fbpx Skip to content

Az Apple Watch bemutatása óta az okosórák robbanásszerűen lepték el az okoskütyük piacát. A csuklóról mérhető pulzus, folyamatos aktivitásmérés és a személyre szabható edzésprogram, a napi célok beállíthatósága az önmotiváció egy eddig nem ismert módját tárták fel a felhasználók szeme előtt. Érthető módon az Apple konkurens gyártói is igyekeztek felzárkózni az okosórák piacán, és számos nagyon jó minőségű, ám jóval megfizethetőbb árú kütyüvel rukkoltak elő az elmúlt 1-2 évben.

running_00348544

A három, talán legfontosabb szempont egy okosóránál a pulzusmérés, vízállóság, és az akkumulátor időtartam. Ez persze nem egy reprezentatív kutatás eredménye, azonban a felhasználók többségének ezek a legfontosabb funkciók. Na és persze az ár! Jelen cikkünkben három, a SzifonStore.com kínálatában is megtalálható, megfizethető árú, és jó paraméterekkel rendelkező okosórát mutatunk be nektek.

Mio FUSE

Kezdjük is rögtön a személyes kedvencemmel. A Mio okosórái a legjobb belépőkategóriás eszközök között vannak, az elérhető három modellből pedig az egyik a Mio Fuse. Csomagolása egyszerű, az óra doboza pedig a már jól megszokott mágneses zárral van ellátva. A dobozban csak az alapvető dolgok találhatók meg, maga az óra, a töltő – ami az Apple Watch-hoz hasonló, mágneses technológia – valamint egy rövid útmutató és a garancialevél.

screen-shot-2016-09-24-at-14-32-05

Az óra fekete-kék színben érkezett, a három, választható szíjméretből pedig a legnagyobbat kaptuk, amire szükség is volt. A szíj, és maga az egész óra borítása szilikonból készült, külsőre pedig inkább egy hétköznapi csuklópántra hasonlít. Viselése kényelmes, a szíj pedig stabilan simul az ember csuklójára, így nem kell tartani semmilyen irritációtól, vagy lötyögéstől. A LED kijelző kellő fényerővel rendelkezik, ami dinamikusan változik, így utcai viselet mellett is tökéletesen leolvasható az idő, vagy bármilyen, az aktivitásunkkal kapcsolatos információ.

 screen-shot-2016-09-24-at-14-32-20

Az Mio FUSE kezelőszervei a kijelző két oldalán kaptak helyet. A bal oldali érintőgombbal válthatunk az idő, elégetett kalória, megtett lépésszám, megtett távolság, napi célkitűzés között. A menüpontok sorrendjének változtatására az órához járó alkalmazáson keresztül van lehetőség. A jobb oldali gombbal aktiválhatjuk a pulzusmérőt, valamint hosszabb nyomvatartásra elindítható az edzésprogram is. A belső memória 2 hétnyi információt tud eltárolni a napi tevékenységeinkről, valamint 30 órányi sporttevékenységet, ami a hétköznapi felhasználók számára bőven elegendő.

screen-shot-2016-09-24-at-14-31-45

A pulzusmérőt szeretném külön kiemelni. Ez értelemszerűen az óra hátlapján helyezkedik el, és elsőre kicsit futurisztikus hatást kelthet, például az Apple Watch megoldásához képest. Ami viszont a legnagyobb pozitívum, hogy szenzációsan pontosan mér! Az edzések során folyamatosan nyomon lehet követni a pulzusunk változását, a különböző pulzushatárokat pedig kézzel beállíthatjuk a saját alkatunknak megfelelően, egy adott sávba történő váltást pedig rezgéssel jelezi az óra a viselője felé. A folyamatban lévő mérésekről pedig a kijelző felett elhelyezett LED villogása tájékoztat. Tapasztalatom szerint a folyamatos mérések során pontosabb adatokat kaptam, mint az első generációs Apple Watch-omtól, ami a Mio FUSE-ba épített pulzusmérő komplexitását tekintve talán nem is meglepő.

img_0749

Az órán tárolt adatokat az iOS és Android platformokra egyaránt elérhető Mio GO applikáció segítségével szinkronizálhatjuk át készülékünkre, iOS esetén pedig az alkalmazás képes továbbítani az adatokat az Egészség alkalmazás felé is. A legtöbb funkciót az appon keresztül szabhatjuk testre, ilyen például a már korábban említett bal érintőgomb által megjelenített információk sorrendje és típusa, a pulzushatárok megszabása, valamint a saját adataink megadása (magasság, testtömeg, kor, nem, stb.).

