fbpx Skip to content

Az Apple eseményén a cég külön kiemelte, hogy az iPhone 7 water-resistant, ez pedig azt jelenti, hogy IP67-es minősítésű por-, cseppálló és vízlepergető tulajdonsággal is rendelkezik.

270638-2560

Így természetesen vízkár esetén nem vihetjük vissza garanciális cserére a készüléket, ez sosem volt semmilyen cégnél garanciális, így az Apple-nél sem várhatjuk el. De akkor mit is jelent az IP67?

Az Apple a hivatalos termékleírás alján, a 4. pontban így írja le az iPhone 7 IP67-es minősítését:

Az iPhone 7, valamint az iPhone 7 Plus készülék por-, cseppálló és vízlepergető. A vizsgálatokat kontrollált laboratóriumi körülmények között végezték, és a készülék az IEC 60529-es szabvány szerint IP67-es besorolású. A por-, cseppállóság és vízlepergetés nem állandó jellegű körülményekre vonatkozik, és a készülék ellenálló képessége a szokványos használat során csökkenhet. A nedves iPhone készüléket tilos tölteni. A tisztítási és kiszárítási utasításokat a használati útmutató tartalmazza. A folyadékok miatti károkra a jótállás nem érvényes. (Forrás: Apple.com)

Tehát laboratóriumi körülmények között tesztelték a készülék vízállóságát, így a valóságban ez természetesen eltérhet. Konyhanyelven ez azt jelenti, hogy ha esőben telefonálunk, akkor komolyabb kár nem érhet minket, vagy éppen a szokásos WC baleset esetén sem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, mert túlélheti a készülék. Természetesen, ahogy fenti is olvasható, a cég külön kiemeli, hogy nedves iPhone-t NE töltsünk, várjunk meg, ameddig megszárad.

Olvasd el a hozzászólásokat is

39 Comments

  1. Lehet en gondolom rosszul,de szerintem tul van ez a vizallo dolog fujva…ennyire miert nagy szam hogy az e egy telefon vagy sem…en sokat nyomkodom,de pl egy nyaralas vagy egy mindennapi furdes soran azert sosem hianyzik…nekem egyaltalan nem gond hogy nem vizallo eddig sem haltam bele hogy a 6s-em vagy a sima 6 plusom nem vizallo…

  2. A sok iTrollnak újabb lehetőség fikázni… ????

  3. Azért van felfújva mert ha marketingként használják ezt a tulajdonságát és az közben mégsem vízálló akkor megtévesztik a vásárlókat.

  4. Jó lenne, ha rendesen vízálló lenne, mert nem kellene félni az esetleges garanciális gondoktól, de nem zavar, hogy nem az. Ennek ellenére nem szép dolog, hogy agyon van marketingolva az ellenkezője.
    Ennek ellenére rendelem is 🙂

  5. @Józsi: Facebook-on már kitört a háború a cikk alatt 😀 Hogy nem tudjuk mi az a cseppálló meg hogy 30 percig bírja víz alatt, és így tovább… Persze a 6s-t is beleejthetjük a WC-be most is, valszeg nem lesz baja. De ettől még ne tegyük. 🙂

    Az iPhone 7-nél is ugyan úgy vigyázzunk, mint eddig, ne telefonáljunk víz alatt. 😀

  6. Ennyi erőből, ha a garanciát nézzük minden telefon cseppálló. Mert pár csepp esőbe többnyire egy készülék sem pusztul bele. De garancia meg ott sincs rá… Tulajdonképp egy olyan funkcióval dicsekednek amire garanciát már nem mernek vállalni. Ennyi erővel fokozottan tűzálló meg ütésálló is.

  7. Sejtettem előre hogy így lesz, mert a Sony beázott IP67-es telefonjaira sem érvényes a gari.

  8. @scarabeus: Erre nem is lehet garanciát vállalni… egy laboratóriumi lózung, semmi több. A Watch 50 méteres vízállósága már igen, az már ér is valamit és ott azt hiszem nincs is feltüntetve a garancia vesztés.

