fbpx Skip to content

Az Apple hétfőn mutatta be az iOS 10-es rendszert. Ebből kifolyólag természetesen el is kezdtük nektek tesztelni, aminek az első részét már olvashattátok.

Borítókép: A nagy iOS 10 teszt – öt iPhone 6s egymás mellett az új rendszer újdonságaival.

A második részben az alkalmazásokra térünk ki, ebben benne lesz az óra alkalmazás új funkciója, a Zene app új felülete és a Fotók új funkciói.

Az óra alkalmazás egy új funkcióval bővült az iOS 10-ben, mégpedig a “Lefekvés ideje” opcióval. Ennek a segítségével optimalizálhatjuk az alvásunkat, hogy mindig ugyanabban az időpontban feküdjünk le és keljünk fel.

IMG_0721 IMG_0722

Ez a funkció azoknak lehet hasznos, akik szinte mindig ugyanabban az időpontban kelnek, fix időpontra kell bejárniuk például a munkahelyre. Az óra először megkérdezi, hogy mikor szeretnénk felkelni, majd pedig hogy mennyi alvásra van szükségünk.

IMG_0724 IMG_0723

Ezentúl az óra szólni fog, ha le kell feküdni, illetve optimalizálhatjuk az alvással töltött időnket is, és természetesen ez az Egészség alkalmazásban is megjelenik majd.

IMG_0727 IMG_0728

Mivel általában este állítjuk be az ébresztőt, így az app sötét felületet kapott, este sem fogja bántani a szemünket lefekvés előtt.

Fotók

A fotók alkalmazás is okosabb lett. Most már bizonyos algoritmusok alapján felismeri az eseményeket, helyeket és egyben az arcokat is. Ez eddig sem volt újdonság, de most már egybe is kapcsolja ezeket, például egy helyre rakhatjuk barátainkról készült fotóinkat, vagy az utazásainkkal kapcsolatos képeket.

IMG_1558 IMG_1557

A fenti képeken is látható, hogy az app eseményeket készít nekünk, illetve az egyes fotókhoz párosít más fotókat, ha azonos személyek vannak rajta, vagy adott esetben közös helyszínen voltak.

Zene

Az egykori, szimpla Music alkalmazást az Apple Music zenei streaming szolgáltatása váltotta 2015 júniusában az iOS 8.4 megjelenésével. A felület hatalmas ráncfelvarráson esett át, és számos új funkció (Connect, Radio, Beats1, stb.) is megjelent a havidíjas zenehallgatás, illetve letöltés mellett. Az új alkalmazásnak a béta verziók idején rengeteg gyermekbetegsége volt, a többségük azonban a végleges változatban javításra került. Ezek többsége az újragondolt felhasználói felületnek volt betudható, az animációk, gombok nem minden esetben úgy reagáltak, ahogy azt az ember elvárta volna.

Apple-Music-21

A héten bejelentett iOS 10 ismét csavar egyet a történeten, és az elmúlt 1 év tapasztalatai alapján az Apple ismét újragondolta a Music alkalmazást. Vegyük hát szépen sorba, hogy milyen változások történtek.

A UI, vagyis a grafikus felhasználói interfész ismét átalakításra került, mondhatni szinte teljesen megváltozott. A menüpontok ugyanúgy az alkalmazás alján helyezkednek el, viszont a kapcsolódó felületek teljes átszabásra kerültek. A korábbi interfészek sokak számára túlzsúfoltnak tűnhettek, arról nem is beszélve, hogy amíg ki nem tapasztaltuk, hogy mit, hol és milyen formában érünk el, eleinte bizony sok időbe telt egy-egy muzsika keresése és elindítása.

Az új struktúrában igyekeztek nagyobb hangsúlyt fektetni az átláthatóságra, valamint a letisztultságra. Ezt a hatást oly módon próbálta elérni az Apple, hogy hatalmas – nem feltétlen esztétikus – betűmérettel ellátott címkékkel illetve az albumok borítóképeivel, dalok címeivel töltötték fel a különböző menüpontokat.

thumb_IMG_0002_1024 thumb_IMG_0011_1024

Vegyük első példaként a My Music tabot: az iOS 9-ben ha például szeretnénk a zenetárunkban tárolt tartalmak között album, dal, vagy előadó szinten böngészni, akkor a felirat melletti nyilacskára bökve választhatjuk ki, hogy milyen szűrési típust alkalmazunk, a Music app pedig a következő alkalommal is ezzel az elrendezéssel örvendeztet meg minket.

