fbpx Skip to content

Mikor összefutok valamelyik, Apple Watch-ot használó ismerőseimmel, rögtön észreveszik, hogy új szíjam van és ilyenkor mindig mondom nekik, hogy nem kell csak az Apple szíjaiban gondolkozni, amelyek igaz, nagyon szépek és jók, de viszonylag drágák és sok esetben ugyanolyan minőséget kapunk olcsóbban.

monowear-cover

Most a Monowear teljes szíjkínálatát fogom bemutatni nektek, melyek igazán jó minőségűek, szépek, különböznek az Apple kínálatától, így sokkal egyedibb lehet velük az órátok és noha a magasabb árkategóriába tartoznak, de még mindig pénztárca kímélőbbek a gyári szíjaknál. Lesz itt bőr, fém és NATO szíj is, így mindenki találhat kedvére valót, illetve egy szíj tartó és óratöltő tokot is láthattok majd.

Monowear szíjak

A Monowear hat különböző típusú szíjat kínál számos színváltozatban, így összesen 25 szíjuk van és akkor arról nem is beszéltünk még, hogy az adaterek, csatok színe, illetve az óra mérete szerint hány alváltozat van még. Az úgynevezett Monochestből, amely a már említett tároló és töltő tok, négy színváltozat kapható.

monowear1

Mostanság két fajta szíj szokott nekem tetszeni: az egyik a bőr, a másik a NATO szíjak. A bőr szíjból két fajta kapható a Monowearnél, egy klasszikus csatos megoldás és egy modernebb. A kibontás során már egyből látszódott a szíjakon, hogy ezek bizony jó minőségű, valódi bőrből készültek, a szag- és érintéspróbán is átmentek, de azt hiszem, ez el is várható.

A kétféle szíj közt a legnagyobb különbség, hogy míg a klasszikusnál a jól megszokott csat és két bújtató található, addig a modernebb megoldásnál a fém szíjakhoz hasonlóan egy olyan csat kapott helyet, amelyet szét kell csak nyitni levételkor, de nem kell oldani a szíj két részét. Az utóbbinak szerintem az a nagy előnye, hogy a megfelelő méretet előre be tudjuk állítani és reggelente csak fel kell húznunk az órát a csuklónkra és becsukni a csatot – és így nem kell adott esetben bénázni a klasszikus csatos bújtatós megoldással.

monowear2

A másik előnye inkább csak esztétikai, de ami miatt nekem különösen megtetszett ez a szíj, az az, hogy a lyukas fele nem kívül fut, (vékony csukló esetén nagyon fel tud jönni a szíj vége) hanem belül, így a vége a szíj alatt takarásban van. A lyukas rész jóval rövidebb és lapos végű itt mint a klasszikus csatosnál, így nem kell attól tartani, hogy felkúszik a vége az óráig kis csuklóval rendelkező tulajdonosoknál.

A színválaszték megegyezik a kétfajta szíjnál, és míg a modernnél végig van varrva a szíjak széle, addig a klasszikusnál ez nincs, viszont mindkettő esetén egy plusz világosbarna bőr is van a szíj belső oldalán. A bőrök minősége kiváló, vastagságuk optimális és hordásuk abszolút kellemes, így csak ajánlani tudom őket. Az adaterek és csatok elérhetőek az összes Sport modell színéhez, illetve az ezüst színű rozsdamentes acél Apple Watch-hoz is.

monowear4

A NATO szíjak a tavaszi, nyári időszak kedvelt választása, hiszen kényelmes, könnyed a viseletük, szép, sok esetben harsány színekben kaphatóak és egy bőr szíjjal ellentétben nem nagy baj, ha beleizzadunk. A Monowear hat egyszínű nejlon szíjat kínál, melyek közül az zöldet és a feketét volt lehetőségem kipróbálni, de a pirosba a képek alapján is teljesen beleszerettem. Az eredeti NATO szíjak nincsenek a szélükön varrva, illetve nem két részből állnak, de az Apple Watch-nál ez a pulzusmérő miatt nem megoldás.

