fbpx Skip to content

Már több mint egy éve annak, hogy az Apple kötelezővé tette az új iOS-alkalmazások 64 bites kompatibilitását a fejlesztők számára. Úgy tűnik, hogy a meglehetősen hosszú türelmi időszak most véget ért – az iOS 10 a csak 32 bites változatban kiadott appok megnyitása esetén egy félelmetesnek hangzó figyelmeztetést mutat a felhasználónak.

Borítókép: Az iOS 10 által feldobott figyelmeztetés, ha egy app csak 32 bites.

A régebbi, 64 bites binárissal nem rendelkező alkalmazások első alkalommal való megnyitásakor a rendszer arra figyelmeztet, hogy azt “nem optimalizálták iOS 10-re”, és hogy annak használata “hatással lehet a rendszer teljesítményére”.

E sorok írója szerint a szöveg kicsit nagyképű, túlzó – gondoljunk csak bele, az egyes alkalmazásokat az iOS nagyon szigorúan elkülönítve, egy-egy úgynevezett “homokozóban” (sandbox) futtatja; az appok közötti interakció sem közvetlenül, hanem az operációs rendszer közbeiktatott mechanizmusai által valósul meg, a rendszer központi működésébe pedig még ennyi beleszólásuk sincsen a “mezei”, App Store-os alkalmazásoknak.

Nehéz tehát elhinni, hogy a tény, hogy egy-egy 32 bites alkalmazás valóban lassabban futna a kelleténél illetve 64 bites társainál (hiszen ez természetesen lehetséges), a teljes rendszer működésére, sebességére, stabilitására is kihatna.

Az Apple egyébként az első volt a piacon, aki a 64 bites architektúrát elhozta a tömegesen gyártott és használt mobilkészülékekbe, az iPhone 5s 2013-as bevezetésével. Ma már minden, jelenleg is forgalomban lévő iOS-készülék 64 bites processzorral rendelkezik.

Az egyre szigorodó 64 bites támogatásra vonatkozó követelmények ellenére az iOS 10 még mindig támogat három, csak 32 bites chippel rendelkező készüléket: az Apple A6 CPU-t tartalmazó iPhone 5-öt és iPhone 5c-t, illetve az Apple A6X processzorral ketyegő negyedik generációs iPadet is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment


Add a Comment