További fontos információ, hogy a Mio minden terméke 30 méterig teljes mértékben vízálló, így nyugodtan lehet azt az edzések után zuhanyozás, vagy akár úszás közben is viselni. Az akkumulátorról a gyártó úgy nyilatkozik, hogy napi 1 órás edzés mellett akár 6-7 napot is simán kibír, ezt abszolút meg tudom erősíteni, több, mint egy hete töltöttem, és még most is vígan üzemel. A Mio FUSE praktikusságával és nem túl hivalkodó megjelenésével, valamint a nagyon precíz pulzusmérőjével nyerte el igazán tetszésemet.

Mio ALPHA 2

A Mio ALPHA 2 a FUSE nagytestvére. Nem csak méretében, de tudásában is jobb paraméterekkel rendelkezik. Csomagolása és a doboz tartalma megegyezik a kistesóéval (kivétel természetesen maga az óra 🙂 ).

Az ALPHA 2 már LCD kijelzőt kapott, ami azonban monokróm, viszont már ezzel sokkal inkább egy hagyományos, digitális óra benyomását kelti a viselője számára. A méretéből adódóan pedig  az aktuális tevékenység, vagy az idő mellett egyéb információk megjelenítésére is képes, mint például az akkumulátor töltöttsége. Fekete-sárga színben érkezett tesztelésre, a szíj hossza, kialakítása és anyaga pedig a FUSE-zal azonos, tehát a viselése szintén kényelmes.

screen-shot-2016-09-24-at-14-58-22

Az óra kezelőszervei szintén a kijelző két oldalán helyezkednek el, amelyek jelen esetben mechanikusak. A bal oldali gombbal válthatunk az elégetett kalória, megtett lépésszám, megtett távolság, napi kitűzött célunk valamint az idő között. Természetesen a Mio GO alkalmazáson keresztül a sorrend és a funkciók cserélhetők, változtathatók. A jobb oldali gombbal a pulzusmérőt indíthatjuk el, valamint hosszabb nyomvatartás esetén az edzésprogramot.

A pulzusmérő ugyanazon képeséggekkel került felvértezésre, mint a FUSE esetén, a mérések pedig szintén nagyon pontosak, a folyamatban lévő mérés visszajelzéséről pedig egy indikátor LED gondoskodik, ami a kijelző alatt helyezkedik el.

screen-shot-2016-09-24-at-14-58-13

Az óra az edézsek során 25 órányi adatot tud eltárolni, a pontos információkról pedig a beépített, 3 tengelyes gyorsulásmérő gondoskodik. Az akkumulátor üzemidő rendkívüli, folyamatos edzés mellett 24 óra, míg edzésen kívül, alkalmankénti pulzusméréssel akár 3 hónapig is kibírja egy töltéssel!

Az eltárolt adatokat a Mio GO applikáción keresztül szinkronizálhatjuk fel készülékünkre, ahol megtekinthetők a már korábban végzett edzésmunkáink, valamint testreszabhatók az óra funkciói. Ahogyan az előző modell, az ALPHA 2 is teljesen vízálló 30 méterig, a monokróm kijelző miatt pedig az LCD kék színű háttérvilágítással is rendelkezik, melyet a csuklónk megrázásával tudunk aktiválni.

screen-shot-2016-09-24-at-14-57-56

A Mio ALPHA 2 tökéletes választás lehet azok számára, akik nem csak egy okosórát szeretnének rövid üzemidővel, hanem szívesebben használnák azt a hétköznapokban is, mint időmérő kiegészítőt. A teljesítményével elégedett voltam teljes mértékben, azonban verőfényes napsütésben sajnos az LCD háttérvilágítás sem tudott elég fényerőt biztosítani az idő leolvasásához.

iHealth Wave

Okosóra tesztünket az iHealth termékével, az iHealth Wave-vel zárjuk. Az iHealth bizonyos szempontból más koncepciót alkalmazott az okosórája megalkotásánál a Mio-hoz képest, az eredmény pedig egész jóra sikeredett.

Az óra egy viszonylag nagy dobozban érkezett, mely nem annyira mutat jól, mint a Mio esetében, de természetesen a csomagolás nem minden. A dobozban megtaláljuk magát az órát, egy extra óraszíjat, a töltőt, valamint a szokásos dokumentumokat. Az extra óraszíj kék, míg a gyári, amivel érkezett, fekete. Már ezen a ponton eltérő a koncepció a korábbi termékekhez képest, hiszen a szíj cserélhető, maga az óra pedig igazából egy önálló eszköz.

screen-shot-2016-09-24-at-15-58-18

Külsőleg már sokkal inkább követi az átlagos órák trendjét, kör alakú, kék színű LCD kijelzővel szerelt. A kijelző pozitív tulajdonsága, hogy az óra számlapjának teljes terjedelmét használja a funkciók többségénél, azonban az időt, az akkumulátor töltöttségét, valamint az aktuális dátumot középre helyezték a fejlesztők.