A Monowear nejlon szíjai az adapternél vissza vannak hajtva és szélükön varrás is található, aminek köszönhetően sokkal jobb tartásuk lesz. Több hasonló, ugyanilyen anyagú szíj is megfordult már nálam, de a Monowear megoldása volt eddig az egyik legkényelmesebb. Ezeknél a szíjaknál a bújtatók is fémek szoktak lenni, nem csak a csat, és noha ezek a bújtatók fix helyre be vannak varrva, de jobbra-balra hajthatóak, így a viselőjük csuklóméretéhez igazodva lehet a szíj lyukas végéhez hajtani, hogy az nagyon ne álljon el.

monowear5

Állítólag a legnépszerűbb Apple Watch a fekete Sport változat, bár szerintem ez kevésbé jól „öltöztethető“, de a Monowear egy fekete nejlon szíjával annyira jól nézett ki, hogy én is elcsábultam. A Sport modellekhez megfelelő adaptert nem egyszerű kapni, mert a szín valahogy sehogy se akar stimmelni vagy nem is lehet kapni, csak rozsdamentes változatban.

A Monowearnek se sikerült egy az egyben eltalálnia a színeket, de mégis ezek járnak a legközelebb az Apple színeihez. A nejlon szíjaknál is kiválaszthatjuk, hogy a csat, bújtatók és az adapter milyen színű legyen, továbbra is a négy Sport szín és az ezüst rozsdamentes acél közül választhatunk.

monowear6

Valahogy sosem voltam nagy rajongója a fém szíjaknak, holott pár évig volt egy ilyen szíjas órám is, de sokkal jobban szerettem a bőr szíjakat. A Monowear három féle remek fémszíjat kínál az erre vágyóknak.

Elsősorban női olvasók számára a kerámia betétes szíjakat tudnám ajánlani, melyek ezüst és rozéarany színekben érhetőek el fehér kerámia berakással, de persze nemcsak a 38mm-es órához lehet őket kapni, hanem a 42mm-eshez is. A szíj szemei természetesen kivehetőek a tökéletes méret beállításához. A csat finoman a csukló és a szíj alatt csukható össze, de a kioldása is egyszerű a két nagyon picit kiálló, benyomható résznek köszönhetően. Ennek a szíjnak van bőven súlya, ami sokak számára egy jó dolog, mert minőségérzetet ad, míg másoknak csak zavaró, hogy ilyen nehéz.

monowear9

Ha már a szíjak súlyánál tartunk, akkor nézzük a legnehezebb fém Monowear szíjat (csak 4g a különbség 38mm-es szíj esetén :D). Az úgynevezett láncszemes szíj három változatban kapható, fekete, rozsdamentes acél és rozsdamentes acél+arany változatban. A láncszemek itt is eltávolíthatóak, amennyiben az alap mérethez túl kicsi a csuklónk. Gergob kolléga kedvenc szíja lett ennek a fekete változata, ami fekete órához tökéletes választás.

A harmadik féle fém szíj az Apple féle milánói szíjra hajaz, viszont annál sokkal vastagabb és nagyobb szemekből lett szőve. A szíj záródása itt nem mágneses, hanem egy speciális csattal lett megoldva, amelynek helyzetét a szíj hosszabbik felén lévő apró bevágások mentén tudjuk kedvünkre állítani. Ez a szíj az egyetlen, ami teljesen arany színben is elérhető a fekete, rozéarany és rozsdamentes acél színek mellett. Ezt a szíjat is inkább a női olvasóknak tudnám ajánlani, férfiaknak inkább a láncszemes megoldás lehet a befutó, de persze a méret itt se okoz gondot.

Monochest

A cikk elején említettem a Monochestet, ami egy szíj tároló és óratöltő könyvszerű tok, ezt Jadeye kolléga használja, így át is adnám neki szót, hogy elmondhassa, milyen is a használata.

