fbpx Skip to content

Régóta foglalkozunk itt a blogon az audió világgal. Többek között azért is, mert az RHA márkával megfertőztem magam és azóta is töretlenül érdekelnek ezek a termékek.

Ae_HD6-cherry

A Pixel.hu jóvoltálból 2 hétig kipróbálhattam az AudioEngine HD6 termékét, ami jelenleg az egyik zászlóshajója a cégnek. Ez egy kompakt hangsugárzó, bár én inkább az all-in-one szót használnám erre, mert a kompaktot degradálónak tekintem. Általában az olyan termékek, amik így egybe vannak építve, nem arra lettek tervezve, hogy egyediek legyenek, hanem hogy minden felhasználónak megfeleljenek. Nos, az AudioEngine HD6 – amellett, hogy minden igényt kielégít – nagyon szép hangzással és térrel is rendelkezik.

Addig a pontig, ameddig nem találkozunk egy olyan hangsugárzóval, vagy szettel, aminek van tere, normális sztereoképe, addig tényleg nem tudjuk elképzelni, hogy ez mennyire is fontos a zenehallgatásnál. Mennyire kellenek ezek a dolgok, főleg, ha a zene a munkákban, gondolkodásunkban segít. Ezt legjobban úgy tudom jellemezni, hogy nem véletlen vágynak sokan luxusautókra: azért, mert az ad egyfajta pluszt, ami miatt a vezetés élvezetté válik. A HD6 elvarázsol, élvezni fogjuk vele a zenehallgatást.

Pista úr – macska ül a hangfalak tetején.

A száraz tények. A hangsugárzó nem kicsi, konkrétan egy nagyobb asztal szükséges, ha a dolgozó asztalunkra szeretnénk lerakni: 30 cm magas, 18 cm széles és 24 cm mély. A macskám kényelmesen elfért rajta, pedig ő sem kicsi.

A HD6 1db magas és 1db mély-közép hangszórót tartalmaz dobozonként. Így összesen 150W a pár (75W csatornánként) Ez egy átlagos szobába több, mint elég, én szerintem egyszer sem használtam a maximum hangerőn, nem volt rá szükségem. Ennél mélyebben a sugárzók technikai részleteibe nem mennék bele, akit érdekel, az ide kattintson.

Miért is all-in-one a HD6?

Ez a hangfalpár tulajdonképpen egy erősítő és DAC is egyben. Tehát azonnal rácsatlakoztathatunk bármit és már hallgathatjuk is a zenét. Nem kell külön erősítőt vagy bármilyen kiegészítőt venni hozzá. Nézzük rögtön a csatlakozásokat. Az első és legfontosabb a Bluetooth, ami aptX szabványt is támogatja, tehát közel CD minőségben hallgathatjuk már zenéinket a Bluetooth segítségével. Így lényegében a lakás bármely pontján is elhelyezhetjük, nem kell kábeleznünk, ha zenét szeretnénk hallgatni a telefonunkról vagy esetleg a laptopunkról. Az aptX szabványt sajnos csak az OS X rendszer támogatja, az iOS nem.

Ae_HD6-cherry-rear

A HD6-ot én asztali hangfalnak néztem ki. Kíváncsi voltam, hogy munka közben mennyire kényelmes, ideális társ. Már az első percben megbarátkoztam vele, pár másodperc alatt csatlakozott a MacBookhoz és már hallgathattam is a kedvenc zenéimet. Mivel a HD6 részben audiofil, ezért érdemes a Spotify mellett komolyabb minőségű zenéket is beszerezni. Erre mi a VOX-ot használjuk danikorpai kollégával.

A Bluetooth mellett természetesen számtalan bemenettel találkozhatunk. Ilyen az optikai audio bemenet és az RCA is, melyek többek között a 24-bites 192kHz mintavételezésű AK4396A beépített DAC-hoz csatlakoznak. Ennek köszönhető az AudioEngine HD6 hangzásának kiemelkedő minősége. Én rögtön optikaival kötöttem össze a Bluetooth után és ez volt az a pillanat, amikor meggyőzött, van létjogosultsága az all-in-one-nak, legalább a cég elérte azt, hogy olyan teret és sztereoképet adjon, amit csak a nagyobb szettek tudnak.

Ae_HD6-cherry-TV

Az énekhangok tiszták, a hangfal pedig inkább a mély-közép fele tendál, ami nekem nem a kedvencem, de számos ismerősöm ezt szereti jobban, így megértem, hogy inkább erre épített a cég. A mély persze nem az a robosztus, elnyomó, hanem a közép és magas is kivehető mellette, nem nyomja el azokat. Végeredményben csak az én ízlésemnek volt kevésbé tetsző a mély miatt, de másba egyszerűen nem tudtam belekötni. Arról pedig szó sincs, hogy bárminek is doboz hangja lenne, itt már nem beszélhetünk ilyesmiről.

Én ugyan leginkább asztali hangfalnak néztem ki a HD6-ot, azonban számos más területen is jól teljesít a mélye miatt. Ilyen például a filmnézés. Adott estben 2 állványra téve akár otthoni házimoziként is megállja a helyét és az optikának vagy RCA-nak hála kényelmesen összeköthető egy Blu-ray lejátszóval, a minőség pedig ezekben az esetben egyáltalán nem romlik.

Ae_HD6-cherry-stands

Konklúzió

Az AudioEngine-től azt vártam, hogy meglepjen és ezt a várakozást be is váltotta a HD6. Azt kaptam, amit elvártam tőle. Számomra nagyon fontos volt, hogy ne fáradjak el a zenehallgatás közben, “kényelmes” legyen a fülemnek, nem pedig megterhelő. A HD6 mindezek mellett olyan élményt is adott az asztalomra, amit eddig csak a nagyobbak tudtak. Az all-in-one miatt kiválóan alkalmazható ház bármely pontján, a Bluetooth pedig egy olyan extra, ami miatt sokan választhatják ezt a terméket. Alapjában véve 3 színben érhető el a hangsugárzó, engem a cseresznye azonnal megvett. Elképzelhető, hogy a jövőben lesz majd egy ilyen asztali szettem is, csak még helyet kell hozzá csinálnom. 🙂

Megvásárolható a pixel.hu oldalán és köszönöm nekik, hogy kölcsönadták 2 hétre.

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. 280.000 Ft.-ért szólhati is szépen!

  2. A macska nem eladó? Nekem az jobban tetszik 🙂

  3. @tzolesz: Megértem. 😀 Írjak róla majd tesztet?

  4. 280e asztali hangfalnak azert nem rossz. pont neztem tvket a minap es 200-240ert mar 55colos tvt kapni, elgondolkoztat a 47-es helyett… az is hogy egy rendes hangfalat vegyek hozza a regi helyett… de hogy ennyiért ??
    pedig k750i-s rham van de ez nekem sok….

  5. @admin: jöhet 🙂

  6. Maradok az Maudionál. Ennyiért nem veszek wifis hangfalat.

  7. egy párba kötött ggmm m3-hoz képest milyen? összehasonlítható?


Add a Comment