehhez nem árt némi szaktudás és idő.

(Forrás: petapixel)

Olvasd el a hozzászólásokat is

34 Comments

  1. Abba bele sem merek gondolni, hogy a DxoMark első helyezetjei mit csináltak volna. Viccen kívül, szép képet csinál, de melyik 2016 os mobil nem.

    “Mit jelent ez? Azt, hogy az iPhone RAW fotózásban hatalmas potenciál van, úgy látszik hogy az Apple időben lépte meg ezt. ”

    2013-ban a Nokia Lumia 1520 már tudott RAW ot. Majdnem 4 évre rá, még időben van. 🙂

  2. Azért lászik a különbség de nem 9000 dollárnyi 😀

  3. Igen látszik de valljuk be piszkosul jó lett az 7-es kamerája. Valóban nincs 9000 dollárnyi különbség.
    Egy kis off: hol tudom átállítani a kamerát RAW-ba?

  4. Hát azért kurva nagy különbség van a 2 között mit is mondjak.
    Látszik, hogy az iPhone zoom-ja még mindig pixeles.
    A gép meg sokkal élesebb és szebb képeket készít.

  5. Nem küldi el a hsz-t. 😀

  6. @AppleFan: Te mindig belekötsz abba, hogy másik mobil már előbb tudta. Oké, és? Jó volt? Nem, mivel akkoriban még fos kamerák voltak. Akkoriban lehet elment a kép, de Leica biztosan lenyomta volna. Most nem egészen ez a helyzet.

  7. és milyen appal lehet ilyen RAW képeket készíteni?

  8. Kicsit nekem olyanok ezek a kepek hogy igen lehet olyan kepeket is csinalni a 2 geppel amik hasonloak. De nyilvan nem ezert fog az ember 9000 dollart elkolteni egy fenykepezoert hanem azokert a szituaciokert amikor a 9000-es jobb. Az arat meg ugyanugy nem lehet teljesen aranyositani mint pl a fuleseknel, egy 300ezres in-ear cucc nem lesz majdnem 10x jobb mint egy 30 ezres RHA viszont a 30ezres RHA sokkal jobb lehet mint egy 5-10 ezres gyari…

  9. Patrik feljebb is irtak, lightroom pl. Gepeden is van akkor szinkronizalja es utana tudod ott is tovabb szerkeszteni, de telefonon is. Wb-tol kezdve kb mindent, kiveve az elesitest es zajkezelest, azt mar csak asztali gepen. Amugy meg iphone 6s vs 7 nem nagy a kulonbseg kepek teren, foleg dng formatum eseten, egy full frame geppel pedig vicc osszehasonlitani, iphone iso 25-on is zajos lesz, nagy gep iso 3200-on sem, nem beszelve bitmelysegrol stb. Szenzor es optika meret miatt soha nem lesz konkurencia a nagy gepeknek a telefon, ezek ilyen marketing fogasok inkabb. Ennek ellenere a raw ota elmeny a 6s-el dng-be fotozni, egyedul a hdr pocsek pl procam eseten, hiaba 3kulonbozo expozicio, vilagos reszek meg zajosabbak lesznek ami szamomra erthetetlen is. Azt sem bannam, ha a zarido kitolhato lenne legalabb 10mp-re az 1/3-ad helyet.

  10. Nekem Manual van és ProCamera gondolom akkor azokban tudom majd a beállításoknál ezt megtenni h RAW-ba fotózzon.

  11. Nem beszólni akartam hidd el, de úgy van beharangozva a Leica kamera ami lassan 6 éves, hogy a világ egyik legjobb kamerája, ami szerintem kicsit túlzás. A másik hogy nem, nem volt fos 2013 ban a lumia 1520 as raw-ja, annyira nem hogy például az iPhone 6s kamerájánál jobban teljesített teszteken, ha az fos akkor a másik mi? Persze szép képeket csinál a telefon is, de azt ne mondjuk már egy kép alapján,hogy úgy teljesít mint egy 9000 dolláros kamera. Ha így lenne akkor Canon, Nikon meg a többi bezárhatná a boltot gyorsan.

