fbpx Skip to content

A Live Photos, azaz az élő fotók az iPhone 6s és 6s Plus, illetve a legújabb készüléknek, az iPhone SE-nek kiváltsága csak, ami egy jópofa funkció, de nem tudom, kik azok akik napi szinten használnák.

Borítókép: Motion Stills banner.

A Google most kiadott egy új alkalmazást, a Motion Stills-t, amivel az elő fotókból tudunk videót vagy GIF-et csinálni.

Az élő fotók két részből állnak, egy fényképből és egy 3 másodperces 12 fps-es videóból. A videó az exponálás előtti és utáni 1,5 másodperces részt rögzíti, így igazából mikor a funkció be van kapcsolva és a kamera appban vagyunk, akkor a telefon folyamatosan rögzíti a videót, csak állandóan eldobja a nem kellő részeket. A Motion Stills alapfunkciói nem hoznak újdonságot, hiszen mi is bemutattunk már több GIF és videó exportáló programot az élő fotókhoz, viszont ilyen szintű videó stabilizálást még nem láttunk.

Kép: A Motion Stills képstabilizálása mozgó GIF-en.

Nem mondok szerintem senkinek se újat azzal, ha azt mondom, hogy a Google a YouTube-on és a Google Photos-on keresztül a legtöbb videóstabilizálós tapasztalattal rendelkezik. Ezt a tudást ültették be most a Motion Stills-be, de úgy, hogy nem kell hozzá egy szerverfarm, elég csak egy erősebb okostelefon és még internetkapcsolatra sincs szükség.

Kép: A Motion Stills képstabilizálása mozgó GIF-en újabb példával.

Az elkészült élő fotók videós részét stabilizálja a Motion Still, de úgy, hogy nem csak a kamera mozgást küszöböli ki, hanem megtalálja a homályos képkockákat, és a túl nagy bemozdulásokat ki is vágja a videóból. Ezen túl felismeri, hogy mi az, ami az előtérben, és mi az, ami a háttérben történik és e szerint optimalizálja az egészet. A stabilizált tartalmakat GIF-ként vagy videóként tudjuk megosztani, és több ilyen jellegű tartalmat is összefűzhetünk egy kisfilmmé, akár hanggal, akár anélkül.

Kép: A Motion Stills képstabilizálása mozgó GIF-en, drasztikus példával.

Szerintem remek munkát végzett a Google és ezzel végre akár több értelme lesz használni az Live Photos-t. Bónusz még, hogy csak iOS-re érhető el a Motion Still.

Kép: Egy hernyó araszolása mozgóképként.

[appstore id=”1086172168″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Videokhoz kellene egy hatekony dolog

  2. Csak en vagyok ilyen balf@sz?!???? Nekem a kisvideot letrehozza,de gif-et azt nem????

  3. Tudom az az általános divat, hogy a live picture értelmetlen, de én imádom. Rendszeresen fotózgatom a családom és mindig ad egy kis plusz történetet a képhez a kis videó. Főleg hanggal.
    A Motion Still jó lesz majd a 2.0 környékén, amikor te is vághatod a méretet és kiszedheted a felesleges kockákat. Plusz ez nem valódi motion still. Nincs benne valós állókép, csak a jó csillapítás miatt tűnik annak. Egy jó maszkolás is hiányzik belőle. Addig látványos, meg izgi, de gyakorlati értelme nem sok van.

  4. Csak azt nem értem miért nem a Google Photos része ez. Megint egy külön app, de minek? A sima kamerát is hiányolom a Photosból.


Add a Comment