fbpx Skip to content

Az iPhone 7 megjelenésével elmondhatjuk, hogy immár 3 Apple készüléktípusban, így az iPhone, az Apple Watch és a MacBook modellekben található meg az úgynevezett Taptic Engine.

18429-17192-taptic-top-l

A Taptic Engine gyakorlatilag a hagyományos rezgőmotort váltotta le az Apple Watch megjelenésével egyidejűleg, amely lehetővé tette a sokkal rövidebb és konkrétabb rezgővisszajelzést a felhasználók felé.

A Taptic Engine segítségével egy teljesen új lehetőség nyílt meg a fejlesztők számára, amely egy nagyon konkrét és gyors visszajelzést tud adni a vizuális felhasználói felületek mellett, azt kiegészítve. A tökéletes hatás elérése érdekében pedig néha a rezgő jelzést egy kis hanghatás teszi teljessé (az alábbi videóban 2:48-tól).

A Taptic Engine egyszerű “kiegészítő visszajelzés” funkciója mellett egyre inkább domináns szerepet kapott a megjelenő új készülékekben, hiszen a MacBook modellek és az iPhone 7 esetén már fizikai gombok mozgásának imitálásáért felelős, azaz már nincsenek valós gombok, csak lapos felületek és rezgő visszajelzés.

apple-iphone-watch-20160907-4773

Idén az Apple még tovább fejlesztette ezt a technológiáját azáltal, hogy nem hagyományos, lináris mozgású alkatrészeket használt, így még erősebb és érezhetőbb lett a rezgő visszajelzés.

Mint minden technológia esetén, itt is igaz, hogy nem csak a hardver számít, hanem az is, hogy ezt hogyan tudják kiaknázni a fejlesztők, ezért számít komoly előrelépésnek, hogy az iOS 10 megjelenése óta elérhető a fejlesztők számára az új Taptic API, amely lehetővé teszi, hogy ne csak az Apple alkalmazások használata során találkozzunk az új rezgő visszajelzéssel, hanem külső fejlesztő által készített egyéb alkalmazásokban, játékokban is.

18429-17191-taptic-ifixit-l

Nem csak egy egyszerű rezgőmotor

A szerencsés iPhone 7 tulajdonosok tudják a legjobban, hogy a Taptic Engine nem csak egy egyszerű kiegészítő funkció, hanem egy meghatározó élmény az új készülékek használata közben, hiszen rengeteg apró visszajelzést küldenek az új készülékek, például képek nagyítása közben vagy akár az ébresztőóra beállítása során is. Ezeket a legjobb személyesen kipróbálni és felfedezni.

A legjobb még hátra van

Ahogyan az várható, a fejlesztők egyre inkább el fogják kezdeni a Taptic API használatát, így egyre inkább szerves részét fogja képezni minden alkalmazásnak az elkövetkezendő hónapokban és években.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Tény, hogy érdekes ez a rezgő bisz-basz… a képernyős részt nem igazából használom, sőt mondhatnám néha zavar, ha ki akarok törölni egy appot… de talán idővel megszokom.
    Viszont az új Home gomb megoldás nekem nagyon bejött. 1-es erősségre állítottam, sokkal “finomabb” lett a szifon működése. Nehéz megmagyarázni, de most érzem azt hogy ez illik hozzá. Precízebb, lágyabb az egész kezelése emiatt. Nekem nagyon bejött.

  2. @Balazs Pali: Mi lenne, ha kikapcsolnád???

  3. Szerintem ez sima rezgő bizbasz. A macbook-ban tényleg jól működik,de itt semmi köze nincs ahhoz,hogy azt érezném,hogy benyomom a gombot. Szerintem kicsi a felület és kicsi az eszköz. De idővel majd ugy meszokjuk,hogy fura lesz a régi.

  4. @atirag: Én is úgy vettem észre, hogy ez a Macbookokban működik csak jól. Ott viszont nagyon. Az iPhone kijelzőjén még elmegy, a héten jött meg a Watchom, ott hááát…. viszont az i7 főgombja teljesen olyan, mint a HTC A9-é. Jó erősen rányomok a gombra, nem érzem, hogy lenyomtam volna, viszont remeg az egész telefon….

  5. Teljesen jó a hetesen. Esetleg ha lejjebb vennéd mondjuk a második erősségre. Vagy ha oda tetted, akkor a sok fifa játéktól kihegyeződtek az érzékeid. De nem csak a főgomb lett jobb, hanem hogy nagyon sok helyen ad visszajelzést. Nagyon jó lett.

  6. @taky1974: Kipróbáltam mindenhol, ennek elsőre meg kellett volna fognia, mint a MacBooknál. Mivel nem a sajátom, így nem fogok várni vele, hogy hozzászokjak, majd ha 4-5 év múlva cserélnem kell az SE-t. Amikor kipróbáltam a 3D Touchot a 6s-en ott érződött, hogy nem tökéletes, de rendben van, a Watch Force Touch funkciója sem éri el még azt az érzést sem, de ez a Home gomb pedig főleg nem. Pedig nyitott voltam rá, mert a MacBoookban tényleg baromi jól megcsinálták, és egy ilyet vártam volna ettől is. Ehelyett kiadtak egy olyat, amit a HTC év elején…

  7. @Balazs Pali: a 3d touch-ot egy idővel nem hogy megszokod alapvetővé válik! Én naponta kapom magam azon hogy teljes erővel nyomom az ipad air kijelzőjét majd rájövök “ja ott nincs 3d touch”

  8. Rezzenhetne amikor a hívott fél felveszi a bejövő hívást.Nem kellene várakozni fülhöz emelt telefonnal.Talán az agyunkat is kímélnénk vele.


Add a Comment