    Itt egy teszt, nem 9000 dolláros, de 4500 dolláros kamera vs iPhone 7,hozzátenném,ugyan arról az oldalról amit forrásnak adtatok meg. Ég és a föld a különbség.

    http://petapixel.com/2016/09/26/iphone-7-plus-camera-review-iphone-jpeg-vs-iphone-raw-vs-sony-a7r-ii/

  12. @AppleFan:

    +1

    Ne egy 9000 dolcsis hipszter vacak Leica-val legyen hasonlítva az divatcucc, nem profi fényképezőgép.
    Mondjuk egy 5D mark IV vagy bármi hasonlóval szemben nagoyn csúnyán alulmarad minden tekintetben, és az bőven 9000 dollár alatt van 🙂 De még 80D is lemossa az iphone-t.

    Jó képeket csinál ahhoz képest hogy telefon, de ne vicceljünk már azért….

  13. egy bizonyos ponton túl már mindegy milyen egy telefon kamerája mert amatőr fotós ahogy facebook/instagram/twitterre tesz egy képet az szétfossa a minőséget egyből

    profi fotós meg nem iphone-al fotóz úgysem ettől függetlenül szép teljesítmény amit az i7 tud le a kalappal

  14. már a cím is elég demagóg… de kell ilyen cikk minden modellhez… 😀

  15. @Józsi: Erre kattintanak azok, akik nem kattintanak a mélyebb cikkekre. Ez van. :/

  16. Vacak Leica? A hét vicce. :)))

    Amúgy egy nagy érzékelővel szerelt gép ezer olyan dolgot tud, amire egy iPhone sose lenne képes… Gondoljunk csak a kis mélységélességgel történő játékra vagy a magas érzékenység használatára. Imádom az iPhone-om, szeretek vele fotózni is, de teljesen más kategória a mobilos fényképezés.

  17. A budin szelfizéshez már pont elég.

  18. @Jadeye: Most poénból beírtam google barátunkhoz “toilet selfie”. Nem semmi mik vannak. 😀

  19. Már miért ne lehetne összehasonlítani az i7-et az említett kamerával? Hisz nagyon sok hasonlóság van. Mindkettőn van objektív, egyiken sincs jack csatlakozó … Soroljam még?

  20. Sziasztok! Ugye ezt a cikket viccnek szánta szerző? Tényleg igaz, hogy suszter maradjon a kaptafájánál. Azért egy pici utánaolvasás és tájékozódás nem ártott volna.

  21. Azért trollkodásból egy próbát megért volna, hogy véletlen felcserélitek a képek alatt az eszközöket ???? Kíváncsi lennék ilyenkor hány fotós szakértő mondja el ugyanezt a tutit ????

  22. Jó ez a cikk, csak fotós ne nagyon olvassa el 🙂
    Vannak persze olyan kattingatóemberek akik értenek a marketinghez, ez a bácsi pont ilyen.
    Mert hogy annyira fotós, mint én a 10 éves Nikon D80-ammal. De ahogy a képeit elnézem..
    Ne menjünk bele…:)
    A valódi fotósoktól pedig én kérek elnézést de tényleg..

  23. @illesjani: Nyilván sokkal mélyebbre kellett volna menni a témába és mentem is egy korábbi cikkemben, csak éppen ugye a Facebook és Google által ide találtok, és már a cikk elején lévő linkre nem. Ennyi volt az eredeti cikk is, ennél többet akkor sem tudtam volna kihozni, ha fejemen állok, kivéve ha van egy Leica-m, de nincs.

    @Gábor Radvánszki: Azért megnéznék tőled néhány referencia képet. 🙂

  24. Tul lett lihegve a tema 🙂 marketing volt semmi mas. A multkori cikkben szerepelt 6D sem egy csucskategoria de ha 1000pont van akkor 1000 a 6d es 6 az iphone. 6D kepminosege amugy is jo, egyeb problemai vannak mint fokuszrendszer, stb.

