Az iFixit darabokra szedte az Apple Watch Series 2-t

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt évek során már megszokhattuk, hogy az iFixit minden új készüléket darabokra szed, így talán nem is annyira meglepő, hogy az Apple Watch Series 2 is áldozatul esett ennek. Mindenesetre legalább láthatjuk, mi van belül.

ifixit-watch-series-2-01

Az új típus esetén a legfőbb újdonság a kétmagos S2 chip, az 50 méteres mélységig vízálló kivitel, a beépített GPS funkció, és persze a megújult kijelző, amely kétszer nagyobb fényerőre képes, mint elődje. De nézzük, mit talált az iFixit!

Az iFixites kollégák a szétszedést a szokásos melegítéssel kezdték, hogy az fellazítsa a ragasztóanyagot, és az óra üvegének és az óra házának találkozásánál kezdték el felemelni az üveget. A vízálló kivitel miatt a ragasztó a megszokottnál sokkal erősebb, így sima felemelés helyett inkább szikével támadták meg.

ifixit-watch-series-2-01a

Miután körben végigemelgették az üveg alatt, már el lehetett emelni a kijelzőt, amit a korábbi generáció esetén megtalálható két csatlakozó helyett már három köt össze az alaplappal, amelyek ráadásul már nem a rápattintós, hanem a bedugós típusúak.

ifixit-watch-series-2-02a

Akku szempontjából a 38mm-es változat esetén a korábbi generáció esetén meglévő 3.8V~0.78Wh-s, 205mAh-s darab helyett immár egy 1.03Wh-s, 273mAh-s apróság került az órába. Ez gyakorlatilag bő 30%-os növekedést jelent, viszont mivel az óra esetén továbbra is 18 óra használatot ír az Apple, ez a többlet mAh érték várhatóan a GPS fogyasztását hivatott ellensúlyozni.

ifixit-watch-series-2-02

A kijelző és a készülékház közti peremen körben végigfutó nyomásérzékelő nem sokat változott, viszont került rá egy kapacitív érzékelő vezérlő IC.

ifixit-watch-series-2-03

A Taptic Engine mérete szemmel láthatólag megnőtt:

ifixit-watch-series-2-03a

Mivel az óra már támogatja a GPS-t is a Bluetooth 4.0 LE és a 802.11b/g/n-es Wi-Fi mellett, így az antenna-modul kissé megváltozott, összetettebb lett elődjénél:

ifixit-watch-series-2-04

A hangszóró kapcsán az Apple már nem küzd a folyadék ellen, hanem egy finom szövésű szűrőn keresztül az nyugodtan befolyhat a membránig.

ifixit-watch-series-2-04a

Majd az edzés végeztével az óra a hangszórón leadott megfelelő impulzusokkal maga löki ki a hangszóró üregéből a beszivárgott folyadékot. A hangszóró és a mikrofon között pedig az iPhone 7-hez hasonlóan megtalálható a barométer megfelelő működéséhez szükséges “barometric vent”.

ifixit-watch-series-2-05

A hangszóróval átellenes oldalon van a digitális korona és az óra Home gombja, itt nem történtek nagy változások, leginkább csak a vízállóság miatti megerősített szigetelések köszönnek vissza.

ifixit-watch-series-2-05a

A többi alkatrész kiszerelése után férünk hozzá a kétmagos S2-es chiphez – ami a tokozás miatt persze most sem árul el sokat magáról.

ifixit-watch-series-2-06

A következő “réteg” pedig feltárja az induktív töltés elektronikája mellett a pulzusmérő alkatrészeit is – ennek működéséről korábban itt írtunk részletesen: Hogyan működik a pulzusmérő az Apple Watch-ban?

ifixit-watch-series-2-07

A javíthatóságra egyébként már 6 pontot adtak a kollégák, ahol a 10 a legkönnyebb/legegyszerűbb. Ezzel eggyel jobb pontszámot jelent, mint az előző generáció (ott ugyanis 5 pont volt).

Természetesen az iFixit munkatársai kiemelik, hogy amennyiben a készüléket bárki szétszedi, a vízállóságnak gyakorlatilag lőttek. Értelemszerűen ha az Apple vagy annak hivatalos szervizpartner szervizeli az órát, akkor ők egy az egyben cserélik azt, így a cserekészülék esetén már fel sem merül ez a kérdés.

ifixit-watch-series-2-08

Akár veszünk Apple Watch-ot, akár nem, mindig érdekes megnézni, mi van benne. Nektek hogy tetszik belülről?

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Nekem nagyon tetszik, mindenképp szeretnék venni egy asztro-alu-szőtt szíjas kombót.

