fbpx Skip to content

Az Apple az App of the Week akciójának keretében megint egy remek játékot tett ingyenessé a következő hétre. A választásuk a 2014-es Apple Design díját már bezsebelő Blekre esett, ami anno nekem is nagy kedvencem volt.

blek-cover

A Blek nagyon eredeti ötletre épül, nem egy újabb klón. A képernyőn két fajta pötty van, az egyik, amit el kell kerülni, és a másik, amit pedig be kell gyűjteni. Az elkerülendő pöttyök feketék (adott esetben van bennük egy-egy kisebb színes pont, de erről még később szót ejtek), a begyűjtendő pöttyök pedig színesek. Az ujjunk segítségével kell egy ismétlődő mozgásra képes vonalat rajzolni a képernyőn.

Erre azért van szükség, mert a játék nem abból áll, hogy össze kell kötögetni simán a színes pontokat úgy, hogy a köztük lévő vonal ne érintsen fekete pöttyöt, hanem meg kell rajzolni egy útvonalat a pálya azon részén, ahol nincsenek színes pöttyök, hogy az ismétlődő mozgásával majd érintse a pálya másik részén a színes pöttyöket. Lehet kicsit nehéz így látatlanul megérteni, hogyan is működik a Blek, ezért nézzétek meg a bemutató videót:

A pályák egyre nehezebbek és trükkösebbek lesznek, én jelenleg a 42. pályán akadtam el, pedig tudom, hogyan kéne megcsinálni, de sajnos nem sikerül. Ahogyan fentebb említettem már, vannak olyan pöttyök, melyekben van egy másik – ezekből két fajta van, legalábbis ahol én tartok, az egyik olyan, hogy a pötty szélén van egy vagy több kis fehér pötty, amit a nagy pötty kilő, amikor a rajzolt vonal eléri és ezzel a fekete pöttyben található színes pöttyöt is eltünteti. Ez azért fontos, mert ha a vonal hozzáér egy fekete pöttyhöz, kezdhetjük újra a pályát, viszont a kilőtt kis pötty anélkül tudja elérni a fekete pöttyön belüli színes pöttyöt, hogy a pálya véget érne. Ezek a kilövős pöttyök nem egy esetben forognak is, és nem mindegy, hogy mikor lövik ki kis pöttyüket, így az is fontos, hogy a vonalunkat milyen sebeséggel rajzoljuk meg, mert ugyanolyan sebeséggel fog tovább haladni.

Blek-Level_2

A vonal megrajzolásánál több dologra érdemes odafigyelni: ha azt szeretnénk, hogy vízszintesen magasságnövekedés vagy -csökkenés nélkül haladjon, akkor a vonal eleje és vége egy magasságban kell legyen, különben el fog mozdulni; a vonal kezdő- és végpontja ne legyen ugyanott, mert akkor egy helyben fogja örökké ismételni önmagát; a vonal rajzolási sebessége és pontossága is sok pálya teljesítéséhez kulcsfontosságú. A Blekben jelenleg 60 pálya van, de ez bőven elégséges, hiszen egy-egy nehezebb darabbal hosszú időre is meggyűlhet a bajunk és sok időre le tud kötni. A játék sikeressége nem a szerencsén múlik, persze van, hogy csak mázliból sikerül egy-egy pálya, a Blek mégis sokkal inkább a logikára épít, hogy jöjjünk rá, mi lehet az az útvonal, ami teljesíteni tudja a pályát (több jó megoldás is van szinte minden pályán).

Blek-Level_4

A Bleknek nincsenek nagy igényei, ugyanis elfut minden, legalább iOS 6-ot futtató készüléken. Tapasztalataim szerint iPaden sok pálya könnyebben teljesíthető, pedig nincsenek vastag ujjaim, de sok esetben az iPhone képernyőjének és az ujjam vastagságának köszönhetően nem látom pontosan, jó helyen húzom-e a vonalat. Ettől függetlenül iPhone-on is tökéletes és mindenkinek bátran tudom ajánlani, aki újszerű játékkal szeretne játszani, ami ráadásul most ingyen szerezhető be.

[appstore id=”742625884″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Ezert nem szoktam jatekokat venni,5 percig volt meg kb a 7. Palyaig csinaltam nekem nem jott be.ettol fuggetlenul sokan jol szorakozhatnak vele

  2. @pete66: Ezért kell review videókat nézni 🙂 Az alapján mindig el tudom dönteni, megéri-e megvenni. Amiért pénzt adok azokkal 80%-ban elégedett vagyok, mert előtte láttam mozgásban és nemcsak a dicséreteknek dőltem be. Mint ahogy erről megnéztem a videót korábban, és nem tetszett. Most azért kipróbáltam, ha már ingyenes és milyen jó, hogy jobban hittem a szememnek, mint a kritikáknak, mert én is töröltem néhány pálya után.

  3. Én korábban az Apps Gone Free appal szedtem le ingyen, vagyis az jelezte, h ingyenes… Nekem sem jött annyira be…


Add a Comment