  25. @admin: Nem a cikket akartam bántani, félre ne érts. A “fotóssal” beszélgettem volna el erről, vagy inkább képeket cserélgettem volna vele 🙂

  26. @illesjani: tudom tudom, amúgy tény hogy a fotós több összehasonlító képet is felrakhatott volna.

  27. Mákod van. 😀 jó pár éve feltoltam pár képemet Flickr re. Canon 500D van vagy 7 éves megy alap obi+L szériás 70-200 as obi. Nem vagyok közelről sem profi, de nézegesd meg ha gondolod. 🙂

    https://m.flickr.com/#/photos/79763681@N05/

  28. @Jadeye: Nem, nekem még nincs 7-es.
    De ha azt nézzük, hogy a nagy átlag milyen témájú képeket készít egy mobillal, és milyen témájút egy átlag DSLR júzer, azért nem csak a képminőségben lesz különbség.

  29. Mondjuk sosem értettem, hogy miért hasonlítgatják össze a telefonokat (vagy azok kameráit) a professzionális gépekkel. Tény, hogy k.b. iPhone 4 óta nagyon sokat fejlődtek a kamerák. Nekem most 5S van (csak) de mint amatőrnek, nekem még így is szuper jó és szép a fotó amit készítek vele, főleg jó fényviszonyok közt. De én nem vagyok hivatásos fotós, csak játszok a gondolattal, hogy szeretnék az lenni és egyszer talán leszek is. Azt viszont teljesen értelmetlennek látom, hogy odaraknak bármilyen iPhone-t, vagy bármilyen tizenhúsz megapixeles telefont egy Canon, Nikon, vagy bármilyen más professzionális fényképezőgép mellé. Ha azt tudná egy telefonnak a kis picurka kamerája amit mondjuk egy Canon EOS 600D, vagy akár csak egy Canon EOS 450D (még alap gyári objektívvel is, nem beszélve arról, hogy tesznek ezekre “ágyúcső” objektíveket is…) akkor minden fotóriporter és minden hivatásos fotós eldobná a nagy nehéz fényképezőgépét és helyette csak egy könnyű és vékony telefonnal indulna fotózni akár egy konferenciára megy, akár természetfotózni. Szerintem egy telefon kamerája közt és egy profi fényképezőgép közt mérföldes szakadék van… a telefon mindig is telefon marad, a fényképezőgép meg fényképezőgép. Minden más csak reklám. Legalábbis nekem ez a véleményem ezzel a dologgal kapcsolatosan. De nagyon kíváncsi lennék mi a véleménye erről a fotós kollégának, sőt, azt szeretném legjobban, ha többen is nyilatkoznának erről, akik hivatásosak, vagy ha amatőr szinten is fotóznak de profi módon értenek a témához.

