fbpx Skip to content

Az Apple előszeretettel korlátozza az egyes új funkciókat az aktuális zászlóshajókra, holott sokszor nem lenne probléma ezek használata a régebbi készülékek estén sem.

Borítókép: Az Emelés az ébresztéshez funkció bemutatása mozgó GIF-en.

Ilyen funkció most a Rise to Wake (emelés az ébresztéshez), amiről korábban már írtunk az iOS 10 teszt cikkünkben. Ennek köszönhetően elegendő csak felemelni a készülékünket, és már rögtön felkapcsol a kijelző és láthatjuk az értesítéseket. Ez egy rendkívül hasznos funkció, azonban csak néhány iPhone típus fogja támogatni.

Jelenleg az Emelés az ébresztéshez az iPhone 6s, a 6s Plus és az iPhone SE modellek esetén működik, mivel ezeknek van M9-es mozgáskövető koprocesszoruk. Ugyan az újabb iPad Pro-k is rendelkeznek ilyen koprocesszorral, de azoknál ez a funkció nem működik.

14220-9575-Screen-Shot-2015-09-10-at-24907-PM-l

Az M9-es mozgáskövető koprocesszor gyakorlatilag a már az Apple Watch estén is megszokott séta és futás sebességének méréséért, valamint az állandóan elérhető ‘Hey, Siri’ parancs észleléséért felelős az új készülékekben.

Az előző generációs iPhone készülékekben az M-sorozatú chipek mindig fizikailag elkülönültek a fő processzortól, azonban a legújabb készülékek esetén az M9-es chipet már teljes mértékben integrálták az A9-es processzorba, így megvalósítva, hogy a mozgásérzékelő szenzor folyamatosan működjön a háttérben különösebb energiaigény nélkül.

Emellett természetesen, ahogyan azt már korábban is megszokhattuk, az M9-es továbbra is követni fogja a nap közben megtett lépéseink számát, távolságát, a szintkülönbségeket azáltal, hogy együtt működik a készülék többi érzékelőjével, mint például a gyorsulásmérővel, iránytűvel, giroszkóppal és barométerrel.

Tehát az Apple valószínűleg azért engedélyezte ezt a funkciót csak az újabb iPhone készülékeken, hogy csökkentse a készülékek fogyasztását, tehát hogy emiatt azok ne merüljenek le hamarabb. Ez végeredményben jogos, de akkor lehetett volna egy kapcsoló is a régebbi típusoknál.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Nagyon jo dolog ez az M-es co-processor! De mar a legelso M7-nel is nem igy reklamoztak hogy teljesen integralva van az A-s chipbe?

  2. @Rotary: nem, az M9 előttiek külön voltak a processzoroktól. csak az A9 és az A9X esetén van egyazon tokozásban a processzor és a koprocesszor.

  3. Szerintem jogos hogy nincs kapcsoló és ki van kapcsolva. Most hogy legyen a beállításokban? Kikapcsolva? Akkor sokan nem találják és nem kapcsolják be, ha meg be van kapcsolva akkor meg sírnak (mivel nem ők kapcsolták be és nincs kiírva) hogy jaaaaj de szar az új iOS nemcsak lassít hanem meríti is jobban a telefont… Plusz persze az hogy vegyenek újabb telefont az emberek.

  4. Tök jó, de én offoltam, nem érdekel a megtett lépések száma :)))

  5. A lepesszamlalot en is kikapcsoltam.
    Nem erdekel es ne is kovessen nyomon 🙂
    Ez az uj funkcio erdekelne.. de pl hogy reagal a joves-menesre?!
    Folyamatosan aktiv a zarolt kepernyo?
    Kocsiban a tartoban..?! Zsebben?!

  6. Elmehet a 3.14-be az apple, nehogymar a 6 annyira oreg legyen hogy ez ne ferjen bele. Komolyan mondom egy retkes xiaomi tobbet tud lassan egy iphone-nal. Azoknak lett igazuk akik azt mondtak Jobszal vege az Apple-nek. Evek ota varjuk a csodat de nem lesz itt mar semmi. Felzarkozas egy penz lehuzas a nullaert.

  7. @Lantosi Dániel: ha a zsebedben és a kocsiban olyan mozdulatot végzel vele, amivel a normál helyzetben tartott készüléket felemeled, csak akkor kapcsolódik fel a kijelző. tehát csak abban az esetben, ahogyan a cikk elején az animációban láthatod. tehát nem, nem aktív folyamatosan a kijelző.

    @onderon: “Azoknak lett igazuk akik azt mondtak Jobszal vege az Apple-nek.”
    Steve Jobs ideje alatt kijelentették, hogy az első generációs iPhone basebandje nem alkalmas az MMS szolgáltatásra, így az csak az iPhone 3G esetén vált elérhetővé – csakhogy jailbreakkel ott volt a SwirlyMMS épp erre, ami kitűnően működött. Steve Jobs alatt sem volt fenékig tejfel az Apple. csak így, hogy már Steve Jobs nincs, könnyű mindent erre fogni.

