fbpx Skip to content

Az elmúlt évek során már megszokhattuk, hogy az iFixit minden új készüléket darabokra szed, így talán nem is annyira meglepő, hogy az Apple Watch Series 2 is áldozatul esett ennek. Mindenesetre legalább láthatjuk, mi van belül.

ifixit-watch-series-2-01

Az új típus esetén a legfőbb újdonság a kétmagos S2 chip, az 50 méteres mélységig vízálló kivitel, a beépített GPS funkció, és persze a megújult kijelző, amely kétszer nagyobb fényerőre képes, mint elődje. De nézzük, mit talált az iFixit!

Az iFixites kollégák a szétszedést a szokásos melegítéssel kezdték, hogy az fellazítsa a ragasztóanyagot, és az óra üvegének és az óra házának találkozásánál kezdték el felemelni az üveget. A vízálló kivitel miatt a ragasztó a megszokottnál sokkal erősebb, így sima felemelés helyett inkább szikével támadták meg.

ifixit-watch-series-2-01a

Miután körben végigemelgették az üveg alatt, már el lehetett emelni a kijelzőt, amit a korábbi generáció esetén megtalálható két csatlakozó helyett már három köt össze az alaplappal, amelyek ráadásul már nem a rápattintós, hanem a bedugós típusúak.

ifixit-watch-series-2-02a

Akku szempontjából a 38mm-es változat esetén a korábbi generáció esetén meglévő 3.8V~0.78Wh-s, 205mAh-s darab helyett immár egy 1.03Wh-s, 273mAh-s apróság került az órába. Ez gyakorlatilag bő 30%-os növekedést jelent, viszont mivel az óra esetén továbbra is 18 óra használatot ír az Apple, ez a többlet mAh érték várhatóan a GPS fogyasztását hivatott ellensúlyozni.

ifixit-watch-series-2-02

A kijelző és a készülékház közti peremen körben végigfutó nyomásérzékelő nem sokat változott, viszont került rá egy kapacitív érzékelő vezérlő IC.

ifixit-watch-series-2-03

A Taptic Engine mérete szemmel láthatólag megnőtt:

ifixit-watch-series-2-03a

Mivel az óra már támogatja a GPS-t is a Bluetooth 4.0 LE és a 802.11b/g/n-es Wi-Fi mellett, így az antenna-modul kissé megváltozott, összetettebb lett elődjénél:

ifixit-watch-series-2-04

A hangszóró kapcsán az Apple már nem küzd a folyadék ellen, hanem egy finom szövésű szűrőn keresztül az nyugodtan befolyhat a membránig.

ifixit-watch-series-2-04a

Majd az edzés végeztével az óra a hangszórón leadott megfelelő impulzusokkal maga löki ki a hangszóró üregéből a beszivárgott folyadékot. A hangszóró és a mikrofon között pedig az iPhone 7-hez hasonlóan megtalálható a barométer megfelelő működéséhez szükséges “barometric vent”.

ifixit-watch-series-2-05

A hangszóróval átellenes oldalon van a digitális korona és az óra Home gombja, itt nem történtek nagy változások, leginkább csak a vízállóság miatti megerősített szigetelések köszönnek vissza.

ifixit-watch-series-2-05a

A többi alkatrész kiszerelése után férünk hozzá a kétmagos S2-es chiphez – ami a tokozás miatt persze most sem árul el sokat magáról.

ifixit-watch-series-2-06

A következő “réteg” pedig feltárja az induktív töltés elektronikája mellett a pulzusmérő alkatrészeit is – ennek működéséről korábban itt írtunk részletesen: Hogyan működik a pulzusmérő az Apple Watch-ban?

ifixit-watch-series-2-07

A javíthatóságra egyébként már 6 pontot adtak a kollégák, ahol a 10 a legkönnyebb/legegyszerűbb. Ezzel eggyel jobb pontszámot jelent, mint az előző generáció (ott ugyanis 5 pont volt).

Természetesen az iFixit munkatársai kiemelik, hogy amennyiben a készüléket bárki szétszedi, a vízállóságnak gyakorlatilag lőttek. Értelemszerűen ha az Apple vagy annak hivatalos szervizpartner szervizeli az órát, akkor ők egy az egyben cserélik azt, így a cserekészülék esetén már fel sem merül ez a kérdés.

ifixit-watch-series-2-08

Akár veszünk Apple Watch-ot, akár nem, mindig érdekes megnézni, mi van benne. Nektek hogy tetszik belülről?

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Nekem nagyon tetszik, mindenképp szeretnék venni egy asztro-alu-szőtt szíjas kombót.