Az iOS 10 esetén a My Music mint menüpont megszűnik létezni, helyét átveszi a Library, ahol külön bűvészkedés nélkül választhatjuk majd ki, hogy milyen formában szeretnénk látni a zenéinket. A legfontosabb újítás ezen a téren, hogy külön opcióként elérhető az összes letöltött dal, így nem kell kézzel kapcsolgatni, hogy szeretnénk-e látni az összes tartalmat, vagy csak ami offline is elérhető. (Hurrá!)

thumb_IMG_0003_1024 thumb_IMG_0012_1024

A For You fül is leegyszerűsödik: megszűnik a célzott tartalmak végeláthatatlan görgetése, maximum 2-3 lapnyi tartalom érhető el annak függvényében, hogy milyen stílust hallgattunk a megelőző időszakban. Görgetni azonban továbbra sem csak le/fel, hanem oldalra is tudunk, ahol szélesebb kínálatból lehet majd válogatni.

A News menüpontot Browse-ra keresztelték át a fejlesztők, az elrendezése pedig hasonlóan egyszerű és gyorsan áttekinthető, ahogy a korábbi menüké. Alapvetően két részre osztható: a kijelzőnek nagyjából felét foglalják el a képekkel illusztrált és reklámozott, aktuális lejátszási listák, alatta pedig 4 opciót kínál fel nekünk az alkalmazás: New Music (Új megjelenések), Curated Playlists (válogatott listák), Top Charts (toplisták), Genres (stílusok).

 thumb_IMG_0001_1024 thumb_IMG_0013_1024 thumb_IMG_0006_1024

A különböző opciókat választva a felugró listák között kereshetünk, a zeneszámok melletti plusz gombbal pedig azonnal fel is vehetjük a zenetárunkba őket. Ha hosszabb ideig tartjuk az ujjunkat egy adott számon, akkor előcsalhatunk egy plusz menüt, ami gyakorlatilag az iOS 9-es Zene appból a ‘…’ gomb funkcionalitását rejti magában: Felvétel a zenetárba, vagy lejátszási listába, következőként lejátszás, megosztás, valamint kifejezhetjük nem, illetve tetszésünket is.

A Radio és a Search (keresés) menük sokat nem változtak, de rájuk is jellemző a nagyobb, félkövér betűtípus, valamint a Radio esetén rádióadásokhoz tartozó borítóképek méretének növelése, Keresésnél pedig a találatok méretbeli változása. Béta rendszer lévén vannak még üres, vagy nem funkcionáló opciók, ezek azonban értelemszerűen a végleges változatban már megfelelően fognak majd működni.

thumb_IMG_0004_1024  thumb_IMG_0005_1024

Szintén átalakításra került a Lejátszó interfésze is, az ikonok nagyobbak, lekerekítettebbek lettek, a felület pedig leginkább egy kártyalapra emlékeztet, mint amilyenekkel például az Egészség alkalmazásban is találkozhatunk. Finomítottak viszont a lejátszó felület zsugorításán: nem kell majd a kijelző legtetejét csipkedni ahhoz, hogy összecsukjuk, már középtájon is elég elvégezni a lefelé irányuló ujjmozdulatot az azonos eredmény eléréséhez. Változott az összecsukott sáv is, lényegesen nagyobb lett, ezáltal a vezérlőgombok méretei is nőttek, megkönnyítve a kezelést.

thumb_IMG_0007_1024 thumb_IMG_0008_1024 thumb_IMG_0009_1024

Az Apple felismerte, hogy bármennyire is tűnt elsőre jó koncepciónak a Connect, az Apple Music felhasználói mégsem használták olyan lelkesen az előadókkal történő kapcsolattartás eme formáját. Mivel számos egyéb úton is érintkezni lehet velük (közösségi oldalak, videomegosztó portálok), így ez a funkció eltávolításra került, helyére pedig a Keresés került be, mint dedikált menüpont (végre, nem kell a kijelző felső sarkát tapogatni!).