A legnagyobb különlegessége abban rejlik, hogy egyáltalán nem kapott fizikai kezelőszerveket. Ha fel szeretnénk ébreszteni a kijelzőt, ahhoz az Apple Watch-nál már megtanult kézfelemelés mozdulatra van szükségünk – néha egy kis csuklórázásos rásegítéssel, ejnye, iHealth! – ha pedig váltani szeretnénk a különböző nézetek között, a csuklónk előre-hátra mozgatásával tehetjük ezt meg. Bevallom őszintén, először nem értettem, hogy mi alapján váltakoznak a menüpontok, de miután kitapasztaltam, egyre inkább megszerettem.

screen-shot-2016-09-24-at-15-58-40

Az edzéseket és magát az edzésformát az óra megpróbálja lehetőség szerint automatikusan érzékelni, és a kezdetről valamint befejezésről rezgéssel informálni a viselőt. Extra funkció az iHealth Wave esetében, hogy az alvási ciklusunkat is képes monitorozni, amennyiben a kezünkön hordjuk éjszaka is. Az iHealth az úszást űző felhasználóknak is kedvezni akart, akár az úszó tevékenységünket is monitorozhatjuk, amennyiben az úszó módot bekapcsoljuk az órához társított alkalmazásban.

Szinkronizálni a begyűjtött adatokat az iOS és Android platformokra elérhető iHealth applikáción keresztül van lehetőség, azonban az óra részletesebb testreszabására nincs mód. Az iHealth egyébként is egy multifunkcionális alkalmazás, a gyártó számos kiegészítőjével kompatibilis, egy igazi vezérlőközpontnak, gyűjtőhelynek tekinthető.

712j3vb1osl-_sl1500_-800x445

Az iHealth Wave 30 méterig teljes mértékben vízálló, ahogy ezt a korábban már említett úszás funkcióból sejteni is lehetett. Akkumulátor üzemideje úszó mód bekapcsolása esetén 5, egyébként 7 nap, ami aktivitástól függően másfél hétre is kiterjeszthető.

A rengeteg funkció ellenére számomra mégis a Wave volt a leggyengébb láncszem (és ebben erős szerepet játszott a pulzusmérő hiánya), sokszor nehézkes volt a kezelése, az idő előcsalogatása, és a fényerő is hagyott némi kívánnivalót maga után. Első okosórának azonban teljesen kiváló lehet, megfelelő ár/érték aránnyal rendelkezik ahhoz, hogy eldönthesse az ember, hogy később szüksége van-e beruházni egy komolyabb eszközre.

Konklúzió

Mindhárom óra megfelelően teljesített, nekem a személyes kedvencem azonban a Mio Fuse maradt, letisztultságának köszönhetően. Az okosórák világával éppen hogy csak ismerkedők számára mindhárom modellt bátran ajánlom bárkinek. Természetesen ne Apple Watch minőséget várjunk el, hiszen ezeknek a készülékeknek nem is ez a célja, sokkal inkább vannak sportra és a sporttevékenyég követésére kihegyezve, mint a multifunkcionalitást kínáló Apple okosórák.

Ha valamelyik modell megtetszett, máris rácsaphatsz egyre a webáruházunkban:

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. designra az utolsó jön be, bár ezek a “rajzolt képek” elég becsapósak…
    pont nemrég vettem egy withings-et (y), kb ennyit tud, csak szebb 😀

  2. @ha5abe: lehet hogy olcsóbb, de vajon tud-e az Egészség alkalmazásba adatot küldeni?

    Az első MIO-nál írtátok, hogy tud. A második is tud?

  3. @Kovács Péter: mindkét Mio ugyanazt az appot használja, tehát értelemszerűen mindkét Mio eszköz adatai bekerülhetnek az Egészség appba:

    Az órán tárolt adatokat az iOS és Android platformokra egyaránt elérhető Mio GO applikáció segítségével szinkronizálhatjuk át készülékünkre, iOS esetén pedig az alkalmazás képes továbbítani az adatokat az Egészség alkalmazás felé is.

