fbpx Skip to content

Az Apple Watch egyik legpraktikusabb tulajdonságai közé tartoznak az egészségmegőrzési és fitnesz kategóriába tartozó funkciók, mint például a pulzusunk állandó monitorozása.

Borítókép: A Cardiogram app iPhone-on és Apple Watch-on.

Bár tény, hogy az Apple Watch-on alapértelmezetten megtalálható a pulzusmérő nézet (Glances), ez meglehetősén korlátozott a funkcióit tekintve. Ebből kiindulva már számos alkalmazást készítettek külső fejlesztők, amelyek közül most a Cardiogramot fogjuk alaposabban szemügyre venni.

A Cardiogram az egyik olyan első alkalmazás, amely a University of California egyetem kutatóival együttműködve tanulmányozza a népesség egészségi állapotának és pulzusának összefüggéseit, különféle mintákat kutatva a rendellenes szívritmusra utalóan.

Ha jobban belegondolunk, akkor ez tipikusan egy olyan kezdeményezés és kutatás, amely a jövőben akár életeket menthet azáltal, hogy kellő időben előre tudják jelezni egyes emberek szívproblémáit.

Kép: A Cardiogram app Timeline nézete. Kép: A Cardiogram app Metrics nézete.

Tény, hogy az alkalmazás egy fokkal szebb lett a legutóbbi frissítésnek köszönhetően, bár azért még továbbra sem sorolnám a szép alkalmazások közé. Ami viszont fontosabb a kinézetnél, hogy az új frissítéssel végre watchOS 2.0 támogatást kapott, így akár az iPhone jelenléte nélkül is gördülékenyen megy a pulzusmérés és a mérési eredmények tárolása magán az órán.

Kép: A Cardiogram képes az óraszámlapra kitenni a pulzus értékét. Kép: A Cardiogram képernyője az Apple Watch-on.

Ezen felül egyedi Áttekintés (Glances) nézetet is kapott, melynek segítségével már az óra számlapról is le tudjuk olvasni a pulzusszámunkat akár az időutazás funkciót használva is.

Kép: Az app Timeline nézete. Kép: A Cardiogram komplikációjának beállítása az Apple Watch-on.

Az alkalmazás iPhone verziója pedig tökéletes a különféle trendek elemzésére és a szívritmusunk nyomonkövetésére, bár azért túl sok funkcióra ne számítsunk ezen a ponton.

Természetesen ha nem szeretnénk egy külön alkalmazást használni a pulzusunk változásainak követésére, akkor a Cardiogram HealthKit támogatással is rendelkezik, így minden adatot gond nélkül továbbít a Health alkalmazás felé, ahol az összes egészséggel kapcsolatosan adatainkat egy egységes felületen tudjuk áttekinteni.

Ami az mRhythm kutatást illeti, 2016 márciusa óta már több mint 700 millió beérkezett mérési pontot rögzítettek és elemeztek egy egyedi tanuló algoritmussal, hogy a jövőben minél hatékonyabban tudjanak olyan szívbetegségeket kiszűrni, mint például a pitvarfibrilláció, ami akár stroke-hoz is vezethet.

A Cardiogram teljesen ingyenesen tölthető le az App Store-ból:

[appstore id=”1000017994″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment