fbpx Skip to content

Noha az Apple éves fejlesztői konferenciája, a WWDC csak jövő hét hétfőn, június 13-án kezdődik, Phil Schiller nemrég több médiummal is leült egy beszélgetésre, hogy felfedje, milyen változások várhatóak a közeljövőben az ő felügyelete alá tartozó App Store esetén.

Borítókép: Phil Schiller és az App Store ikonja több készülék képernyőjével mozaikként kirakva.

Ezek a változások jelentősen növelni fogják a keresés hatékonyságát, elérhetővé teszik az előfizetési lehetőségek használatát minden fejlesztő számára, illetve lehetőséget fognak adni az alkalmazások reklámozására a keresési eredmények között, illetve több egyéb apró fejlesztést hoznak majd el, amik megkönnyítik a megfelelő alkalmazások megtalálhatóságát.

Reklámok az App Store-ban

Ha nem használunk reklámblokkolót, akkor az asztali számítógépünkön minden bizonnyal találkoztunk már szponzorált tartalommal még a Google találati listájában is. Az App Store esetén is hasonló várható majd, de talán azzal a különbséggel, hogy nem az fog számítani a megjelenés kapcsán, hogy melyik fejlesztő hajlandó sok pénzt fizetni a hirdetési lehetőségért – hanem sokkal inkább egy releváns, kapcsolódó találat jelenhet meg.

Kép: Az App Store-os reklám promó képe.

Így ha fotózással kapcsolatos appot keresünk, akkor egy valóban ahhoz kapcsolódó app jelenhet meg reklámként, amit egy világos kék háttér és az Ad felirat is jelez:

Kép: Az App Store-os reklám promó képe szemből.

Hogy aztán ez a gyakorlatban hogy néz majd ki, azt meglátjuk. Én személy szerint inkább vagyok híve a képen is látható, kevéssé tolakodó, alapból a hasznos tartalom maximum harmadát felhasználó reklámoknak, mint egy fél képernyőt elfoglaló, villogó, vagy rosszabb esetben önmagától elinduló, és még hangot is lejátszó videónak.

Remélhetőleg az Apple nem esik majd ebbe a hibába, illetve kíváncsi vagyok, hogyan fog mindez kinézni a kisebb, 3,5″-es kijelzővel rendelkező készülékeken. Ugyanakkor mivel feltételezhetően az iPhone 4s már nem kapja majd meg az iOS 10-et, így akkor egy kijelzőmérettel már nem kell számolniuk – már ha az App Store ezen módosítása egyébként nem is jelenik majd meg az iOS 10-nél korábbi verziót futtató készülékeken.

Ezek a reklámok kizárólag az App Store-ban megtalálható tartalmakra mutathatnak majd, és csak fejlesztőknek van lehetősége igénybe venni őket.

Erről bővebben itt ír az Apple: Introducing Search Ads.

Nagyobb részesedés a fejlesztőknek az előfizetéseknél

Az App Store esetén a vételár 70%-át fizeti ki az Apple az adott fejlesztőnek, és 30%-ot levesz saját jutalékként, cserébe azért, hogy biztosítja az App Store működésének a hátterét. Ez a jövőben úgy változik majd meg, hogy az előfizetéses tartalmak után az első évben továbbra is a 70/30-as megoldással hoz majd pénzt a fejlesztő számára, viszont a második évtől kezdődően ez 85/15-re változik, tehát 15%-kal nő majd a fejlesztők bevétele:

Kép: Az App Store előfizetési díjainak új kifizetési modellje, a második évben a korábbi 70% helyett 85%-kal.

Ez értelemszerűen azoknak jön majd jól, akiknek már közel egy éve, vagy még régebb óta az App Store-ban van az alkalmazása. Ezzel egyúttal talán arra is ösztönzi az Apple a fejlesztőket, hogy folyamatosan frissítsék az alkalmazásaikat és az abban elérhető előfizetéses tartalmakat.

Az Apple egyúttal további termékkategóriákra is kiterjeszti ezt az előfizetéses modellt, ami azt is jelentheti, hogy egyes alkalmazások ugyanúgy előfizetésessé válhatnak, mint például ahogyan korábban az Adobe Photoshop és a Creative Cloud egyéb termékei.

Ennek persze megvan az előnye és a hátránya is, viszont némileg előnyösebb ez a modell akkor, ha mindössze néhány művelethez lenne szükségünk valami professzionális appra, de meglehetősen boros lenne 300 eurót kifizetni érte. Ez így valamelyest csökkentheti a warezolás mértékét is, de azt nyilván semmiképp sem oldja meg, amikor valakinek minden ingyen kell.

Erről bővebben itt olvashatnak az érdeklődők: What’s New in Subscriptions.

Egyéb újdonságok

Az Apple TV esetén a Toplista egy ideje már nem mutatja azokat az appokat, amelyek már telepítve vannak a készüléken, és ez a változás kiterjed majd a többi készülékre is. Így a Kiemelt fül tartalma dinamikusan változik majd az egyes felhasználók esetén, és nem mutatja majd a telepített appokat, illetve várhatóan visszakerül majd a Kategóriák fül is az App Store-ba.

Egy 3D Touch megosztási opciót is megkapnak majd az appok, így azokat anélkül ajánlani tudjuk majd másoknak, hogy külön ki kellene őket keresni az App Store-ban.

Hogy aztán milyen egyéb újdonságokra számíthatunk majd, az majd jövő hét hétfőn este kiderül.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Több médiummal??? És varázsgömb is volt náluk? Inkább a média több képviselőjével…

  2. @NTiPhone: Igen, a “médium” a “média” egyes száma.

  3. Én betiltanám az appon belüli vásárlást! Gusztustalan dolog… Ez lenne a legjobb döntés az Apple történelmében ha ezt meglépnék…. De sajnos ez nem fog bekövetkezni! ????????


Add a Comment