fbpx Skip to content

A Square Enix újabb franchise-át „GO-sította“ a Deus Ex GO személyében. A siker már a bejelentéskor nagyjából garantált volt, hiszen a Deus Ex egy népszerű játéksorozat, és láthattuk, hogy a Hitman és a Lara Croft GO is elég jól elsültek a mobil platformon.

deus-ex-go-cover

Rengeteg játék nevében ott van már manapság a „GO“ szócska, ami a legtöbbször azt jelenti, hogy egy olyan játéknak a mobilos változatáról van szó, ami eddig csak PC-n vagy konzolon volt elérhető. A Square Enixnél a sort a Hitman GO kezdte meg, amiben nem a megszokott módon portolták a játékot mobilra, hanem teljesen újra gondolták azt, hogyan is lehetne élvezetesen átvinni egy bérgyilkos kalandjait a kicsi érintőkijelzőre.

A recept azóta se változott, hiszen a Deus Ex is egy társasjáték-szerű, körökre osztott, lényegében stratégiai játék, amiben minden lépésünket meg kell fontolnunk a siker érdekében. Jómagam a Deus Ex-szel csak videók és trailerek formájában találkoztam, de a Hitman és a Lara Croft GO annyira magával ragadott, hogy nem is érdekelt, hogy nem ismerem az alapokat, azonnal rányomtam a Deus Ex GO esetén is a letöltés gombra.

deus-ex-go-1

Mivel nem játszottam egyik normális résszel se, így azt nem tudom elmondani, hogy a történet teljesen egyedi-e vagy valamelyik konzolos részt veszi alapul, de nem is nagyon akarom ellőni, hogy miről szól a játék, hiszen nemcsak a pályák változatossága, a rejtvények, hanem a történet is sokat dob az élményen.

deus-ex-go-3

Annyi elmondható bárkinek is, hogy a Deus Ex GO a nem túl távoli, disztópikus jövőben játszódik, ahol is a főhősünk, Adam Jensen (a Deus Ex: Human Revolution és a Mankind Divided főhőse) egy anti-terrorista szervezet ügynöke. Ebben a korban már nem számítanak új dolognak a kibertestrészek vagy épp az augmentációk, azaz a kivetülések, bár erről a társadalom véleménye megoszlik. A történet eleinte egyszerű túszmentő akciónak indul, de aztán egy kicsit balul sülnek el a dolgok és kiderül, hogy sokkal több van a háttérben, mint az gondolnánk: egy világméretű összeesküvést kell főhősünknek felgöngyölíteni. A történet több mint 50 pályán át tart, ami mondjuk pár óra alatt végigjátszható, ha ügyes az ember, de hetente érkeznek új kihívások és egy következő frissítésben pedig pályakészítőt is kapunk, ha a Puzzle Maker név nem csaló.

deus-ex-go-5

Az alapkoncepció itt is azonos az előző kettő GO játékhoz. Egy rácsszerkezetes pályán kell a kezdőpontból eljutnunk a végpontig, úgy, hogy közben nem halunk meg. A pályák alapszerkezetében annyi az újítás, hogy immáron akár átlósan is haladhatunk. Ahogy a másik két játéknak, úgy a Deus Ex-nek is megvannak a sajátos akadályai, ellenségei és segítségei. Minden lépésünket őrök figyelik, akik ha észrevesznek, akkor felöltik a sebezhetetlen titánpáncéljuk és megindulnak egyenes vonalban felénk. Ilyenkor nincs mese, futni kell, viszont fordulni már nem tudnak, így könnyen meg lehet előlük lógni, cserébe viszont mindig visszatérnek az őrhelyükre, ezért arra is ügyelnünk kell, nehogy visszafelé kapjanak el. Oldalról és hátulról viszont megtámadhatóak és likvidálhatóak, hacsak nincs rajtuk a titánpáncél. A rejtvények megoldását még robotok és gépfegyveres őrtornyok is védik. A robotokból két fajta van, a mozgó és az álló, sőt ezeknek van még egy-egy változata, de erről később. A mozgó robotok folyamatosan járőröznek, ami sok odafigyelést igényel, cserébe viszont elcsalhatóak és például segíthetnek abban, akaratlanul is, hogy az őrtornyok ne lőjenek le.

deus-ex-go-4

Segítségeink tárháza viszont nem túl nagy. Power-up segítségével két lépésre láthatatlanná tudunk válni minden és mindenki elől, ami egy elég hasznos segítség. A másik lehetőségünk a sárga számítógép paneleknél a hackelés. Őrtornyokat, inaktív, rossz irányba álló pályaelemeket tudunk aktiválni vagy forgatni. Hackelésnél a konzolt és a célt össze kell kötnünk, viszont ezt az összeköttetést az őrök és a robotok is látják és meg tudják szakítani. Itt jön képbe a másik két robotfajta, ugyanúgy mozgó és álló is van belőle, mint a simából, csak épp ezeknek az a funkciója, hogy alattuk nem lehet hackelést elvezetni. Power-up segítségével távolról is tudjuk irányítani a számítógép paneleket, de ilyenkor el kell döntenünk, hogy azt a power-upot inkább hackelésre vagy láthatatlanságra szeretnénk elhasználni.

A Deus Ex GO eleinte nem nehéz, sőt nagyon könnyű, de így mindenki rá tud érezni az elején és kedvet kap a további pályákhoz – amik viszont cserébe már sokszor idegőrlőek tudnak lenni. Amennyiben kicsit felhúzott a játék azzal, hogy sehogy se akar sikerülni, csak tedd félre egy kicsit és hidd el, mikor újra elkezdesz vele játszani, lehet egyből sikerülni fog az, ami eddig nem. Meg lehet halni a játékban, de ez csak annyit jelent, hogy az adott pályát újra kell kezdeni, nincs semmi más hátulütője.

deus-ex-go-2

A látványvilágért most a Unity motor felel, ami tökéletesen visszaadja a Human Revolution rész futurisztikus-neobarokk stílusát. Ahogy a Lara Croft GO-ban, itt se az volt a cél, hogy egy végtelenségig realisztikus látványt alkossanak, hanem hogy a Deus Ex élményt megfelelően visszaadják. A szereplők és az animációk sokszor szándékosan darabosak, látszanak a poligonok, de pont az ilyenektől lesz egyedi a látványvilág. A zene és a hanghatások teszik teljessé viszont az élményt.

A Deus Ex GO a prémium játékok közé tartozik a maga 5 eurós árcédulájával, de véleményem szerint abszolút megéri az árát, főleg azoknak, akiknek bejött a Hitman és a Lara Croft GO. Szokás szerint nincs benne In-App Purchase (csak segítség, ha elakadnánk – de arra ott van inkább a YouTube) és a jövőben további pályák is várhatóak. A Square Enixnek szokása, hogy pár héttel vagy hónappal később durván leárazza a játékait, így most is várható, hogy a Deus Ex GO is akár majd 2 euróért is beszerezhető lesz. Szerintem ártól függetlenül érdemes beszerezni, mert garantáltan le fog kötni és sok helyen rendesen meg fogja dolgoztatni az agyad.

[appstore id=”1020481008″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Te hol eltel eddig, hogy nem jatszottal egyik alapjatekkal sem? 😀 mellesleg pont addig is olvastam a cikket. Alap nelkul nincs mirol irnod. Ezek a GO verziok gyerekeknek valoak. Semmi kozuk csak nevben es kis grafikaban az eredetiekhez, egy ujabb bor es penz lehuzas az egesz. Unalmasak es egyszeruek.


Add a Comment