    A42mm-es akkuja mekkora lett?
    Van érezhető különbség a 42 és a 38mmes akkuidejében? Vagy a nagyobb akku plusz kapacitását lenyeli a nagyobb kijelző?
    És még egy fontos kérdés: Kikapcsolható a GPS amikor erre nincs szükség vagy mindig elindul a fittness appokkal?
    Mert a nagyobb akku főleg a GPS enersiaigényét kompenzálja, de ha ez is kikapcsolható lenne néha amikor nem szükséges(gondolok pl beltéri gyakorlatokra, stb.) akkor jelentősen nőne az akkuido..

    Tudja valaki ezekre a kérdésekre a választ?

  2. Annyit tudok, hogyha ott van nálad a tefonocskád, akkor annak a GPSét használja.

  3. @patek968: Akár velem lenne az iphone, akár nem, egyik készüléken sem hagyom bekapcsolva a bluetooth-t. Inkább folyamatosan repülő üzemben képzelem a watch2 használatát és edzés után szinkronizálnám a telóval.
    Macerásabb picit, de nem sugároz bluetooth folyamatosan. Nem tudom, engem zavar amikor sokféle kapcsolat megy egyszerre egy készülégen: 3g, wifi, bluetooth, …. amikor kell bekapcsolo, de alap esetben kikapcsolnék minden sugárzó cuccot rajta…
    Ezért érdekes számomra az önálló működés. Vajon a pulzusszám mérő/BPM el tudja tárolni az adatokat, arra a pár órára, amíg repülős üzemmódban van és utána egyben ráküldi a az iPhonera?

  4. 😮 Durva, hogy mennyi mindent össze tudnak sűríteni egy ilyen kis helyre.

    Van egy kis képzavar a fordításban: “ezek a többlet milliamperek várhatóan a GPS fogyasztását hivatottak ellensúlyozni.” – itt szerencsésebb lenne a milliamperek helyett Joule-okat emlegetni, mivel az az energia mértékegysége (mAh x kapocsfeszültség = mWh = Joule x 3,6).

  5. @Cylon: Bocsi, nem voltál te androidos előző életedben? 🙂
    Azoknak a folyamatos mániája a GPS, mobilnet, WIFI ki/be kapcsolgatás.

    A repülő módba teszed az órát, akkor gyakorlatilag minden hasznos funkcióját blokkoltad: értesítések, sms, hívás, üzenetek, stb. Ez meg nagy marhaság, SZVSZ.

    Mivel BT 4.0 LE (low energy) standard szerint működik, ezért kb. 5 perc üzemidőt spórolnál meg a BT kikapcsolásával, amit azonnal elvisz a képernyő működtetése, amíg piszkálod a beállítást. Lófingnyit sem fogyaszt a BT, így van kitalálva.

  6. @rgbx: nem képzavar, a többlet milliamperóra értékekre utal a mondat, hiszen arról volt szó egy mondattal korábban. de akkor most beleírtam a mAh-t.

  7. @lalamper: Soha életemben nem volt semmilyen androidos készülékem! 🙂
    Egyszerűen csak nem érdekelnek az értesítések mindig, néha csak a fittness funkciókat használnám és zavarna ha közben folyton jönnének az értesítések. Másrészt a folyamatos sugárzás is zavar. Néha kikapcsolnam, nem Feltétlenül az akkuido miatt, az csak ha a tortán.

  8. @Cylon: Beállítások, Értesítések alatt kikapcsolod, amelyik appokhoz nem akarsz értesítést kapni.

    “Másrészt a folyamatos sugárzás is zavar.”
    a készüléked által kibocsátott sugárzás mértéke legtöbbször sokkal alacsonyabb, mint ami egyébként körbevesz napközben. a GPS passzív, az nem sugároz semerre, csak vesz. a mobilnet kikapcsolt állapota esetén is kommunikál az adótornyokkal a készülék, hiszen akkor hívásaid sem érkezhetnének, a mobilnettől nem sugároz jobban. a Wi-Fi csak akkor kommunikál kifelé, ha csatlakoztál egy hálózatra, ha nem, akkor passzív módban hallgatózik, talál-e olyan hálózatot, amire korábban már csatlakoztál.

    eközben körbevesz téged a kismillió tévé- és rádióadó, a műholdas rendszerek, a Wi-Fi-routerek és más, vezeték-nélküli eszközök, a mobilszolgáltatók hálózata, az elektromos eszközök és vezetékek elektromágneses mezője, mások által használt mobiltelefonok sugárzása, stb., az UV- és napsugárzás (nyilván kivéve éjjel), és a kozmikus háttérsugárzás. ha nem Faraday-kalitkában élsz, akkor az összes elektromágneses sugárzás elér hozzád, tehát szerintem nem a mobilod lesz az, ami a legnagyobb gondot jelenti majd.

  9. @Jadeye: Köszönöm! Tesla legyen veled! 🙂

  10. @Jadeye: Én is köszönöm, logikus az érvelésed!


Add a Comment