  8. Nem akarom fikázni az iPhonet, de most cserélték a céges telokat mikrofos lumia 550-re es az is tudja ezt. Az már más tészta hogy azt a telefont fele annyit használom mint az 5s-emet es jobban merül. Meg hogy 2-3 naponta kell egy restart rá hogy csörögjön ha hívnak. Én inkabb egy villogó kis ledet látnék szívesen az elő lapon ami tetszés szerint beállítható hogy villogjon ha van valami értesítés. Ne kelljen bekapcsolni a kijelzőt ha meg akarom tudni hogy keresett-e valaki…

  9. Sanya: A LED-es villogtatás évek óta benne van a rendszerben értesítés esetén. Igaz, nem az előlapon, hanem a vakuval, de ez lényegtelen szerintem.

  10. @Jecy: más az amikor bevillan a vaku amikor épp befut valami, és más az, ha egy ki kék (vagy zöld, hupilila) fény folyamatos világítással jelzi, hogy rá kéne nézni a telefonra. Sanya szerintem erre gondolt, és a droidoknál eznmár alapfelszerelés.

  11. Tudom. Viszont az csak villant párat amikor értesítés jött (legalábbis nekem ezt csinálta aztán lehet hogy rosszul állítottam be). Nekem olyan kell mint a régi Nokia E51-én volt hogy folyamatosan villog ameddig rá nem nézek.

  12. Szerintem meg olyan utemben fejlodott a technika, hogy nem nagyon van mit beletenni. Par alap dolog van amit tud mas telefon is, az jol jonne, illetve nyugodta legyen vastagabb es nagyobb benne a telep. Nem vagyok benne biztos, hogy szeretnek a 10-re frissiteni majd, mert igy halt meg a regi telefonom is. Rendben oreg volt mar a 4S, de aki nem frissitett annak a mai napig zokkenomentesen megy, max nem tolt le minden uj appot, mert nem tamogatja mar a regi rendszert. Inkabb azt varnam, hogy a home gombom ne mozogjon es recsegjen ha a felso szelen hozzaerek (nem benyomom), ez meg is csak egy draga telefon… 4S ota nem lattam szebb telefont es igy a 6S mellett mi kell meg? Mindent tud amit kell… Steve Jobs jol csinalta, de emberileg egy igazi rohadek volt 🙂 o sem tudna most sokkal ujabb dolgot felmutatni.

  13. Teljesen igaz a cikk első mondata. “Az Apple előszeretettel korlátozza az egyes új funkciókat az aktuális zászlóshajókra, holott sokszor nem lenne probléma ezek használata a régebbi készülékek estén sem.” Sajnos ez az egész történet már régen arról szól, hogy vedd meg az újabb és újabb készülékeket, de minimum 2 évente cseréld le. Szemét egy üzletpolitika…
    Itt van ez az “új” emelés az ébresztéshez funkció. Azt mondják, hogy “Jelenleg az Emelés az ébresztéshez az iPhone 6s, a 6s Plus és az iPhone SE modellek esetén működik, mivel ezeknek van M9-es mozgáskövető koprocesszoruk.” Hm… ez azért érdekes. Az 5S-ben van egy A7 64 bites 1.3 GHz-es processzor. Emellett van még benne külön egy M7 mozgásért felelős koprocesszor. Akkor az iPhone 5S miért ne tudna egy ilyen alapvetően egyszerű funkciót, ha csak nem azért mert korlátozzák, hogy ennyivel is “elavultabbnak” érezzük…? Sőt. Csak nagyon halkan megsúgom, hogy még a 4S-em is tudta ezt az úgynevezett “emelés az ébresztéshez” funkciót. Tudniillik mindig jailbreak-elek, és mindössze annyit kellett tennem, hogy letöltöttem egy kis alig pár száz kilóbájt méretű tweaket a Cydia-rol, (már nem emlékszem a nevére) és láss csodát! A 4S-emen is működött ez az ébreszés funkció amikor felemeltem a telefont, akár előlappal, akár hátlappal lefelé vagy felfelé volt letéve. Ugyanúgy, ahogyan szintén a 4S-em hatos vagy hetes rendszerrel már tudta a Night Shift funciót is, mert szintén csak Cydia-bol szintén csak egy kis tweak kellett hozzá, ennek a neve Flux volt, legalábbis amit én használtam. Tehát ezeket az “új” funkciókat már régen kitalálták, ismerik, régen használják, és talán már meg is unták például olyanok akik jailbreak-elni szoktak. Észrevettem már amúgy, hogy az Apple nagyon nagy előszeretettel szeret lopni néha hasznos “új” funkciókat a Cydia-bol. Millió hasznos jó dolog van a Cydia-ban, aztán az Apple néha kiragad onnan ezt-azt, (sorolhatnék sok dolgot) kicsit átrendezi, megváltoztatja a kinézetét és feltünteti mint “új” és saját funkciót. Ami még nem is a legnagyobb baj és szemétség, hanem inkább az, hogy egy olyan készüléken mint a még messze nem elavult 5S-en korlátozzák. De megnyugodhatnak… pusztán csak ezekért az “új” funkciókért én sosem fogok megvenni egy új készüléket, előbb-utóbb a jailbreak úgy is jön, és akkor száz meg száz hasznos és új funkcióhoz jutok hozzá.


Add a Comment