Gyakori kérdések: lejár-e az Apple ID?

Napi szinten, tömegével érkeznek adathalász üzenetek, amelyekről már többször is írtunk. Ezeknél az egyszeri adathalász általában arra próbál rávenni minket, hogy a levélben kapott linkre kattintva megadjuk az Apple ID-nkat és annak jelszavát, valamint sok esetben a bankkártyánk adatait is.

Borítókép: Lejár-e az Apple ID? Természetesen nem.

A szöveg legtöbbször arra hivatkozik, hogy az Apple ID-nk például 48 óra múlva lejár, és utána azt megsemmisítik, törlik, ha nem frissítjük az adatainkat. Az Apple ID nem jár le, azt nem törlik – sőt, némileg ironikus módon, ha már nem használjuk, még akkor sincs egyszerű mód a megszüntetésére.

Első körben rögtön gyanús lehet, ha nem is egy, hanem rögtön több különböző levelet is kapunk. Csak a mai nap a blog címére eddig ennyi érkezett:

Kép: Az Apple ID-nk megszerzésére folyamatosan érkeznek adathalász levelek, a cikk közzétételének napján kapásból 9 ilyen levél érkezett.

A Gmail már alapból a Spam mappába dobja őket, és még külön figyelmeztet is rá, hogy valószínűleg adathalászatról van szó, de nem mindenki használ Gmail-t, vagy kliensből éri el a leveleit. Így más ismertető jelek után kell nézni, hogy felismerjük, át akarnak verni minket.

Kép: Az Apple ID-nk állítólagos lejárására figyelmeztető, valójában egyszerűen adathalász üzenet.

A legkézenfekvőbb ismertető jel az, hogy a szöveg állításával szemben az Apple ID nem jár le. Az Apple nem szólít fel minket (főleg nem ennyiszer, mint fentebb) az adataink frissítésére, és akkor sem semmisíti meg a fiókunkat, ha azt esetleg évekig nem használnánk.

Nyilván szintén feltűnő lehet, hogy a feladó címe kamu, a szöveg tele van különféle hibákkal, és további, tipikus jelekkel, így ezeket most nem is sorolnánk fel külön.

Ilyen levelekben sose nyomjunk rá az azokban található linkekre, de még ha ezt meg is tettük, akkor se írjuk be az így megnyíló, látszólag az appleid.apple.com-ra hasonlító oldalon az Apple ID-nk adatait – vegyük észre, hogy a címsorban nem az appleid.apple.com cím szerepel:

Kép: Az Apple ID-nk és jelszavunk bekérésére szolgáló, az adathalászok által készített oldal, ami az Apple weboldalának másolataként igyekszik megtéveszteni a figyelmetlen felhasználókat.

Ha esetleg mégis óvatlanok voltunk, és megadtuk az adatainkat, akkor rögtön menjünk az appleid.apple.com oldalra, ahol azonnal változtassuk meg a jelszót!

Szintén segítségünkre lehet az esetleges pórul járás megelőzésében az, ha bekapcsoljuk az Apple ID-nk esetén a kétlépéses hitelesítést, mert ilyenkor már a bejelentkezési kísérletről is azonnal értesítést kapunk, az ellenőrző kód megadása nélkül pedig a jelszavunkkal önmagában még nem fog tudni sok mindent kezdeni a támadó.

További információk:

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Ezek még érdekelhetnek:


  1. Több hasonló adathalász levelet én is kaptam csak nem az Apple nevében. Egyből láttam hogy gyanús a feladó, így töröltem a levelet. Vagy ráklikkeltem, és beírtam felhasználónévnek és jelszónak csúnya angol káromkodást.
    Látom a hagymás böngészőt használjátok, elég érdekes dolgok vannak a TOR-on. 😀

  2. @scarabeus: gyanús linkeket, mint amilyenek az ilyen adathalász levelekben vannak, kizárólag a Tor használatával vagyok hajlandó megnyitni. screenshot meg kellett, hogy látható legyen, mire dob a link, ha valaki rányom. amúgy Safarit használok. 🙂

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!