  9. Soha nem értettem, hogy ha IP67-es minősítése van valaminek, akkor miért nem vonatkozik rá a garancia, ha esetleg beázik a készülék. Teljesen inkorrekt hozzáállás a cégtől szerintem. Tegyük fel, hogy beleesik a medencébe vagy a fürdökádba a készülék ( közben ugye úgy hirdetik a készüléket, hogy nem lesz baja ) de véletlenül valami funkciója behal vagy használhatatlan lesz, de a cég fogja magát és nem vállal semmi felelosséget a kiadott terméke utan. Vicc kategoria szerintem. Akkor minek hirdetik, hogy most már nem kell aggodnod ha veletlenul beleejted a keszulet a vizbe.

  10. @Péter Kertész: pontosan ezért írja azt az Apple, hogy nem vízálló, hanem por-, cseppálló és vízlepergető.

  11. @Jadeye: Az iPhone 6S telómmal a zsebemben dolgozom a kertben, áztam meg hogy vizrs lett a teló, de eddig semmi baja. Tavaly vettem, kb egy éves.

  12. @Jadeyem: lehet, hogy nem azt mondták, hogy vizallo, hanem water resistant es nem kell aggodni, ha valaki pl. belökne a medencébe a telefonnal együtt vagy beleejted a wc-be, furodkadba a telot, mert végre IP67-es minositest kaptak a telefonjaik. Kérdem én, hogy akkor miert nem vonatkozik rá a garancia, ha beazik a telo? Teljesen logikatlan, ha beleesik a keszulek egy vizes kozegbe, vizes lesz ergo beazhat 🙂
    Ez itt a problema!

  13. @baggins: valószínűleg azért nem lett semmi baja, mert: http://szifon.com/2015/10/01/vizallo-az-iphone-6s/

    @Péter Kertész: valószínűleg azért nem vállalnak rá garanciát, mert:

    A por-, cseppállóság és vízlepergetés nem állandó jellegű körülményekre vonatkozik, és a készülék ellenálló képessége a szokványos használat során csökkenhet.

  14. Ha odaírják az új telefonok mellé, hogy IP67 akkor pontosan amiatt a bizonyos 7-es szám miatt illene garanciát adni beázásra. Mert ugyebár az IP67 nem vízlepergetést jelent. Elismerem, ez nem azt jelenti, hogy kötelező lenne garanciát vállalni erre, csupán egy gesztus lenne egy 250 ezer forintos telefon mellé, ami véleményem szerint simán beleférne az egy év garanciaidőbe egy ilyen cégnél.

  15. Szerintem a háttérben a garanciális visszaélések is szerepet játszanak. Sokan az asztalt csapkodnák a szervizekben hogy márpedig ez nem volt 30cm-nél méllyebben főleg nem egy órát közben meg a medence aljára ejtette…. Tudja az IP67-es szabványt de rengeteg reklamáció lenne ha garanciát vállalna!

  16. @pAnk: Nem vízlepergetést jelent labor körülmények közt – ilyen az életben ugye nincs… kb. 0,1 bar víznyomást kell kibírniuk a gumitömítéseknek, az kb. tényleg csak annyi, hogy van. Ezt utólag sehogy sem tudják ellenőrizni. Te azt mondod, hogy beleejtetted a wc-be, közben meg fél órán át az úszómedence alján fotóztál vele… Ezért nem vállalnak rá garanciát. (Mint ahogy erre a megfelelőségre senki…)

  17. Szerintem teljesen jogos, hogy nincs garancia a beázásra, mert hogyan lehetne bizonyítani, hogy nem heccből, vagy gyökérségből áztatod vízbe a telefonod egy hétre, hogy teszteld az új fícsört. vagy esetleg ha már úgyis garanciális, miért ne próbálnád ki kólába mártani? vagy a saját vizeletedbe, esetleg máséba? 😀
    Fokozzam még? 😀

    Nem védeni akarom az apple-t, de én jogosnak érzem. Ez egy telefon, nem búvár kellék. Én iphone SE-t fogok venni bár tényleg tetszetős ez a 7-es jet black. az SE pedig még ennyire sem vízálló és nem is zavar, veszek hozzá egy spigen tokot és egy fóliát és a következő minimum 5 évben egy 2016-os 4″-os iphone SE lesz a telefonom és dont give a fak if its not the latest and greatest. 🙂

  18. Sokáig nem kell várni senkinek a válaszra, hisz a megjelenés után 1 órával kb. 48 videó lesz majd “ándörvótör ájfonokról” a youtube-on 🙂

  19. @Belnir: Miért is micsoda? “6: Teljes mértékben védett por ellen” valamint “7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)”
    Tisztában vagyok ezzel, ezért írtam amit írtam. Nem tudom a mondanivalón melyik részével van gondod.