  30. @WOLF09:
    Azért hasonlítgatják össze, mert kell a marketing. Én anno beszélgettem erről kicsit fotós emberekkel, természetesen egy fotós ezeket az összehasonlítgatásokat nem veszi komolyan. Alapvető különbség ugye hogy egy DSLR kameránál a valós kép kerül szoftveres feldolgozásra, míg egy ilyen mobiltelefonos vagy bármilyen kis játékszer szinte csak “szoftveres” képet ad. Míg egy DSLR képben csak a CCD mérete egy mobiltelefon kamerájá nak minimum a 20 szorosa érthető hogy fizikailag képtelenség hogy a képtartalom még csak megközelítőleg hasonló is legyen, a zajszintről meg végképp ne is beszéljünk. És akkor nem említettük a lényeget, hogy milyen az objektív, mint látószög, fényérték, és még sok minden más. Általában egy ilyen referencia kép a két termékről mint DSLR vs. mobil, mindig az, hogy van egy téma, és egy klikk. Ha egy pl. egyszerű alsókategóriás Nikon DSLR géppel kattintok egyet teljes látószögben, és megnézem egy gagyi monitoron kis felbontásban a képet, majd összehasonlítom az iphone SE-vel készült képet, valóban nem látni sok különbséget, ha pedig pl. mobilról nézem meg, akkor meg végképp. És ugye manapság ez a legjellemzőbb. Fácsebuk, hopp egy fotó, hurrá. Csak ez ugye még nem fotózás hanem kattintás. A probléma ott kezdődik hogy sokan úgy vannak ezzel, hogy mindegy hogy Győzikét vagy Beethovent hallgatnak, nem fogják észrevenni a különbséget, mert számukra mindkettő zene.
    Ha pl. a 4K-s videót megnézem amit az iphoneom készít, szinte valóban elképesztő addig, amíg össze nem hasonlítom egy Nikon 7100 géppel fix objektívvel készült videóval, mert ez utóbbinál olyan mintha előttem lenne a valóság. Hiába az nem 4k, nem a megapixelekből adódó szám lesz a lényeg ( amit sokan azt hisznek hogy de ), hanem a valós képtartalomból amihez bizony komoly lencserendszer és még rengeteg más dolog kell. Mert ennyi erővel egy csillagvizsgálót is lehetne egy panasonic hd handy kamerából készíteni, amivel az ablakomból vígan megnézem a hold kráterét, de valahogy mégsem olyan a minősége mint egy 4 millió forintos cuccal készült videónak, vagy fotónak. Én sem vagyok profi fotós messziről sem, csak szeretem a DSLR-t használni, és nagyon tisztelem mint szakmát mert nem csak eszközfüggő és burtál drága móka, hanem tehetség kérdése. Egyébként a legegyszerűbb példa az AppleFan feljebb belinkelt linkje hogy mi az alapvető tulajdonsága a valós képeknek 🙂

  31. Jól sikerült fényképezőgépet választani az összehasonlításhoz. A Leica (gondolom) nem rossz gépeket csinál, de az árazásában legalább 50% a piros pöttyben lévő Leica felirat. Ez kb. olyan mintha egy sportmotor és egy 50 milliós autó gyorsulna egymás ellen, de az 50 milliós autónak egy Rolls-Royce-ot választanánk, nem pedig egy sportkocsit. Mára oda jutott a világ, hogy 9-10 ezer dollárért már középformtumú gépet lehet lassan venni.
    5 évig használtam DSLR-t, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve arra jutottam, hogy bár szeretem használni, de váltok valami kisebbre. Ekkor kaptam meg a céges 6S-t. Gondoltam, hogy hátha ez lesz a kiváltó. Töltöttem rá appot, amivel kicsit jobban be lehetett állítani a telefon kameráját. Gondoltam tesztként kicsit megdolgoztatom. Megpróbáltam focizó gyerekeket viszonylag közelről szürkületben fényképezni. Az eredmény siralams lett. A 6S a 10 éves kompakt fényképezőm zajszintjét és fókusz teljesítményét hozta. Ettől függetlenül lehet a telefonnal nagyon szép képeket is csinálni, de messze nem fényképezőgép. Az azóta 80 ezer forintért eladott DSLR kitemmel össze sem lehet hasonlítani a tudását. Egyébként a telefon képminőségét, ahhoz képest, hogy telefon, nagyra becsülöm.
    Úgy látom, hogy a telefon kamerák torz összehasonlítása fényképezőgépekkel külön “iparággá” fejlődött. Kezdve a Nokia elhíresült csalásáról, amikor stúdió világítással és profi DSLR-rel készült képet mutattak be úgy, hogy az telefonnal készült (Az exif adatokat manipulálták, de valaki posztolta a fotózásról “kívülről” készült képeket).
    Ugyan én laikus vagyok, de a következő technikákat látom az összehasonlításoknál:
    1. Fotózzunk statikus témát jó megvilágításban, majd bizonygassuk, hogy egyforma a két produktum.
    2. Dolgoztassuk meg a kamerákat ellenfényben, de ehhez válasszunk olyan erős ellenfényt, hogy már a fényképezőgép sem bírjon vele. Ezzel bizonyítsuk, hogy a dinamika átfogásban sincs már előny.
    A japán mester számomra új szintre emelte ezt a munkát. Az eső zseniális ötlet számomra, mivel jól elmossa a rézleteket:)


Add a Comment