fbpx Skip to content

Sokan nem tudják, hogy az iPhone-okban nem minden alkatrész képez különálló részt a telefonban, ami egyesével kapcsolódik az alaplaphoz, hanem nagyon sok dolog egy-egy szalagkábelen foglal helyet. Ez bizonyos szempontból jó, de egyben rossz is, hiszen ha az egyik alkatrész meghibásodik a szalagkábelen, akkor a többi, amúgy jól működő részt is ki kell cserélni a készülékben.

Borítókép: iPhone 5 és 5s dock csatlakozó csere akció.

Az egyik ilyen szalagkábel a telefon aljában található dock csatlakozó flex kábele, ami magában foglalja iPhone 5 és 5s esetében a Lightning-csatlakozót, ami a töltésért és adatkapcsolatért felelős, a mikrofont, ami a telefonálás közbeni hangátvitel általunk mondott beszéd részét biztosítja és a jack-csatlakozót, amihez headsetünket vagy kihagosító eszközeinket csatlakoztatjuk, továbbá az iPhone 5 esetében a Home gomb érintkezőit, az iPhone 5s esetében pedig a Touch ID csatlakozóját is.

Legtöbben a zsebünkben hordjuk a telefonunkat, ami – mint azt nagyon jól tudjuk – a szöszök és apró zsebpiszkok Mekkája, így senki se lepődjön meg, ha a készülék alján lévő nyílások szinte mágnesként vonzzák ezeket magukba, ami sok problémát okozhat. Nem egy olyan készülékkel találkoztunk, amiből csak ki kellett tisztítani a koszt és máris megoldódott a töltési probléma. Sok esetben viszont a tisztítás már nem oldja meg a hibát.

A Lightning-csatlakozóban nem csak a por és kosz okozhat gondot, hanem a gyenge minőségű, utángyártott kábel és töltőadapter is, de akár egy beletört kábelfej is megrongálhatja és eltörheti a csatlakozó érintezőit, ami miatt a készülék töltése nem lehetséges vagy a fülhallgatónk kábelét nem tudjuk rendesen csatlakoztatni.

Természetesen a telefon egyik része se szereti a folyadékokat, de ez kifejezetten igaz ezekre az alsó csatlakozókra. Beázás után a telefon úgy érzékelheti, hogy folyamatosan be van dugva egy fülhallgató, ami miatt a hangszóró se hívás közben, se egyébként nem ad hangot, és a készüléktulajdonos nem érti, mi van és a hangszórókat szidja, hogy miért nem szólnak.

Amennyiben hívás közben a vonal másik végén gyengén vagy recsegősen hallanak minket, akkor bizony lehet, hogy ez nem a szolgáltató hibája, hanem sajnos a készülék mikrofonja a ludas. Még sorolhatnánk hasonló példákat, hogy mi és mit okozhat a készülékben, de akkor sosem lenne vége a cikknek, inkább gyorsan nézzük is meg, hogyan zajlik a dock csatlakozó flex kábelének cseréje iPhone 5/5s esetén.

A két készülék ránézésre, apró különbségektől eltekintve ugyanúgy néz ki, viszont belül azért már több az eltérés. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a készülék kinyitása során az 5s esetén nagyon kell arra figyelni, hogy a kijelzőt ne hajtsuk túl, mert ezzel elszakítjuk a Touch ID kábelét, amivel a készülék egyik legjobb funkcióját bukjuk el. Amint ezzel megvagyunk, az akkumulátor és dock szalagkábel csatlakozóit takaró shieldek eltávolítása után le kell csatlakoztatni azokat az alaplapról, majd utána a kijelző, érintő és a szenzor kábel takaró shieldjei következnek és azok alaplapi csatlakozói. Az 5s volt az első olyan iPhone, amiben nem megszokott módon volt rögzítve az akkumulátor, hanem két nagyon erős ragaszószalaggal, de ez most akár bent is maradhat. Ezek után az alsó (csengő) hangszóró eltávolítása következik és utána már csak pár csavar választ el attól, hogy kicserélhessük a dock szalagkábelt, ami be van ragasztva a készülék házába.

Az iPhone 5/5s készülékek meghibásodott dock-csatlakozóját a következő két hétben (június 19-ig) kedvezményes áron cseréljük 1 órán belül a jól megszokott 6 hónap garanciával. Ha bármi kérdésetek van, bátran keressetek minket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Beletort kabelfej? Megis hogy hadznalja valaki a telefont ha meg csak utangyartott valami de beletorik…


Add a Comment