  4. @ha5abe: az ilyen olcsó dolgok olyanok mint az orosz rulett. Lehet, hogy teljesen használható és évekig működik, de lehet az ellenkezője is. Sajnos legtöbbször az utóbbi esethez konvergál a tapasztalatom és így lesz az “olcsó” nagyon drága, mert visszaküldeni többe kerül mint a termék értéke. A csak “olcsó” holmikat vásárló ember 10 év alatt több pénzt elszór, mintha mindenből jó ár-érték arányú cuccokat venne megbízható helyről. Az, hogy az a sportóra 95% pontossággal vérnyomást is mér (az eladó ezt állítja a Q/A- ben) pedig hazugság, még a mandzsettás csukló-vérnyomásmérő is jóval pontatlanabb a felkarinál – akkor ez maximum megbecsülni képes…

  5. Nekem a Kínából rendelt Mi Band2 teljesen jól átadja az adatokat az Egészség app-nak! Mondjuk hivatalosan nem vízálló, de kézmosást simán bírja. Akku kb 2 hétig bírná, de hetente inkább töltöm, jobb a békesség ! 🙂

  6. @sandrew:
    11 eFt-ból kihozható szerintem, de a vérnyomás mérést nem értem.
    Állításuk szerint méri a vérnyomást de nem találtam arról infót, hogy hogyan.
    Felteszem, hogy következtet, de pl. egy idősebb érszűkületesnél már nem tudom, hogyan tartja be a 95% pontosságot csuklón mérve, és mihez képest? A felkaron mérhetőhöz, vagy mondjuk a szív koszorúérben, katéterezéskor mérhető értékhez képes?

  7. @ha5abe: ha következtet, akkor az nem mér.

  8. @Jadeye: Azt állítja a megadott oldal, hogy mér vérnyomást, de az a gyanúm, hogy sem nem mér, sem nem következtet, hanem meg kell venni további eszközöket (pl. felkari vérnyomásmérőt) és azokat a pusz eszközöket is beleértve lehet ilyen adatokat is begyűjteni.

    Az eladó oldala ugyan ezt írja:
    ——–
    Item Type: Healthy Smart Bracelet
    Function: Blood pressure/blood oxygen/heart rat/sleep monitoring/ calorie/step/fatigue value monitoring/incoming reminder/SMS reminder/app reminder/alarm clock
    App Language: English, Spanish, Greek, Hebrew, Cyrillic, Chinese, Korean and Japanese
    Suitable for: Ios 8.0 and above/Android 4.4 and above
    ——–
    De ebben a videóban nem látok vérnyomásra utaló részt:
    https://www.youtube.com/watch?v=hf7uwqgIqmk#t=44.686812

  9. @ha5abe: amit fentebb linkeltél, az nem Xiaomi Mi Band 2 volt, sehol nem írja a linkelt oldalon, hogy az lenne, így nem értem, hogy jön most ide, hogy a Mi Band 2 mit mér. a cikkben sem esik szó a Xiaomi termékeiről.

  10. @Jadeye: Igazad van, elrontottam. Az egy másik termék.
    Töröld kérlek azt a rész, ha lehet.
    Esetleg erre:
    Itt egy videó. ill képsor hozzá: (1 p 33 mp -nél mutat 120 / 89 vérnyomás értéket.)
    https://www.youtube.com/watch?v=iL1YnOxYbuE

  11. De az is lehet, hogy nem vérnyomás a 120 / 89 csak annak tűnik, valójában pedig pulzus szélső értékek.

  12. Egy kis kiegészítés/javítás a Mio Fuse-hoz:
    – Tud alvást is monitorozni
    Érdekes, hogy ötvenegynéhányas pulzussal alszom 🙂
    Azt is érzékeli, hogy kikelsz az ágyból, aztán megint lefekszel 🙂
    – a saját applikációja nélkül is tudja (talán csak) a pulzust az egészség appba küldeni (mást nem próbáltam)
    Én így használom futás közben a Nike Running programmal, így a futáshoz párosulnak a pulzusszámok is
    Természetesen az összes általa figyelt dolgot csak az appján keresztül tudja átadni a Health-nek
    – nem kettő, hanem három gombja van, a harmadik a kijelző felett, azzal lehet indítani a pulzus mérést és az edzés programot 🙂

    Én olyan pulzusmérős órát/karkötőt kerestem amin van kijelző, hogy közben rápillantva is lássam az aktuális értékeket, sokáig az alpha 2-vél szemeztem futáshoz, de nem bántam meg, hogy inkább a fuse-t választottam. A design nagyon bejön – főleg a kijelző, bár van vastagsaga, de megszokható könnyen. A lépés számláló is meglepően pontos, ha “lóbálod” a kezed, mert ha fogod a válladon a táskát nem fog mérni semmit…:-)
    Én kb 40 euróért vettem külföldről, annyit simán megért, az itthoni ára szerintem sok…

  13. ezek egyike sem mer vernyomast, (javitsatok ki, ha tevedek, de szerintem) optikai szenzorral nem is lehet. pulzusrol van itt szo.

  14. “A Mio ALPHA 2 tökéletes választás lehet azok számára, akik nem csak egy okosórát szeretnének rövid üzemidővel” -rövid?


Add a Comment