  20. @pAnk: osztom a nezeteid, az ip67 definicioja mindent elmond, szamomra ez egy szimpla marketing fogas az apple reszerol. Mondok egy peldat, veszel egy uj autot, de nem adnak ra fenyezesi garanciat vagy rozsdasodas elleni garit,de mindenhol azt hirdetik, hogy mehetsz vele nyugodtan esoben, mert nem fog beazni az illeszteseknel, de ha veletlenul meg mégis, akkor elhajtanak vele a jo messzi …..ergo Iphone-t is hasznald nyugodtan szakado esoben vagy veletlenul ejtsd be a kadba, de bocsi sracok, ha megis beazna a keszulek, mehetsz panaszkodni ahova akarsz, garit felejtsd el.

  21. Ha annyira IP67-es a keszulek, illene kiallni mellette, hogy igen, mi vallaljuk a garit ra. Megertem hogy lenne olyan reteg aki ezzel visszaelne, hogy viz alatt hasznalna a keszuleket, de ez ellen nem lehet mit tenni es igy azokat is megszivatjak, akik esetlegesen tenyleg veletlenul beleejtik

  22. @Péter Kertész: aki ténylegesen véletlenül beleejtette csak egyszer is egy készülékét vízbe, az vegyen rá készülékbiztosítást, elenyésző a költsége a készülék árárhoz képest, és akár rommá is törheted (nyilván azt is véletlenül). vagy egy ténylegesen vízálló tokot.

  23. Ez azért fura nekem beázott a Sony Z-m és cserélték egy újra anno. Elmondtam mi volt és hétfőn leadtam szerdán hoztam el az újat.

  24. Vicces,hogy kulon fizessen az ember azert,ami elvileg màr benne kéne lennie abban a negyedmillios veteli arban.
    Bar en olyat is hallottam, hogy ha pixeles lesz az iphone kijelzoje, akkor is van merlegelesi helyzet, hogy befogadjak-e garira vagy sem, mert 1 pixel még nem az a hiba faktor allitolag, hogy javitsak vagy csereljek

  25. Szerintem azért nincs benne a garanciában a viz általi kár, mert egyszerüen nem tudják biztosra, hogy tényleg csak egy méter mélyre ment a teló és tényleg csak max egy fél órára volt vízben.

  26. Kolléganőm beleejtette a 6s-t a toalettbe… Nem lett nagy baja a hangerőgomb körül kicsit sárgult a kijelző

  27. @dakota69: na most kepzeld el, hogy a negyedmillioert vasarolt IP67-es Iphone 7-es keszuleked ugyanigy beleesik, majd besargul, de hasznalhato, viszont zavaro es gariba szeretned ha javitanak, de elhajtanak….

  28. @Péter Kertész: teljesen mindegy, mennyibe kerül a készülék. eddig eleve nem volt IP67 minősítése, mégis ugyanennyi volt az ára. most, hogy az iPhone 7 IP67-es, nem lett tőle drágább, és az Apple sem azt írja róla, hogy tedd nyugodtan vízbe. az IP67 csak egy plusz, ami a garanciális feltételeken nem változtat.

  29. @Jadeye: a lenyeg, hogy vannak emberek akik mondjuk azert vennenek vegre Iphonet, mert megkapta az IP67-es minositest is a tobbi jo ficsor melle es nem akarnak aggodni, hogy ha vizes lesz a keszulek veletlenul, mert akkor max. ha barmi baja esne, gariba megcsinaljak neki, de mivel nem ez a helyzet, igy ugyanugy fuggetlenul hogy ip67-es pleccsnit ravertek a telefonra, nem meri majd hasznalni esoben vagy parazni fog ha veletlenul vizes lesz a keszulek, mert ugyanott lesz mintha egy sima nem iphoneja lenne. Erted igy a lenyeget?