Az alkalmazás kapott továbbá egy tetszetős widgetet is, aminek sajnos a funkciója még nem annyira ismert. Első ránézésre úgy tűnik, hogy a leggyakrabban lejátszott, illetve nem olyan rég a zenetárba felvett albumokat és zeneszámokat jeleníti meg, viszont hiába próbáltuk nyomkodni őket, az égvilágon semmi nem történik még.

[appstore id=”819236628″]

Összességében az első benyomások nem rosszak, az újítások és egyszerűsítések szimpatikusak, ám mégsem egészen meggyőzőek, gyakorlatilag lehet majd újratanulni mindent. Kicsit olyan most az alkalmazás, mintha kapott volna egy 150%-os nagyítást, ami olyan érzést kelt a felhasználóban, mintha egy félkész, okostelefonra optimalizált, formázás nélküli weboldalt böngészne. A címkék betűtípusa pedig egyenesen borzasztó, és még színben sem passzol a többi menüponthoz.

Reméljük, hogy az Apple szeptemberig még nagyon sokat fog csiszolni rajta, mert van mit, bár a végén lehet, hogy kiderül, minden csak megszokás kérdése.

A nagy iOS 10 teszt első részét itt tudjátok elolvasni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. e fotókban maradt a régi nmézet is (“Albumok”)?

  2. @Józsi: ? érdemes lenne ránézni a screenshotra 🙂

  3. Engem az idegesít egy kicsit, hogy ha egy válogatás albumon több előadó is van, akkor az előadókat nem sorolja fel az előadók között, hanem van egy Various Artists nevű, és ezen belül vannak az albumok. Persze a keresőben megtalálja előadó szerint is.
    Szerintetek ezzel kapcsolatban várható változás? Vagy régen is így volt? Apple Music használata előtt nem találkoztam ilyennel, de gondolom akkor is így van, ha megveszem a zenét.

  4. Oda mikor jutunk el, hogy az ebresztes hangereje onalloan is allithato legyen??! 🙂

    Remelem a fotokban ez a felismereses dolog letilthato lesz…

  5. Nagyon jó az új ios..

  6. Az ébresztő fekete felületének örülök, végre nem fogja kiégetni a szemem a háttere, már csak ezért is meg fogja érni frissíteni. Rég meg kellett volna lépni a fekete hátterű órát. Remélem i5s-en nem lesz lassú, terveim szerint ez lesz az utolsó frissítés, a 11-et nem fogom feltenni, mert az biztos be fogja lassítani.

  7. Sziasztok!

    Aki használja 6s-en, észre vette, hogy gyorsabb a rendszer a 9.3-tól? Úgy látszik rendesen foglalkoztak az ios 10-el. A végleges verzióig elég jó rendszert adhatnak ki. A 7 óta talán először?!

  8. Az új szerkesztési felület a fotóknál kimaradt a cikkből.

    Downgrade-ről írnám, hogy iTunes-ben ALT+frissítés gombbal betallózzátok a régebbi ipsw-t és gond nélkül visszamegy. A tizesnek van pár hibája, pl. facéból mindig kidobál, illetve néha nyűgös kicsit a rendszer, de alakul, jó lesz az. Kipróbáltam, de inkább egy stabilabb legyen rajta, így olyan 10 perc alatt visszatette a régebbit a leírt módszerrel.

  9. “mintha egy félkész, okostelefonra optimalizált, formázás nélküli weboldalt böngészne”

    Mert félkész :DDD

  10. Azt hittem végre adnak egy visszaszámlálót a beállított ébresztésig.
    Csak emiatt hiányzik a jailbreak. Jó tudni amikor csak egy pillanatra rátekintek az ébresztőre, hogy mennyi idő múlva fog ébreszteni?!

  11. Miert erzem azt, hogy meg az eddiginel is jobban ossze fogja kutyulni a fotokat? 🙂

  12. Eddigi észre vételeim alapján a facebook aplokáció többször is kilép. Teljesítmény csökkenést nem érzékelek iphone 5s. Geekbench 3 1405 2529 score. Akkumulátor nem merül jobban, a beállításokon sok múlik. A safari böngésző jelenlegi verzió alatt mobilnettel rakoncálkodik, wifivel szinte hozza az előző színvonalat, akár még felűl is múlja, igazán nem érzékelhető wifin különbség. Ha stabilabb lesz alkalmazás szempontból akkor csak ajánlani tudom 5s-re! A touch id jól reagál de megszokást igényel. ???? nekem tetszik!


Add a Comment