  A42mm-es akkuja mekkora lett?
  Van érezhető különbség a 42 és a 38mmes akkuidejében? Vagy a nagyobb akku plusz kapacitását lenyeli a nagyobb kijelző?
  És még egy fontos kérdés: Kikapcsolható a GPS amikor erre nincs szükség vagy mindig elindul a fittness appokkal?
  Mert a nagyobb akku főleg a GPS enersiaigényét kompenzálja, de ha ez is kikapcsolható lenne néha amikor nem szükséges(gondolok pl beltéri gyakorlatokra, stb.) akkor jelentősen nőne az akkuido..

  Tudja valaki ezekre a kérdésekre a választ?

 2. @patek968: Akár velem lenne az iphone, akár nem, egyik készüléken sem hagyom bekapcsolva a bluetooth-t. Inkább folyamatosan repülő üzemben képzelem a watch2 használatát és edzés után szinkronizálnám a telóval.
  Macerásabb picit, de nem sugároz bluetooth folyamatosan. Nem tudom, engem zavar amikor sokféle kapcsolat megy egyszerre egy készülégen: 3g, wifi, bluetooth, …. amikor kell bekapcsolo, de alap esetben kikapcsolnék minden sugárzó cuccot rajta…
  Ezért érdekes számomra az önálló működés. Vajon a pulzusszám mérő/BPM el tudja tárolni az adatokat, arra a pár órára, amíg repülős üzemmódban van és utána egyben ráküldi a az iPhonera?

 3. :o Durva, hogy mennyi mindent össze tudnak sűríteni egy ilyen kis helyre.

  Van egy kis képzavar a fordításban: “ezek a többlet milliamperek várhatóan a GPS fogyasztását hivatottak ellensúlyozni.” – itt szerencsésebb lenne a milliamperek helyett Joule-okat emlegetni, mivel az az energia mértékegysége (mAh x kapocsfeszültség = mWh = Joule x 3,6).

 4. @Cylon: Bocsi, nem voltál te androidos előző életedben? :)
  Azoknak a folyamatos mániája a GPS, mobilnet, WIFI ki/be kapcsolgatás.

  A repülő módba teszed az órát, akkor gyakorlatilag minden hasznos funkcióját blokkoltad: értesítések, sms, hívás, üzenetek, stb. Ez meg nagy marhaság, SZVSZ.

  Mivel BT 4.0 LE (low energy) standard szerint működik, ezért kb. 5 perc üzemidőt spórolnál meg a BT kikapcsolásával, amit azonnal elvisz a képernyő működtetése, amíg piszkálod a beállítást. Lófingnyit sem fogyaszt a BT, így van kitalálva.

 5. @lalamper: Soha életemben nem volt semmilyen androidos készülékem! :)
  Egyszerűen csak nem érdekelnek az értesítések mindig, néha csak a fittness funkciókat használnám és zavarna ha közben folyton jönnének az értesítések. Másrészt a folyamatos sugárzás is zavar. Néha kikapcsolnam, nem Feltétlenül az akkuido miatt, az csak ha a tortán.

 6. @Cylon: Beállítások, Értesítések alatt kikapcsolod, amelyik appokhoz nem akarsz értesítést kapni.

  “Másrészt a folyamatos sugárzás is zavar.”
  a készüléked által kibocsátott sugárzás mértéke legtöbbször sokkal alacsonyabb, mint ami egyébként körbevesz napközben. a GPS passzív, az nem sugároz semerre, csak vesz. a mobilnet kikapcsolt állapota esetén is kommunikál az adótornyokkal a készülék, hiszen akkor hívásaid sem érkezhetnének, a mobilnettől nem sugároz jobban. a Wi-Fi csak akkor kommunikál kifelé, ha csatlakoztál egy hálózatra, ha nem, akkor passzív módban hallgatózik, talál-e olyan hálózatot, amire korábban már csatlakoztál.

  eközben körbevesz téged a kismillió tévé- és rádióadó, a műholdas rendszerek, a Wi-Fi-routerek és más, vezeték-nélküli eszközök, a mobilszolgáltatók hálózata, az elektromos eszközök és vezetékek elektromágneses mezője, mások által használt mobiltelefonok sugárzása, stb., az UV- és napsugárzás (nyilván kivéve éjjel), és a kozmikus háttérsugárzás. ha nem Faraday-kalitkában élsz, akkor az összes elektromágneses sugárzás elér hozzád, tehát szerintem nem a mobilod lesz az, ami a legnagyobb gondot jelenti majd.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!