Egészen addig, ameddig csak egy-két szíjunk van az órához, nem igazán jelent problémát annak tárolása. Ha viszont már begyűjtöttünk több szíjat, akkor szükség lehet egy megfelelő tárolóra, ahol ezeket tároljuk. Nekem kifejezetten tetszett az Apple Store-okban, illetve itthon az APR-ekben is látható display, amin az órák fekszenek a pulton, és ami egyúttal tölti is őket, így valami hasonló megoldáson gondolkoztam, amikor Hori kolléga megmutatta a Monochestet.

monowear7

Ebben a két részre osztott tartóban két kétdarabos, szimpla szíj (a fotón a piros és a zöld), valamint egy egydarabos, például Link Bracelet típusú (a fotón a fekete fém) szíj fér el, valamint külön helyet kapott a töltéshez szolgáló rész, ami esetén egy kis ablakot is hagytak, ahol az óránk kijelzője látható. Így töltés közben elég csak rányomni a kijelzőre, és az óra rögtön megmutatja, mennyi az idő, nem kell hozzá sem felnyitni a fedelet, sem kivenni az órát.

Az Apple Watch-hoz kapott töltőnket a Monochest hátoldalán található vájatban végigvezetve tudjuk beilleszteni, amit mindkét irányból megtehetünk, így a töltő rész kerülhet bal vagy jobb oldalra is (utóbbi elrendezés látható a fotóinkon is), a szíjakat pedig kis gumi fülek tartják a helyükön, így szállítás közben sem indulnak felfedező útra a Monochesten belül.

monowear8

A tartó külső borítása poliuretán, belülről pedig mikroszálas bevonatú, és négy színösszeállításban érhető el, ezek a fekete/piros, barna/szürke, az elefántcsont/égkék és egy világosabb kék, ami az aqua/szürke nevet kapta. Ráadásul a Monowear mindegyik Monochest mellé ad egy zsákbamacska szíjat is ajándékba, ahol a szíj méretét, a csatok típusát és színét természetesen megválaszthatjuk, de a szíj típusa és színe meglepetés lesz.

Az elefántcsont színű Monochest azóta méltó helyen van a fehér íróasztalomon, és szerintem kifejezetten elegáns módját adja az óra töltésének és a szíjaink tárolásának. Egyetlen hátránya talán, hogy mindössze három szíjat tudunk szépen tárolni benne, így ha valakinek ennél több van, akkor azok már nem férnek el benne alapból.

Összegzés

Összességében azt tudom mondani, ha veszel egy Monowear szíjat, biztosan nem fogod megbánni, mert mindegyik jó minőségű, szép és kényelmes a viseletük.

A szíjak nagy részét és a Monochestet a SzifonStore-ban tudjátok megvásárolni, de amelyik szíj ott nem kapható, akkor azt a Monowear oldaláról tudjátok megrendelni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Arról lehetne esetleg valami infót kapni, hogy egy 38mm-es órára gyártott Appe szőtt műanyag szíj és a fenti 38mm es órára gyártott monowear szíjak hossza közt mekkora a különbség?
    Köszi

  2. @Vari Gery:
    Olvasni tudok, a számokat is ismerem.
    A szíj hossza érdekelt, nem az, hogy mekkora körméretű csuklóra illik, két külön dologról beszélünk…
    Jadeye, ha lesz rá lehetőséged légyszi tedd egymás mellé a kettőt és jelezz vissza.

  3. Nagyon jó írás ! Nekem segített a döntésben .

  4. @Bladem: és melyik tetszett meg neked? 🙂

  5. Köszönöm!

  6. Sziasztok!

    Szeretnék érdeklődni, mert eddig sehol nem tudtak segíteni, iwatch szíj 195-210 mm. Nekem nincs fittnes csuklóm így nincs annyi lyuk rajta mint amennyi kellene. Létezik olyan szíj ami ezeknél a gyáriaknál hosszabb?

  7. @Jadeye: Nagyon köszönöm


Add a Comment