  30. @Péter Kertész: Kicsit túltolod ezt az IP67-es minősítést, mintha ez bármit is jelentene. Ezek az IP védettségek nem jelentenek többet, minthogy ha esik az eső nem ázik be. Igaz eddig sem ázott, de ezt most kimondták. Erre garanciát nem lehet vállalni, mint ahogy nem is vállal senki, mert nem jelent semmit. Labor körülmények közt elérnek valamilyen értéket és mindenki nagyon örül. Ha igazi vízállóságot akarsz, akkor azt az Apple Watchnál keresd.

  31. Ha egy gyarto nem vallalja a garaciat egy altala gyartott termeke utan amiben biztositja a vasarlot, hogy igenis az IP67-es besorolast minden kovetkezmeny nelkul tudja,akkor hidd el, az lenne a korrekt. Most oszinten, Te veszel egx ilyen keszuleket azart mert mondjuk sokat dolgozol kint a szabadban vizes kozegben, (esos, paras orszag Anglia) es gondtalanul akarod hasznalni, de vmi baja lesz a keszuleknek, akkor tok egyszeruen kihatralnak a felelloseg alol. Nekem ez a bajom vele, persze nem kotelezo megvenni a keszuleket, de unfair marketing approach! 🙁

  32. @ef-dani: apple watch-ra adnak water damage garit? 🙂

  33. @Péter Kertész:
    Vízálló? – Igen, mérsékelten.
    Garanciás a vízkár? – Nem.

    Ne dobáld vízbe, nem arra való. Ha beleesik valószínűleg semmi baja nem lesz, hiszen vízálló. Ha esik az eső, semmi baja nem lesz, hiszen vízálló. Ha delfineket fotóznál, akkor sem lesz semmi baja valószínűleg, de ha iPhone-al szeretnél delfineket fotózni, akkor a te felelősséged, hogy baja lesz-e, nem az apple-é.
    Azért nem szól rá a garancia, ahogy többen is írtuk már, mert nem lehet bizonyítani, hogy felelőtlen volt-e a felhasználó, vagy csak telefonált az esőben, vagy beleesett a szifon a szódába pár másodpercre, amíg kivették, amit nyilván gond nélkül megúszna a telefon.
    De azt még hozzátenném, hogy aki beleejti a telefonját bármi folyadékba, akár véletlenül, az az Ő saját hibája, ami felelős magatartással elkerülhető lett volna. Nagyjából ahhoz hasonlítanám, mintha rágyújtanál egy cigire a benzinkúton, valószínűleg nem lesz semmi baj, de ha kigyullad a kút, akkor megfizetsz.
    Ha beleejteném a telefonomat a vízbe akkor anyáznék egyet, de tudnám, hogy én voltam balfék, aki olyan idióta volt hogy a WC-n ülve sem tudott leszakadni az érintőkijelzőről.
    Érted így a lényegét?

  34. @Péter Kertész:
    próbáld ki a samu termékeit, bombabiztosak és vízállóak 😀

  35. @Péter Kertész: Az IP67-es besorolást minden körülmények közt tudja, de az IP67-es besorolás kb. olyan, mint a Retina display. Egy hangzatos semmi. Apple Watchnál nincs feltütetve, hogy nem érvenyes rá a garancia.

  36. Melyebb vizallosagra azert lehet garit adni pl 3-5mes vizallosagra, mert ha azt tudja egy hetig mondjuk akkor az emberek sztenderd helyeken (medence, kis tengeri uszas, nem buvarkodva) NEM lehet tullepni, tehat ha beazik a telefon, az majdnem biztos hogy a telefon hibaja. sokkal kevesebben mennek oda reklamalni hogy vacak mert beazott mert az tenyleg ugy van megcsinalva, es beazatni a telefont nem annyi hogy a medence melyere teszem…

  37. plusz, utolag tenyleg nem lehet kideriteni hogy mi volt az oka a beazasnak.

  38. Koszi sracok, meggyoztetek! 🙂


Add a Comment